News

Costin Georgescu, fostul șef al SRI, a murit în Elveția. Motivul pentru care liberalul a renunțat să mai fie șeful spionilor

Liberalul Costin Georgescu, fost deputat și director al Serviciului Român de Informații, a murit la o clinică din Elveția.
24.06.2023 | 11:26
Costin Georgescu fostul sef al SRI a murit in Elvetia Motivul pentru care liberalul a renuntat sa mai fie seful spionilor
Costin Georgescu, fost director SRI până în anul 2000 / Foto: Captură Antena 3
ADVERTISEMENT

A murit Costin Georgescu, unul dintre foștii șefi ai Serviciului Român de Informații (SRI). Liberalul avea 81 de ani și era internat într-o clinică din Elveția. Costin Georgescu era căsătorit și avea două fiice.

Costin Georgescu fusese mutat la o clinică din Elveția

Georgescu a avut probleme mari de sănătate, mai ales în ultima perioadă. În urmă cu mai bine de o lună, familia a decis să-l transfere de urgență într-o clinică din Elveția. În ciuda eforturilor depuse, medicii n-au mai putut să-i salveze viața.

ADVERTISEMENT

Costin Georgescu a fost director al Serviciului Român de Informații începând cu anul 1997 și până în 2000. Pentru a îndeplini această funcție, el a fost nevoit să-și dea demisia din funcția de deputat de Alba, unde fusese ales în 1996.

Ca director al SRI, liberalul s-a opus deconspirării ofițerilor SRI care au lucrat pentru Securitate, fiind un adversar al Legii Ticu.

ADVERTISEMENT

În 2000, el și-a dat demisia din fruntea Serviciului, ca urmare a pierderii alegerilor de către Convenția Democrată Română.

Georgescu a fost și ambasador

Costin Georgescu a fost liberal convins, fiind oamenii de bază ai Partidului Național Liberal și lider al Convenției Democrate Române, o alianță formată din partidele de dreapta, care a câștigat alegerile din 1996. Ca parlamentar, el a fost vicepreședinte al Comisiei de apărare, ordine publică și siguranță națională.

ADVERTISEMENT

După demisia din funcția de director al SRI, el a fost numit ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Cipru. În august 2004, el a fost rechemat în țară, după care nu a mai îndeplinit nicio funcție publică.

Conflictul dintre Costin Georgescu și Traian Băsescu

În anul 2016, Costin Georgescu a fost invitat la o emisiune de la Realitatea TV, în care a dezvăluit că a solicitat retragerea Ordinului Național ”Steaua României” lui Laszlo Tokes, pe motiv că a afirmat că ”1 Decembrie este o zi de doliu”.

ADVERTISEMENT

În cadrul aceleiași emisiuni, Traian Băsescu l-a numit ”trădător” pe fostul șef SRI, care ”a făcut un președinte, la final de mandat, să spună că l-a îngenunchea sistemul”. În replică, Georgescu a anunțat că-l va da în judecată pe Băsescu.

ADVERTISEMENT