News

Costul ochelarilor de vedere va fi suportat de către angajatori. Decizia Curții de Justiție a UE, luată după procesul inițiat de un român

Acțiunea în instanță a unui român din Cluj a determinat Curtea de Justiție a Uniunii Europene să decidă că ochelarii de vedere ai salariaților vor fi decontați de angajatori.
04.01.2023 | 21:09
Costul ochelarilor de vedere va fi suportat de catre angajatori Decizia Curtii de Justitie a UE luata dupa procesul initiat de un roman
Salariații își vor putea deconta costurile legate ochelarii de vedere/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Pe 22 decembrie 2022, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis că angajatorul va trebui să suporte costul ochelarilor de vedere pentru angajații care lucrează la calculator și care au vedere afectată de aceste condiții, informează Digi24.ro. Decizia a fost luată în urma acțiunii în justiție inițiată de un angajat din Cluj al statului român.

Românul ceruse angajatorului să-i plătească ochelarii de vedere

Un angajat al serviciului pentru Imigrări din Cluj, TJ, a trebuit să-și schimbe ochelarii întrucât vedere îi slăbise. Costul total al lentilelor, ramei ochelarilor și manoperei a ajuns la 2.629 lei. Angajatul a cerut instituției pentru care lucra să achite aceste costuri întrucât vederea i-ar fi fost afectată de lucrul la monitor, la care s-au adăugat și alți factori de risc, precum lumina vizibilă discontinuă, absența luminii naturale și suprasolicitarea neuropsihică.

ADVERTISEMENT

Cum cererea i-a fost respinsă, angajatul a dat instituția în judecată la Tribunalul Cluj.

Această instanță a respins acțiunea pentru motivul că nu erau îndeplinite condițiile pentru obținerea rambursării solicitate, în măsura în care articolul 14 din Hotărârea Guvernului nr. 1028/2006 nu ar conferi dreptul la rambursarea costului unui dispozitiv de corecție special, ci numai la furnizarea unui astfel de dispozitiv dacă utilizarea sa ar fi considerată necesară”, se spune în decizia CJUE.

Judecătorii români au cerut clarificări de la CJUE

În aceste condiții, TJ a contestat decizia instanței de fond la Curtea de Apel din Cluj, iar judecătorii de acolo au cerut CJUE să lămurească unele prevederi dintr-o directivă europeană pentru a se putea pronunța în această speță.

ADVERTISEMENT

Instanța de trimitere consideră că, pentru a soluționa litigiul aflat pe rolul său, este necesară interpretarea noțiunii de „aparate de corecție speciale”, care figurează la articolul 9 alineatul (3) din Directiva 90/270, care nu este definită de aceasta. Aceasta apreciază că noțiunea în discuție ar trebui interpretată în sensul că include ochelarii de vedere, în măsura în care aceștia sunt necesari angajatului care suferă de o deteriorare a vederii cauzate de condițiile sale de muncă.

Instanța de trimitere ridică și problema dacă aparatele de corecție speciale prevăzute la articolul 9 alineatul (3) menționat fac trimitere la aparate utilizate exclusiv la locul de muncă sau dacă pot face trimitere și la aparate care pot fi utilizate în afara locului de muncă”, se arată în documentul citat.

ADVERTISEMENT

În al treilea rând, Curtea de Apel din Cluj a solicitat și clarificări în privința modului în care angajatorii ar putea contribui financiar pentru remedierea problemelor de vedere ale angajaților, anume dacă să li se acorde un spor la salariu pentru condițiile vătămătoare de muncă sau să deconteze cheltuielile pentru achiziționarea ochelarilor.

Analizând aceste chestiuni, CJUE a decis ca anagajatorul să achite contravaloarea acestor aparate de corecție, inclusiv ochelarii, chiar dacă aceștia nu sunt utilizați doar la muncă. De asemenea, decizia Curții stipulează că achitarea costurilor legate de ochelarii de vedere trebuie făcută chiar și în cazurile în care dificultățile de vedere nu au fost cauzate în mod necesar de lucrul în fața monitorului unui calculator. Aceste costuri trebuie să fie făcute sub forma decontării, nu a unui spor la salariu.

ADVERTISEMENT