News

Specialiștii, anunț important despre varianta Omicron. Sunt vaccinurile eficiente împotriva formelor severe?

Doi specialiști, un cercetător de la Institutul Cantacuzino și un genetician de la Universitatea Cambridge au analizat informațiile despre varianta Omicron, observând dacă vor fi sau nu vaccinurile eficiente.
29.11.2021 | 21:30
Specialistii anunt important despre varianta Omicron Sunt vaccinurile eficiente impotriva formelor severe
ADVERTISEMENT

Companiile farmaceutice fac eforturi masive pentru a pregăti o strategie împotriva noii variante care circulă în sudul Africii, în timp ce anumite state impun restricții.

Medicul Octavian Jurma a declarat recent că varianta Omicron va ajunge în România în luna ianuarie și că ar trebui să se ia măsuri împotriva acesteia.

ADVERTISEMENT

În cazul variantei din sudul Africii sunt lucruri pe care le știm și lucruri pe care nu le știm. Ce știm este că s-a răspândit destul de repede, pare că se răspândește mai repede, dacă evadează răspunsului nostru imunitar, vom vedea, durează vreo două săptămâni.

Specialiștii nu sunt atât de îngrijorați, credem că vaccinul va oferi protecție din nou împotriva formelor severe.

ADVERTISEMENT

Va dura câteva săptămâni până când vom vedea efectele, doctorii de acolo sugerează că nu ar fi cele mai rele simptome, nu prea se pierd gustul și mirosul, mai degrabă apare oboseala severă, dar încă nu avem o statistică relevantă.

Toate acele mutații sugerează că ar putea evada puțin anticorpii noștri din urma vaccinării sau din urma bolii, de aceea Marea Britanie a urgentat administrarea celei de-a treia doze, pentru că aceasta determină un număr mai mare de anticorpi.

ADVERTISEMENT

Se bănuiește că în continuare vaccinarea va ajuta împotriva formelor severe. Boosterul crește nivelul anticorpilor generali, dacă mai puțini dintre ei răspund în fața unei noi variante, tot este mai bine să avem mai mulți.

Marea Britanie face 1 milion de teste pe zi, 700.000 dintre aceste sunt teste PCR, România ar trebui să facă măcar 100.000 de teste pe zi.

ADVERTISEMENT

Ce pot să vă spun, dacă ne imaginăm un an de acum înainte, cu majoritatea populației vaccinate, cu cei vulnerabili cu doza booster, o parte a trecut și prin boală, medicamente pentru cei vulnerabili, suntem într-o situație infinit mai bună.

Boala va deveni sezonieră, va fi mult mai bine, orice viață e prețioasă, vom mai pierde vieți, dar nu la acest nivel de până acum”, a declarat Mircea Iliescu, genetician la Universitatea Cambridge.

Cercetător Institutul Cantacuzino: “Puțin probabil ca vaccinurile să nu fie în continuare eficiente”

Este foarte dificil de spus dacă este o variantă mai transmisibilă sau a prins doar o zonă a lumii în care erau puține cazuri și a devenit acolo dominantă. Va trebui să vedem cum se comportă și în alte zone ale lumii.

Dacă vorbim de o transmisibilitate într-o zonă, o variantă poate să nu aibă un avantaj în transmisibilitate, dar să ocolească anticorpii oferiți de vaccinare, dar să nu câștige în alte zone ale lumii.

Măsurile au fost luate foarte rapid, oamenii de știință din Africa de Sud au notificat foarte rapid, măsurile trebuie luate la timp.

Este foarte puțin probabil ca vaccinurile să nu fie în continuare eficiente împotriva formelor severe care necesită spitalizare.

Titrurile de anticorpi se corelează de cele mai multe ori cu o protecție mai crescută, cu câți mai mulți, cu atât mai bine, dar avem și un răspuns celular de luat în calcul.

Este foarte puțin probabil să spunem că am limitat răspândirea acestei variante virale, aceste măsuri ne-au câștigat timp, e foarte important ce facem cu el, să vedem care sunt caracteristicile acestei variante și ce decizii vom lua mai departe.

E foarte puțin probabil să scăpăm în totalitate de acest virus, probabil va deveni o viroză sezonieră. E puțin probabil ca un virus care a ajuns atât de răspândit în populație să fie eradicat.

Dar este o diferență foarte mare în a avea valuri de infecții cum avem pentru infecția cu virusul gripal și valurile de infecție cu SARS-CoV-2″ a spus Cătălin Țucureanu, cercetător al Institutul de Cercetare Medico-Militară Cantacuzino

ADVERTISEMENT