News

Coronavirus în România, 19 noiembrie 2020. Iohannis, videoconferința cu liderii UE pe tema pandemiei. Update

19.11.2020 | 23:32
Coronavirus in Romania 19 noiembrie 2020 Iohannis videoconferinta cu liderii UE pe tema pandemiei Update
ADVERTISEMENT

Coronavirus în România azi, 19 noiembrie 2020. După două zile în care situația părea să se stabilizeze, țara noastră a raportat din nou peste 10 mii de cazuri noi, chiar un record în pandemie, iar situația continuă să se agraveze.

UPDATE ora 23:32. Klaus Iohannis a participat, joi, la reuniunea membrilor Consiliului European, în format de videoconferință, o întâlnire dedicată aspectelor legate de gestionarea pandemiei de COVID-19.

ADVERTISEMENT

La aceste discuții, președintele României a susținut că este importantă asigurarea schimbului regulat de informații și de bune practici privind strategiile și abordările de testare și că recunoașterea reciprocă a testelor ar facilita libera circulație în Uniune, precizează un comunicat de presă al Administrației Prezidențiale.

Iată comunicatul Administrației Prezidențiale:

”Videoconferința a fost convocată de către Preşedintele Consiliului European, domnul Charles Michel, fiind cea de-a doua reuniune pe această temă, după cea organizată la data de 29 octombrie 2020. Liderii statelor membre UE au abordat aspecte legate de gestionarea curentă a crizei sanitare generate de pandemia de COVID-19, în principal cu privire la testare, vaccinuri și măsuri luate la nivel național.

ADVERTISEMENT

În cadrul intervenției sale, Președintele României a evidențiat faptul că întărirea coordonării statelor membre este prioritară, în contextul în care răspândirea virusului la nivelul UE este în continuare îngrijorătoare.

În ceea ce privește testarea, Președintele României a menționat faptul că este importantă asigurarea schimbului regulat de informații și de bune practici privind strategiile și abordările de testare. Cu privire la recunoașterea reciprocă a testelor, Președintele Klaus Iohannis a subliniat că acest demers ar facilita libera circulație în Uniune. Totodată, Președintele României a arătat că există încă probleme specifice, care trebuie soluționate pentru a facilita o abordare comună, cum ar fi corelarea testelor rapide cu cele RT-PCR, convenirea unui set de criterii și condiții comune pentru a se asigura un mecanism eficient.

ADVERTISEMENT

Referitor la vaccinuri, Președintele Klaus Iohannis a apreciat eforturile Comisiei Europene în ceea ce priveşte negocierile cu producătorii de vaccinuri.

Președintele României a menționat că, la nivel național, strategia de vaccinare anti- COVID-19 este în curs de finalizare și, în acest sens, au fost luate în considerare orientările relevante ale Uniunii Europene și ale Organizației Mondiale a Sănătății. Președintele Klaus Iohannis a arătat că desfășurarea unei asemenea campanii de vaccinare pe scară largă, într-o perioadă de timp scurtă, implică o cantitate foarte mare de consumabile medicale. În consecință, Președintele României a atras atenția că trebuie luate toate măsurile necesare pentru a evita orice deficiență care ar putea apărea în lanțurile de aprovizionare.

ADVERTISEMENT

În acest context, Președintele Klaus Iohannis a subliniat că procedurile de achiziție comune lansate de Comisia Europeană sunt utile și reprezintă importante instrumente pe care statele membre se pot baza în campania de vaccinare.

În același timp, Președintele României a reiterat importanţa unei comunicări publice adecvate în ceea ce priveşte vaccinarea, pronunțându-se pentru o campanie de comunicare eficientă la nivelul Uniunii, pentru a evidenția beneficiile vaccinării împotriva COVID-19.

În ceea ce privește abordarea pe termen lung în domeniul sănătății, Președintele Klaus Iohannis a salutat recentele propuneri ale Comisiei Europene privind consolidarea cooperării în cadrul Uniunii Europene.


UPDATE / Grupul de Comunicare Strategică a anunţat joi 10.108 cazuri noi de persoane infectate cu noul coronavirus. De asemenea, au fost înregistrate în ultimele 24 de ore 167 de decese. La ATI sunt internaţi 1.131 de pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19.

”Până astăzi, 19 noiembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 393.851 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 269.590 de pacienţi au fost declaraţi vindecaţi.

În urma testelor efectuate la nivel naţional, faţă de ultima raportare, au fost înregistrate 10.108 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv”, relevă datele transmise joi.

Grupul de Comunicare Startegică a anunțat, în ziua precedentă, 10.269 de cazuri noi, cu 9 peste recordul din 6 noiembrie, atunci când se înregistrau 10.260 de îmbolnăviri.

Coronavirus în România azi, 19 noiembrie 2020

Conform ultimului raport oficial dat publicității, bilanțul total al îmbolnăvirilor cu noul coronavirus din România ajunge la 383.743 de cazuri, de la începutul pandemiei.

GCS a anunțat din nou un total mare al victimelor răpuse în ultimele 24 de ore de COVID-19. Cu încă 168 de decese anunțate miercuri, România ajunge la un bilanț negru de 9.429 de persoane care au murit din cauza SARS-CoV-2.

Au pierdut lupta cu boala 102 bărbați și 66 de femei care erau internați în spitale Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vâlcea, Vaslui, Vrancea, Ilfov și București.

Tot din datele oficiale mai aflăm că în spitalele COVID erau internate, miercuri dimineață, 13.179 de persoane. Dintre acestea, 1.174 sunt internate în stare gravă, în secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă.

Sibiu, rată de incidență de peste 9. București, cele mai multe cazuri noi

În continuare, Sibiul se menține pe primul loc în ce privește rata de infectare la mia de locuitori. Miercuri, indicele din zona centrală a Ardealului a ajuns la 9,01.

Situație alarmantă se mai menține și la Cluj, unde se înregistrează 7,42 de infecții la 1.000 de locuitori. De asemenea, rata de infectare la 1.000 de locuitori a trecut de 6 în județele Alba (6,25), Brașov (6,63), Ilfov (6,81) și Timiș (6,59).

La capitolul cazuri noi în ultima zi, București este pe locul 1. În ultimele 24 de ore, au fost depistate 1.141 de noi îmbolnăviri. Cifre mari vin și din Constanța, unde au fost descoperite 528 de noi îmbolnăviri, dar și din Cluj, cu 501 cazuri noi de ieri până azi.

Până pe 18 noiembrie, la nivel național, au fost prelucrate 3.771.316 teste. Dintre acestea, 37.906 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 23.269 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 14.637 la cerere.

Pe teritoriul țării, 46.875 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 13.285 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 80.763 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 19 persoane.

ADVERTISEMENT
Tags: