News

Coreea de Nord a lansat două noi rachete balistice. Sora lui Kim Jong Un amenință: ”Pacificul poate deveni poligon de tragere”

Luni, Coreea de Nord a lansat luni două rachete balistice. De la Phenian, sora lui Kim Jong Un, Kim Yo Jong, amenință că Pacificul poate deveni ”poligon de tragere”.
20.02.2023 | 09:33
Coreea de Nord a lansat doua noi rachete balistice Sora lui Kim Jong Un ameninta Pacificul poate deveni poligon de tragere
Coreea de Nord a lansat două rachete balistice. Sora lui Kim Jong Un amenință că va transforma Pacificul într-un "poligon de tragere". Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Coreea de Nord a lansat luni două noi rachete balistice în largul coastei sale de est. În paralel, puternica soră a liderului nord-coreean, Kim Jong Un, a avertizat că statul său, care deține arme nucleare, ar putea transforma Pacificul într-un ”poligon de tragere”.

Coreea de Nord își intensifică testele cu rachete balistice

Armata de la Phenian a tras luni două rachete balistice cu rază scurtă de acțiune și obuze de artilerie spre apele sale din est. Prin aceste mișcări, Coreea de Nord intensifică răspunsul față de exercițiile militare comune ale SUA și Coreea de Sud, pe care le consideră o repetiție pentru o posibilă invazie.

ADVERTISEMENT

Lansările de luni au loc la doar două zile distanță după ce Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) în mare în largul coastei de vest a Japoniei. Evenimentul de sâmbătă a făcut ca, peste o zi, duminică, 19 februarie, să aibă loc exerciții aeriene comune ale SUA și Coreei de Sud.

”Militarii noştri au detectat două rachete balistice cu rază scurtă de acţiune lansate în această dimineaţă din zonele Sukchon din provincia Pyongan de Sud între orele 07:00-07:11 (22:00-22:11 GMT)”, potrivit unui anunţ făcut de Statul Major sud-coreean.

ADVERTISEMENT

Japonezii au confirmat și ei evenimentul. Ministerul Apărării de la Tokyo a precizat că ambele rachete au aterizat în apele dintre Peninsula Coreeană și Japonia. De altfel, Japonia a condamnat lansările, numindu-le o amenințare la adresa păcii și siguranței zonei și a societății internaționale.

Ministerul japonez al Apărării a anunțat că prima rachetă a atins altitudinea maximă de 100 de kilometri și a zburat până la 400 de kilometri. A doua rachetă a ajuns la aproximativ 50 de kilometri în altitudine și a zburat pe o distanță de 350 de kilometri, conform CNBC.

ADVERTISEMENT

Sora lui Kim Jong Un amenință că Pacificul poate deveni ”poligon de tragere”

Concomitent cu exercițiile militare îngrijorătoare ale regimului de la Phenian, sora liderului nord-coreean Kim Jong Un a lansat un avertisment extrem de sever față de SUA și aliații din zonă.

Kim Yo Jong a declarat că folosirea Oceanului Pacific ca ”poligon de tragere” depinde de Statele Unite, potrivit sursei citate. ”Examinăm cu atenţie influenţa pe care o va exercita asupra securităţii statului nostru. Frecvenţa utilizării de către noi a Pacificului ca poligon de tragere depinde de caracterul acţiunii forţelor americane”, a spus ea, într-o declaraţie transmisă de KCNA, agenția de presă din Coreea de Nord.

ADVERTISEMENT

Aceeași Kim Yo Jong a respins comentariile unor experți sud-coreeni care au pus la îndoială faptul că ICBM-urile nord-coreene vor fi funcționale în situații de război real. ”Am avut o tehnologie și o capacitate satisfăcătoare și acum ne vom concentra pe creșterea cantității forței lor”, a spus ea.

De altfel, încă din debutul lui 2023, Kim Jong Un a anunțat o ”creștere exponențială” a focoaselor nucleare ale țării. Vorbim de producția în masă de arme nucleare tactice de luptă care vizează Coreea de Sud și dezvoltarea de ICBM-uri mai avansate care ar putea avea ca țintă SUA.

ADVERTISEMENT