News

Emil Constantinescu, un președinte costisitor pentru contribuabili. Institutul Levantului a înghițit 13,7 milioane de lei în cinci ani

Parlamentul a respins a doua tentativă de desființare a Institutului Levantului, o instituție creată la inițiativa fostului președinte Emil Constantinescu.
28.10.2022 | 08:30
Emil Constantinescu un presedinte costisitor pentru contribuabili Institutul Levantului a inghitit 137 milioane de lei in cinci ani
Institutul Levantului a fost înființat la inițiativa fostului președinte Emil Constantinescu/ Sursă foto: ISACCL - Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Camera Deputaților a respins, miercuri, proiectul de lege care prevedea desființarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului (ISACCL), o instituție înființată în 2017, la inițiativa fostului președinte al României, Emil Constantinescu. Institutul a generat controverse încă de la înființare, fiind socotit ca o sinecură acordată fostului șef al statului, care cheltuie bani publici în mod inutil.

Institutul Levantului a primit mai mulți bani decât poate cheltui

Institutul Levantului a fost înființat printr-un proiect de lege inițiat de ALDE și susținut de PSD-ul lui Liviu Dragnea, însă utilitatea sa în domeniul cercetării a fost pusă la îndoială încă de la bun început. „Oportunitatea unui astfel de institut la nivelul actual al potențialului științific național nu ni se pare justificată, întrucât centrele de cercetări academice, universitare și muzeale din România nu dispun în momentul de față decât de un număr foarte redus de autentici specialiști capabili să abordeze cu competență problemele complexe legate de civilizația Levantului, iar aceștia sunt aproape în totalitate ajunși la o vârstă înaintată”, afirma în 2016 istoricul Victor Spinei, pe atunci vicepreședinte al Academiei Române, actual președinte al secției de științe istorice și arheologie.

ADVERTISEMENT

După cinci ani de activitate, ISACCL pare să arate destul de puțin raportat la sumele pe care le-a primit anual din partea Senatului, în subordinea căruia funcționează. Anul de vârf al activității pare să fi fost 2019, cu nouă conferințe și simpozioane, urmată de una singură în 2020 și o alta în 2022. Pentru anul viitor este anunțată deocamată un simpozion cu tema „Textilele și războiul în Europa și Mediterana din preistorie până în antichitatea târzie”.

Institutul a mai organizat două expoziții dintre care una, „Comori și mărturii ale prețuirii”, care a constat practic în prezentarea, timp de mai multe luni, la Muzeul de Geologie, a colecției personale a lui Emil Constantinescu de artefacte din metale prețioase și pietre semiprețioase. Institutul a editat două numere din publicația International Journal of Levant Studies, care nu a mai apărut din 2020 încoace, precum și două numere din revista Natur Culturalia. De asemenea, sub egida ISACCL au mai apărut patru cărți.

ADVERTISEMENT

Toate astea au fost realizate pentru nu mai puțin de 13.736.000 de lei, cât însumează bugetele anuale ale Institutului Levantului din 2017 până acum. Suma putea fi chiar mai mare dacă instituția patronată de Emil Constantinescu ar fi reușit să cheltuiască bugetele puse la dispoziție întrucât Senatul aproape că a aruncat cu bani în ISACCL. De exemplu, în 2021 Senatul a aprobat inițial un buget de 4.943.000 lei, însă Institutul Levantului a reușit să cheltuiască doar 2.728.000 lei. Din această sumă, două miloane au mers doar pe salariile angajaților. Restul e greu de spus pe ce au fost cheltuiți, într-un an fără expoziții, fără simpozioane, fără periodice publicate.

Emil Constantinescu a adus un alt geolog ca director științific

În momentul de față, Institutul Levantului are 36 de posturi. Funcția cea mai bine plătită este cea de director general, cu 5.800 de lei net, urmată de cea a directorului științific, cu 5.247 lei. Această din urmă funcție este ocupată acum de către Dan-Alexandru Grigorescu, care are aceeași specializare ca și mentorul și fondatorul institutului, anume cea de geolog, domeniul lor neavând vreo legătură cu civilizația și cultura Levantului. Cercetătorii științifici pot trece și ei, în funcție de gradație și vechime, de 5.000 de lei. Printre cei 36 de angajați, sunt opt care au titlul de doctor ceea ce le aduce un spor de 950 de lei pe lună la leafă. La acestea se adaugă indemnizația de hrană, de 346 lei pe lună.

ADVERTISEMENT

Emil Constantinescu nu mai ia salariu de la Institutul Levantului în calitate de președinte al Consiliului Științific al instituției, însă în octombrie 2019-iunie 2020, în urma unei ordonanțe de urgență adoptată de guvernul Dăncilă, Constantinescu a avut rang de secretar de stat încasând o leafă  lunară de circa 8.900 de lei. Ulterior, președintele Iohannis a atacat la CCR actul normativ, iar Curtea i-a dat dreptate, astfel că fostul șef al statului i s-a luat salariul.  Oricum, salariul nu reprezenta decât o mică parte a veniturilor sale întrucât, în 2020, a obținut venituri de 50.228 lei ca pensie primită în urma activității sale ca profesor la Facultatea de Geologie a Universității București, la care se adaugă 202.176 lei, sumă care reprezintă indemnizația acordată foștilor președinți ai României.

După căderea guvernului condus de Viorica Dăncilă, o primă tentativă de desființare a Institutului a avut loc în 2020, în urma unei inițiative legislative a USR. Cum majoritatea din Parlament era alcătuită de PSD și ALDE, proiectul a fost respins. Cei de la USR au depus un proiect similar în această legislatură, însă și acesta a fost respins în ședința de joi a Camerei Deputaților. Desființarea Institutului Levantului a fost susținută doar de către USR, AUR și unii deputați neafiliați.

ADVERTISEMENT

Deocamdată, și instituția înființată special pentru fostul președinte Ion Iliescu, Institutul Revoluției din decembrie 1989, a rămas nedesființată. O primă tentativă a avut loc în 2020, dar legea de de desființare a fost declarată ca neconstituțională de către CCR. Un nou proiect de lege a fost depus în acest sens, fiind deja adoptat de către Senat în iunie 2021, după care a fost trimis la Camera Deputaților, forul decizional. Între timp, PSD a devenit partid de guvernământ, iar proiectul de lege este ținut la sertar de majoritatea parlamentară alcătuită de liberali și social-democrați, cu toate că raportul comisiilor trebuie trimis la plen de mai bine de un an.

ADVERTISEMENT