News

Coreea de Nord a lansat alte patru rachete. Kim Jong Un provoacă SUA și Coreea de Sud

Coreea de Nord a lansat patru rachete balistice în ultima zi a exercițiilor militare comune făcute de SUA și Coreea de Sud.
05.11.2022 | 13:55
Coreea de Nord a lansat alte patru rachete Kim Jong Un provoaca SUA si Coreea de Sud
Kim Jong Un, dictatorul comunist din Coreea de Nord/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Armata sud-coreeană a anunțat că autoritățile de la Phenian au lansat sâmbătă patru rachete balistice cu rază scurtă de acţiune în direcţia Mării Galbene, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Rachetele, cu o viteză maximă de 5 Mach au zburat aproximativ 130 de kilometri la o altitudine de circa 20 de kilometri.

ADVERTISEMENT

Potrivit Statutului Major interarme din Coreea de Sud, armata sud-coreeană a detectat lansarea „de la Donglim, în provincia Pyongan de Nord, către marea occidentală, între orele locale 11:32 şi 11:59 (02:32 GMT şi 02:59 GMT), astăzi, sâmbătă”.

Lansarea survine în ultima zi a exerciţiilor militare comune organizate de Coreea de Sud şi de SUA.

ADVERTISEMENT

Aceasta este ultima dintr-o serie de lansări efectuate de armata nord-coreeană în această săptămână, fiind vorba inclusiv despre o rachetă balistică intercontinentală (ICBM), fapt ce a provocat iritare la Washington, Seul şi Tokyo.

În acest an, Coreea de Nord a lansat aproximativ 40 de rachete ceea ce a provocat îngrijorare în state aflate în proximitate – Coreea de Sud și Japonia, precum și la Washington.

ADVERTISEMENT

Doar în cursul zilei de miercuri Coreea comunistă a lansat cel puțin 10 rachete, una dintre ele depășind granița cu Coreea de Sud căzând în apropierea apelor teritoriale ale acesteia.

Aceste teste cu rachete au declanşat o alertă de raid aerian în insula Ulleungdo din Coreea de Sud, situată la aproximativ 120 de kilometri la est de Peninsula Coreeană.

ADVERTISEMENT

Președintele sud-coreean, Yoon Suk-Yeol, a numit acțiunea vecinilor drept o „invazie teritorială efectivă”. Acesta a mai punctat faptul că statul său „nu poate tolera acest tip de act provocator al Coreei de Nord și va răspunde strict și ferm în cadrul unei strânse cooperări între Coreea de Sud și SUA”.

ADVERTISEMENT