News

Coronavirusul s-ar putea transmite şi prin aerosoli. Mesajul specialiştilor de la Centrul European pentru Prevenția Bolilor

15.07.2020 | 17:50
Coronavirusul sar putea transmite si prin aerosoli Mesajul specialistilor de la Centrul European pentru Preventia Bolilor
ADVERTISEMENT

Corpul medical european ia în considerare varianta prin care SARS-CoV-2 se răspândește și pe calea aerului, nu doar prin picături de salivă sau mucus.

În acest sens, reprezentanții Comisiei Europene sunt alertați de modul în care boala ar putea fi transmisă prin intermediul sistemelor de aer condiționat în anumite clădiri.

ADVERTISEMENT

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor calcă pe urmele Organizației Mondiale a Sănătății, după ce OMS a lăsat să se înțeleagă că virusul poate fi transmis pe calea aerului.

Noul coronavirus s-ar putea transmite prin aer, cred specialiștii

În mod normal, în ultimele luni toți specialiștii au insistat că SARS-CoV-2 se transmite cel mai ușor prin picături de salivă sau mucus, tocmai de aceea oamenii au fost obligați sî poarte măști de protecție.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, autoritățile sunt îngrijorate de perspectiva ca boala să fie transmisă pe calea aerului, poate chiar cu ajutorul sistemelor de aer condiționat.

Iarna e tot mai aproape, astfel că oamenii vor ieși tot mai puțin pe afară, astfel că boala s-ar putea transmite foarte ușor în interiorul clădirilor unde aceștia locuiesc sau lucrează.

ADVERTISEMENT

Andrea Ammon, lider al ECDC, a dezvăluit că nu există momentan o dovadă clară care să arate că virusul se transmite prin aerosoli, pe calea aerului, însă această variantă e studiată cu atenție.

Nu există o certitudine, însă studiem varianta cu atenție”, a punctat Ammon, conform Reuters.com.

ADVERTISEMENT

În urmă cu o săptămână, Organizația Mondială a Sănătății a lansat ipoteza conform căreia virusul s-ar transmite pe calea aerului, însă nu a prezentat nicio dovadă în acest sens.

Oamenii de știință au trimis o scrisoare în care au cerut OMS să lămurească de urgență aceste afirmații și să le probeze cu dovezi clare.

Totuși, focarele de infecție izbucnite în Germania la diferite uzine sau la cunoscutul abator cu muncitori români, i-au pus pe gând pe specialiști.

„Căutăm o conexiune între izbucnirea acestor focare de infecție și modul în care virusul ar putea fi transmis pe calea aerului”, au transmis experții.

Majoritatea măsurilor de protecție și distanțare socială au fost gândite pornind de la teoria conform căreia boala se transmite prin mici picături de salivă sau mucus, care pot infecta alți oameni atunci când persoana infectată vorbește, râde, strănută, tușește.

Cu toate acestea, reprezentanții UE studiază atent varianta prin care virusul s-ar putea transmite prin aer și vor reveni cu lămuriri atunci când ajung la o concluzie de necontestat.

ADVERTISEMENT