News
notix pixel id

Copiii sub 12 ani nu ar trebui să folosească mobilul! 11 motive

Medicii pediatri americani atrag atenţia că micuţii depăşesc frecvent perioadele recomandate de utilizare a gadgeturilor mobile. Copiii şi tinerii folosesc dispozitivele portabile (telefoane...
27.03.2016 | 15:54
Copiii sub 12 ani nu ar trebui să folosească mobilul! 11 motive
ADVERTISEMENT

Medicii pediatri americani atrag atenţia că micuţii depăşesc frecvent perioadele recomandate de utilizare a gadgeturilor mobile. Copiii şi tinerii folosesc dispozitivele portabile (telefoane mobile, tablete, jocuri electronice) de 4-5 ori mai mult decât perioada recomandată de pediatri. Acest lucru are grave consecinţe pentru sănătate, astfel că specialiştii pledează pentru interzicerea utilizării acestor aparaturi de către copiii sub 12 ani, relatează site-ul Healthytipsworld.com, citat de Huffington Post.

La nivel instituţional, American Academy of Pediatrics şi Canadian Society of Pediatrics au recomandat deja de mult timp ca până la vârsta de 2 ani copiii să nu fie deloc expuşi la tehnologie, cei cu vârstele între 3 şi 5 ani să aibă accesul restricţionat la doar o oră pe zi, iar cei între 6 şi 18 să limiteze utilizarea acestor aparate la doar două ore pe zi.
Mai multe fundaţii care activează în domeniul sănătăţii copiilor, precum Kaiser Foundation şi Active Healthy Kids Canada, au semnalat că perioadele recomandate de utilizare sunt cu mult depăşite de către copiii, în condiţiile în care accesibilitatea şi utilizarea de astfel de tehnologii au crescut semnificativ în special în rândul celor foarte mici.

Potrivit site-urilor citate de Agerpres, există numeroase motive confirmate ştiinţific care susţin necesitatea interzicerii utilizării dispozitivelor portabile de către copiii sub 12 ani.

ADVERTISEMENT

Dezvoltarea deficitară

Folosirea gadget-urilor reduce din mobilitatea tuturor persoanelor, iar la copii poate conduce la o dezvoltare întârziată, în condiţiile în care mişcarea le permite acestora să dezvolte abilităţi bazate pe învăţare şi atenţie. Lipsa mobilităţii are, la aproape unul din trei copii care intră la şcoală, un impact negativ asupra alfabetizării şi succesului academic.

Dezvoltarea accelerată a creierului

Între 0 şi 2 ani, mărimea creierului unui copil se triplează, iar până la 21 de ani continuă să se dezvolte rapid. În plus, dezvoltarea creierului în copilăria timpurie este influenţată de stimuli ce ţin de mediu sau de lipsa acestora. Stimularea unui creier în curs de dezvoltare cauzată de supraexpunerea la tehnologii (telefoane mobile, internet, iPad-uri, TV) s-a dovedit a fi asociată cu funcţionarea cognitivă executivă şi deficit de atenţie, întârzieri cognitive, tulburări de învăţare, creşterea impulsivităţii şi scăderea capacităţii de autocontrol.

ADVERTISEMENT

Dependenţă

Dependenţa de tehnologie poate conduce la un decalaj între părinţi şi copil. În absenţa afecţiunii părinteşti, copiii devin şi mai dependenţi de aceste gadgeturi. Studiile arată că unul din 11 copii cu vârste între 8 şi 18 ani este dependent de tehnologie.

Somn insuficient

Experţii avertizează că aproximativ 60% dintre părinţi nu acordă atenţie copiiilor lor atunci când sunt aceştia folosesc gadgeturile.

ADVERTISEMENT

Comportament agresiv

Violenţa prezentată în mass-media îi poate face pe copii agresivi. Prin urmare, copiii nu ar trebui sa fie expuşi la imagini conţinând violenţă sexuală şi fizică, aşa cum pot vedea în jocuri şi emisiuni de televiziune care prezintă lupte, crime, mutilări, torturi, violuri şi scene de sex. Din cauza acestui pericol, violenţa din mass-media a fost clasificată de către guvernul SUA drept risc pentru sănătatea publică.

Boli mentale

Specialiştii au arătat că expunerea frecventă şi îndelungată la cele mai noi tehnologii conduce la următoarele afecţiuni: autism, anxietate, psihoză, tulburare bipolară, depresie, tulburări de ataşament, deficit de atenţie, comportament problematic. Spre exemplu, unul din şase copii din Canada a fost diagnosticat cu una dintre aceste tipuri de afecţiuni psihice.

ADVERTISEMENT

Emisii de radiaţii

În mai 2011, OMS a plasat telefoanele mobile în categoria de risc 2B din cauza radiaţiilor emise, ceea ce înseamnă că acestea pot duce la cancer.

După o cercetare amănunţită în 2013, dr. Anthony Miller de la Şcoala de Sănătate Publică a Universităţii din Toronto a propus reclasificarea expunerii la frecvenţe radio în categoria 2A, ceea ce înseamnă “probabil cancerigenă”, ceea ce indică faptul că aceste dispozitive reprezintă o ameninţare cu mult mai mare.

ADVERTISEMENT

Demenţă digitală

Demenţa digitală este scăderea semnificativă a capacităţilor cognitive ca urmare a utilizării excesive a tehnologiei, ceea ce afectează procesul de învăţare şi îndeplinirea sarcinilor obişnuite de către copii. Aceştia au ajuns să se bazeze atât de mult pe tehnologie, încât nu mai pot ţine minte detalii banale asociate cu viaţa de zi cu zi.

Citeste mai mult pe RTV.NET

Tags:
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Abonează-te acum la Taifasuri și poți câștiga premii de vis!
  • Nr. 866. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri