News

Coșmarul turiștilor români blocați în Iadul din Grecia: ”Nu există curent electric!”

Grecia este cuprinsă din nou de flăcări, în timp ce turiștii români prinși în acest Iad sunt disperați și spun că au parte de un concediu de groază.
24.08.2023 | 09:22
Cosmarul turistilor romani blocati in Iadul din Grecia Nu exista curent electric
Coșmarul turiștilor români blocați în Iadul din Grecia: ”Nu există curent electric!”. Foto: Sky News
ADVERTISEMENT

În nordul țării flăcările au topit cablurile electrice și au lăsat în beznă insula Samothraki, în timp ce lângă Atena sute de oameni au fost evacuați. Flăcările au zeci de metri înălțime, în timp ce aerul a devenit imposibil de respirat din cauza fumului gros, prin care nu se vede nimic.

Coșmarul turiștilor români blocați în Iadul din Grecia

În zona Alexandropolis sute de pompieri, printre care români, se luptă cu incendiile de vegetație. Ioana Țianu, o româncă stabilită în Samothraki, a oferit mai multe detalii referitoare la această tragedie. Flăcările au topit în multe locuri inclusiv cablurile electrice și au creat o pană de curent fără precedent.

ADVERTISEMENT

”Alimentarea cu energie electrică se produce prin două cabluri subacvatice şi, din cauza incendiului care a afectat zona Alexandroupolis, s-au produs pagube ireparabile la cele două linii de tensiune care alimentează insula”, a transmis femeia pentru Observatornews.ro.

Un alt român blocat pe insulă, Adelin, spune că totul e blocat în acest moment, iar concediul său a devenit un coșmar. ”Semnalul la telefon e foarte slab, doar în port. Terasele nu funcţionează decât în capacitate foarte mică. Nu se găteşte pentru că nu există curent electric”, explică Adelin.

ADVERTISEMENT

Guvernul elen a încercat să-i ajute pe oameni și a trimis mai multe generatoare pe insulă, în timp ce mai bine de 24 de ore turiștii, printre care mulți români, au fost blocați și nu au putut părăsi zona. După ce spitalul din Alexandropulis a fost evacuat, un feribot a devenit cameră de primiri urgențe.

Pacienții au fost puși pe saltele și canapele, iar în loc de băuturi răcoritoare angajații feribotului le asigurau perfuzii și aparatură medicală. Între timp, la nord de Atena două incendii majore fac au făcut prăpăd, iar cel puțin 15 case au ars din temelii. Flăcările au ajuns inclusiv într-un parc național, iar 700 de oameni dintr-un penitenciar au fost evacuați de urgență.

ADVERTISEMENT

Nikos Koudunis, medic grec, a subliniat proporțiile dezastrului. ”Sunt oameni care nu vor să îşi lase averea şi să plece. Poliţia şi pompierii merg din casă în casă. Cine stă în Atena poate vedea focul, poate vedea fumul pentru că toată Atena este acoperită de fum”, a punctat medicul.

Presa din Grecia a transmis că doar în ultimele 48 de ore au izbucnit 209 de focare de incendiu. ”Toată zona asta este îngropată în fum, nu se vede nimic de fum de la distanţă”, a remarcat Florin, un turist român aflat în zonă. De asemenea, fumul de la aceste incendii din Grecia a ajuns până în Sicilia și Malta, potrivit unui satelit european de monitorizare.

ADVERTISEMENT

Paradoxal, autoritățile din Grecia au transmis că au avut parte de cel mai bun sezon turistic din istorie, cu încasări de 20 de miliarde de euro. Asta, deși incendiile au transformat din Rai în Iad multe zone turistice din Grecia, acolo unde românii merg în număr foarte mare an de an.

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Adevăratul al 12-lea jucător al României la Euro 2024: povestea fanului admirat de...
Adevăratul al 12-lea jucător al României la Euro 2024: povestea fanului admirat de o lume întreagă EXCLUSIV
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
Câte kg de aur şi argint obţinem dacă reciclăm un milion de telefoane....
Câte kg de aur şi argint obţinem dacă reciclăm un milion de telefoane. Comoara uitată în sertarele românilor
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”