ADVERTISEMENT
News

Coreea de Nord ar putea să reia testele nucleare. Avertismentul serviciilor de spionaj americane

Autor: Adrian Ilie | 14.04.2021 | 08:57
Coreea de Nord ar putea să reia testele nucleare. Avertismentul serviciilor de spionaj americane
Kim Jong Un, liderul regimului comunist din Coreea de Nord/ Foto: Hepta

Raportul anual al serviciilor de informații americane privind amenințările din lume la adresa Statelor Unite menționează riscul ca autoritățile din Coreea de Nord să reia testele nucleare.

ADVERTISEMENT

Coreea de Nord ar intenționa astfel să forțeze Statele Unite să accepte un dialog pentru normalizarea relațiilor, scrie AFP, citată de Agerpres.

Spionajul american estimează că liderul nord-coreean, Kim Jong Un consideră arma nucleară drept cel mai eficient mijloc de descurajare a unei intervenții militare străine.

ADVERTISEMENT

Testele nucleare, un mijloc de negociere pentru Coreea de Nord

Liderul nord-coreean Kim Jong Un ar putea lua măsuri agresive şi potenţial destabilizatoare pentru a modifica echilibrul de forţe în regiune şi a crea disensiuni între Statele Unite şi aliaţii lor, inclusiv prin reluarea testelor cu arme nucleare şi rachete balistice cu rază lungă de acţiune (ICBM)”, se arată în raportul Direcţiei informaţiilor americane (DNI), publicat marţi.

Noi apreciem că Kim consideră arma nucleară drept mijlocul ultim de disuasiune împotriva unei intervenţii externe şi este convins că va sfârşi prin a obţine respectul comunităţii internaţionale”, se mai spune în documentul citat.

ADVERTISEMENT

Coreea de Nord a renunțat la testarea rachetelor cu rază lungă de acțiune în  urmă cu trei ani și a arătat disponibilitate pentru negocieri cu Statele Unite legate de denuclearizarea peninsulei Coreea.

Acum însă Coreea de Nord ar intenționa să negocieze cu SUA de pe poziții de forță. „Kim ar putea lua în calcul să reia testele cu rachete cu rază lungă de acţiune sau nucleare în acest an pentru a încerca să oblige SUA că negocieze cu el în condiţiile Phenianului”, cred serviciile de informații americane.

ADVERTISEMENT

În raportul de 27 de pagini, redactat pe 9 aprilie, este evocat printre riscurile de securitate la adresa SUA și programul nuclear iranian, fiind anticipată decizia anunţată marţi de Teheran de a începe îmbogăţirea uraniului la nivelul de 60%.

Continuăm să credem că Iranul nu desfăşoară în prezent activităţile cheie pe care le considerăm necesare pentru a produce o armă nucleară (…) Dacă Teheranul nu o obţine o relaxare a sancţiunilor, responsabilii iranieni vor lua în calcul probabil opţiuni care merg de la îmbogăţirea la 60% a uraniului, la construcţia unui nou reactor cu apă grea de 40 de megawaţi”, se spune în raport.

ADVERTISEMENT

Iran a anunțat marți că va începe să îmbogăţească uraniu la nivelul de 60%, care o apropie de o capacitate de utilizare militară, deciziei luată la două zile după o „sabotare” a uzinei sale de îmbogăţire a uraniului de la Natanz, Teheranul acuzând Israelul de implicare.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!