News

Costel Alexe, urmărit penal de DNA pentru abuz în serviciu: “Am acționat mereu cu bună-credință”. Update

Direcția Națională Anticorupție a anunțat începerea urmăririi penale a lui Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași. Acesta este acuzat de abuz în serviciu
18.02.2022 | 15:28
Costel Alexe urmarit penal de DNA pentru abuz in serviciu Am actionat mereu cu bunacredinta Update
ADVERTISEMENT
18-02-2022
13:30

Ce spune Costel Alexe despre decizia DNA de a-l pune sub urmărire penală

Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași, reacționează în urma deciziei DNA de a-l pune sub urmărire penală.

Acesta neagă acuzațiile care i se aduc și precizează că postul vacant de director general al Școlii Populare de Arte “Titel Popovici” s-a ocupat în conformitate cu legislația în vigoare.

“Am primit astăzi informarea făcută de DNA Iași privind atribuirea calității de suspect în dosarul referitor la detașarea de la Școala Populară de Arte „Titel Popovici” Iași.

Vă mărturisesc sincer că sunt surprins de această calitate, având în vedere că, de la începutul anchetei și până acum, nu mi-au fost solicitate depoziții și nu există vreo implicare oneroasă a mea în acest dosar.

Postul vacant de manager s-a ocupat în conformitate cu legislația în vigoare, primind toate avizele de legalitate și urmând întocmai etapele prevăzute de normativ.

În ceea ce privește hotărârea privind organizarea concursului de proiecte de management la Școala Populară de Arte ,,Titel Popovici”, aceasta a trecut prin plenul Consiliului Județean și a primit votul consilierilor județeni, exact așa cum prevede legea”, scrie Costel Alexe pe pagina sa oficială de Facebook.

Costel Alexe neagă acuzațiile care i se aduc

Președintele Consiliului Județean Iași neagă acuzațiile care i se aduc și precizează că stă la dispoziția organelor de cercetare.

“Eu sunt primul interesat de clarificarea tuturor acestor acuzații într-un timp cât mai scurt și îmi doresc ca adevărul să iasă la lumină. Nu vreau să fie loc de interpretări sau presupuneri care să îmi afecteze imaginea publică, pentru că știu că am acționat mereu cu bună-credință și îi pot privi pe toți cei cu care interacționez în ochi, cu încrederea că justiția se va dovedi justă și va arăta adevărul.

Știu că acest subiect va genera gâlceavă printre politicienii mărunți care nu fac altceva decât să adune machete colorate, jubilând meschin pe această temă, în lipsa oricărui proiect valabil pentru Iași, din partea lor.

Nu am dat și nu voi da atenție acuzațiilor neîntemeiate din partea celor care nu au făcut nimic pentru Iași, care, surprinzător sau nu, văd că au informații despre acest subiect și îl trâmbițează de câteva zile deja.

Vă asigur că eu am venit la Consiliul Județean să fac treabă pentru comunitate, să facem împreună treabă bună, și avem, în acest an jumătate de mandat, proiecte pe care să le arătăm ieșenilor”, a mai subliniat Costel Alexe.

Președintele Consiliului Județean Iași este urmărit penal de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru abuz în serviciu. În același dosar, mai apar și alte două persoane acuzate de complicitate la abuz în serviciu.

Costel Alexe, urmărit penal de DNA

Direcția Națională Anticorupție a anunțat vineri, 18 februarie, într-un comunicat de presă, că președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, este cercetat penal de procurorii DNA.

ADVERTISEMENT

Acesta este acuzat de săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu.

În același dosar, au fost puși sub urmărire penală și Radu-Gabriel Apetrei, șef al Serviciului resurse umane și salarizare al Consiliului Județean Iași, precum și Vlad-Corneliu Baba, consilier IA în Compartimentul Cabinet la Președintele Consiliului Județean Iași, detașat ca director interimar al Școlii Populare de Arte “Titel Popovici” Iași.

Cei doi sunt cercetați pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu.

De ce a fost pus sub urmărire penală de DNA președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe

Procurorii DNA au explicat de ce au fost puși sub urmărire penală Costel Alexe, Radu-Gabriel Apetrei și Vlad-Corneliu Baba.

ADVERTISEMENT

“La data de 11.11.2020, suspectul Alexe Costel, în calitate de președinte al Consiliului Județean Iași și beneficiind de ajutorul suspectului Baba Vlad-Corneliu, ar fi dispus detașarea suspectului Baba Vlad-Corneliu de pe funcția de consilier IA în cadrul Compartimentului Cabinetului Președintelui Consiliului Județean Iași, pe funcția de manager (director) interimar al Școlii Populare de Arte ‘Titel Popovici’ Iași, în condițiile în care ar fi avut cunoștință de faptul că numirea ultimului menționat la conducerea școlii nu îndeplinea condițiile legale de ocupare a acestei funcții de conducere.

Ulterior, la datele de 10.03.2021 și 07.07.2021, suspectul Alexe Costel, în calitatea menționată anterior, ar fi dispus prelungirea detașării suspectului Baba Vlad-Corneliu în aceeași funcție de conducere.

ADVERTISEMENT

În baza aceleiași rezoluții infracționale, suspectul Alexe Costel ar fi fost ajutat la săvârșirea faptei de către suspectul Apetrei Radu-Gabriel care, în calitate de șef Serviciu resurse umane și salarizare din cadrul Consiliului Județean Iași, ar fi întocmit documentațiile aferente emiterii dispozițiilor de detașare.

Mai mult, din datele cauzei ar fi rezultat că suspectul Baba Vlad-Corneliu ar fi fost angajat pe perioadă determinată, fără concurs, pe funcția de consilier IA în cadrul Compartimentului Cabinetului Președintelui Consiliului Județean Iași în data de 11.11.2020 și tot la aceeași dată ar fi fost detașat pe funcția de manager (director) interimar al Școlii Populare de Arte ‘Titel Popovici’ Iași”, este menționat în comunicatul DNA.

ADVERTISEMENT

Ce prejudiciu ar fi produs Costel Alexe

Direcția Națională Anticorupție a mai precizat că faptele comise de Costel Alexe, ajutat de ceilalți doi, ar fi produs un prejudiciu de zeci de mii de lei.

“Faptele descrise ar fi produs un prejudiciu bugetelor Consiliului Județean Iași și Școlii Populare de Arte ‘Titel Popovici’ Iași în sumă totală de 86.153 lei, reprezentând suma remunerațiilor încasate de către suspectul Baba Vlad-Corneliu în baza contractului de management interimar, dar și vătămarea intereselor legitime ale celor două instituții urmare a numirii interimare la conducerea școlii a unui manager care nu îndeplinea condițiile legale de ocupare a acestei funcții de conducere a unei instituții publice de cultură”, a mai transmis DNA.

ADVERTISEMENT
Tags: