News

Coreea de Nord încheie anul cu lansarea a trei rachete balistice, într-o nouă acțiune de provocare

Coreea de Nord a lansat sâmbătă trei rachete balistice spre Marea Japoniei, încheind un an în care a lansat cele mai multe rachete balistice din istorie
31.12.2022 | 09:09
Coreea de Nord incheie anul cu lansarea a trei rachete balistice intro noua actiune de provocare
Număr record de rachete balistice lansate de Coreea de Nord în acest an. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Aceste ultime lansări au fost doar ultimul episod într-un an în care Phenianul a lansat cel mai mare număr de astfel de rachete, iar analiștii militari speculează că ar putea urma un nou test nuclear, după cele șase efectuate până acum de Coreea de Nord.

Noi rachete balistice lansate de Coreea de Nord

“Coreea de Nord a tras o rachetă balistică neidentificată în Marea de Est”, a anunțat inițial Statul Major din Coreea de Sud, folosind numele coreean pentru Marea Japoniei.

ADVERTISEMENT

Cele trei rachete balistice cu rază scurtă de acțiune au fost lansate în jurul orei locale 8.00 (23.00 GMT) din provincia Hwanghae de Nord, la sud de capitala Pyongyang, a mai precizat Statul Major al Coreei de Sud.

Toate trei au zburat la o altitudine de aproximativ 100 km și au acoperit o rază de acțiune de aproximativ 350 km, a precizat Ministerul Apărării din Japonia. Armata sud-coreeană a declarat, de asemenea, că rachetele au zburat aproximativ 350 km.

ADVERTISEMENT

“Lansarea rachetei (rachetelor) balistice de către Coreea de Nord este o provocare gravă care subminează pacea și stabilitatea în Peninsula Coreeană, precum și comunitatea internațională”, a declarat șeful Statului Major al Coreei de Sud, condamnând-o ca fiind o încălcare clară a rezoluției Consiliului de Securitate al ONU și îndemnând-o să înceteze imediat.

Comandamentul Indo-Pacific al SUA a declarat că ultimele lansări nu au reprezentat o amenințare imediată la adresa personalului sau teritoriului american sau a aliaților Washingtonului, dar au evidențiat impactul destabilizator al programului de înarmare al Coreei de Nord.

ADVERTISEMENT

Provocări continue ale Coreei de Nord

Aceste ultime teste militare au avut loc la doar câteva zile după ce cinci drone nord-coreene au trecut în Coreea de Sud, determinând armata sud-coreeană să trimită avioane de luptă și elicoptere de atac pentru a încerca să le doboare, în prima astfel de intruziune din 2017.

Relațiile dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud, apropiată de SUA, au devenit mai tensionate de când guvernul conservator al președintelui sud-coreean Yoon Suk-yeol a preluat puterea în luna mai, promițând o poziție mai dură față de Nord.

ADVERTISEMENT

Fără a pune la socoteală lansările de sâmbătă, Coreea de Nord a lansat aproximativ 70 de rachete balistice în acest an, a precizat agenția de presă Yonhap, inclusiv aproximativ opt rachete balistice intercontinentale (ICBM).

Presa de stat nord-coreeană KCNA nu a menționat încă lansările, dar a declarat sâmbătă că liderul Kim Jong Un a prezidat vineri o reuniune de partid pentru a decide politica și strategia pentru 2023.

ADVERTISEMENT