Life

Copacii faimoși care ar putea dispărea în maxim 15 ani: ”Se apropie din ce în ce mai mult de sfârșit”

Arborii renumiți care s-ar putea să piară în următorii 15 ani. Specialiștii sunt de părere că peisajul se va goli treptat.
28.12.2023 | 10:40
Copacii faimosi care ar putea disparea in maxim 15 ani Se apropie din ce in ce mai mult de sfarsit
Arborii renumiți care s-ar putea să piară în următorii 15 ani. Specialiștii sunt de părere că peisajul se va goli treptat. Sursa foto: Wikipedia
ADVERTISEMENT

Copacii faimoși care ar putea dispărea în maxim 15 ani. „Se apropie din ce în ce mai mult de sfârșit”, susțin experții care au dezvăluit că mai mulți au fost tăiați pentru că riscau să cadă pe turiștii care veneau să îi observe în toată splendoarea.

Arborii renumiți care s-ar putea să piară în următorii 15 ani. Specialiștii sunt de părere că peisajul se va goli treptat

Arborii renumiți care s-ar putea să piară în următorii 15 ani. Specialiștii sunt de părere că peisajul se va goli treptat, siguranța oamenilor care ajung în zonă fiind prioritată pentru autorități și pentru administratorii locului.

ADVERTISEMENT

Mai exact, ”tunelul” de copaci din situl Dark Hedges din Irlanda de Nord, cunoscut datorită serialului de televiziune Game of Thrones (Urzeala tronurilor), ar putea să dispară dacă nu se iau măsuri radicale pentru conservarea sa.

Până acum drumul Bregagh din Armoy, comitatul Antrim, a fost curățat de fagii cu o vechime de aproximativ 250 de ani care riscau să cadă pe trecători. Lucrările au început în luna noiembrie din motive de siguranță.

ADVERTISEMENT

Așadar, au fost efectuate lucrări de întreținere la nivelul unor arbori care au fost plantați în jurul anului 1775 pentru a oferi o intrare spectaculoasă la moșia Gracehill House. Specialiștii susțin că speranța de viață a unor astfel de copaci depășește 150 de ani.

„Aceşti copaci au 300 de ani, aşa că există, evident, o provocare în ceea ce priveşte modul în care poate fi menţinut ceva ce are o astfel de vârstă. Există o durată de viaţă naturală şi, evident, ea evoluează progresiv şi se apropie din ce în ce mai mult de sfârşit. 

ADVERTISEMENT

Dacă vă uitaţi la Dark Hedges, situl nu mai este aşa cum era odată, acum este diferit pentru că natura şi-a pus amprenta, copacii s-au prăbuşit ca urmare a vântului, a degradării.

Suntem acum într-un punct în care cred că va exista o reorientare a dorinţelor celor care au un interes real în încercarea de a conserva ceea ce a mai rămas”, a declarat Mervyn Storey pentru agenţia de ştiri PA, scrie spotmedia.ro.

ADVERTISEMENT

Copacii din Game of Thrones, în pericol

„Dacă nu se va face acest lucru, peisajul se va goli şi copacii ar putea să dispară în 10-15 ani”, a completat Mervyn Storey, preşedinte al Dark Hedges Preservation Trust, mai arată sursa menționată mai devreme.

Specialistul a mai declarat că starea copacilor s-a deteriorat brusc în ultimii ani, motiv pentru care s-a solicitat implementarea unui program agresiv de replantare. Acesta are rolul de a umple golurile lăsate de arborii care s-au prăbuşit sau care au fost tăiaţi.

În momentul de față, departamentul de infrastructură monitorizează copacii care au rămas în picioare. Mai exact, este vorba de 75 de arbori care sunt foarte căutați de turiștii de pretutindeni de-a lungul traseului Dark Hedges.

ADVERTISEMENT