Şeful Departamentului de Pompieri din Grecia, general-locotenent Georgios Pournaras, direct responsabil cu stingerea incendiilor care au cuprins mai multe zone din ţară, s-a referit la condițiile existente în țară în ultima perioadă, calificându-le drept „triunghiul diavolului”.
După cum a spus Pournaras, Departamentul de Pompieri a trebuit să se ocupe de 60 până la 80 de incendii în fiecare zi . „Vorbim despre 60-80 de incendii diferite și pentru toate au trebuit alocate forțe terestre și aeriene. A fost o întreprindere dificilă, care cred că a fost gestionată în cel mai bun mod posibil din punct de vedere operațional”, a declarat acesta.
Temperaturile ridicate, umiditatea relativ scăzută și intensitatea vântului au fost factorii principali care au cauzat propagarea incendiilor din Grecia şia făcut dificilă misiunea pompierilor în lupta cu flăcările, el numind această combinaţie de factori drept “triunghiul divolului”.
În momentul de faţă autorităţile caută vinovaţii pentru ceea ce numesc ei a fi fost punctul culminant al crizei, explozia, joi, a unui depozit de muniţii de la o bază aeriană grecească din zona oraşului Volos, după ce focul s-a propagat aici în urma unui incendiu de pădure.
“Ceea ce s-a întâmplat este de neconceput. Terenul ar fi trebuit defrişat, este de neconceput ca focul să intre într-un depozit de muniţie”, a declarat un înalt responsabil din Statul Major.
Unda de şoc provocată de explozie a fost resimţită pe o distanţă de mai mulţi kilometri şi a spart vitrinele unor magazine. “S-au crăpat, s-au despicat, ramele au căzut, s-au spart, doar metalul a mai rămas, structura din fier”, a declarat o locuitoare din nea Aghialos.
Între timp, incendiile din Grecia au fost aduse de pompieri sub control sau au fost stinse, după cum a anunţat ministrul pentru Protecţie Civilă, Vassilis Kikilias.
Inclusiv în Insula Rodos viaţa şi-a reluat ritmul obişnuit, asta deşi în weekendul trecut peste 20.000 de turişti şi localnici au fost evacuaţi din hotelurile şi reşedinţele de la malul mării. Autorităţile spun că incendiile de vegetaţie au ars aproximativ 10% din suprafaţa insulei.
În ultimele zece zile s-au consemnat 667 de incendii de pădure şi vegetaţie, în urma cărora trei civili şi-au pierdut viaţa. De asemenea, doi piloţi au murit după ce avionul lor de stingere a incendiilor s-a prăbuşit pe insula Evia, iar 74 de pompieri au fost răniţi.