News

COVID-19 afectează diferit bărbații și femeile! Care sunt explicațiile specialiștilor pentru această anomalie

14.04.2020 | 12:45
COVID19 afecteaza diferit barbatii si femeile Care sunt explicatiile specialistilor pentru aceasta anomalie
ADVERTISEMENT

COVID-19 are reacții diferite în ceea ce privește infecția la bărbați și la femei și nu doar în termenii stării de sănătate a pacienților. Este un virus care afectează oamenii în mod diferit, însă care este motivul pentru care noul coronavirus se comportă diferit în funcție de sexul pacientului. 

COVID-19 afectează diferit bărbații și femeile! Care sunt explicațiile specialiștilor pentru această anomalie

BBC a publicat o amplă analiză prin care explică modul în care se exprimă virusul și cum poate “o bilă de material genetic plutitor” să reacționeze diferit în organismul bărbaților și al femeilor.

ADVERTISEMENT

Virusul are un efect foarte diferit asupra diferitelor grupuri de oameni. Este una dintre cele mai pronunțate diferențieri în ceea ce privește sexul. COVID-19 nu afectează diferit bărbații și femeile doar prin modul de îmbolnăvire.

Rata mortalității, principala diferență! De două ori mai mulți bărbați decât femei au murit de COVID-19

Una dintre principalele diferențe este rata mortalității la bărbați și la femei. În SUA, țara cea mai afectată de coronavirus, de două ori mai mulți bărbați au murit din cauza virusului decât femei. În mod similar, 69% dintre decesele survenite în vestul Europei cauzate de SARS-CoV-2 au fost de la bărbați. Statistici similare se regăesesc și în China.

ADVERTISEMENT

O echipă de cercetători condusă de Anna Purdie la University College London studiază aceste diferențieri în diferite țări și se întreabă de ce există acest fenomen. Până acum, motivul este neclar. O teorie este aceea că răspunsul sistemului imunitar feminin la virus este mai puternic.

Motivele: sistemul imunitar? Stilul de viață?

“Răspunsul sistemului imunitar de-a lungul vieții la vaccinuri și alte infecții este mai agresiv la femei decât la bărbați”, susține Philip Goulder, profesor în imunologie la Oxford University.

ADVERTISEMENT

Asta se datorează parțial faptului că femeile au doi cromozomi X, în timp ce bărbații au doar unul, ceea ce este important atunci când vine vorba de coronavirus: “În special, proteina, prin care sunt aplicate virusuri precum COVID-19, se codifică pe cromozomul X. Ca urmare, această proteină este expusă la de două ori mai multe celule imune la femei, în comparație cu bărbații, iar răspunsul imun la coronavirus este amplificat la femei”, susține Goulder.

O altă posibilitate este că diferențele sunt făcute de stilul de viață: “Există diferențe mari de comportament între sexe. De exemplu, la fumat, care afectează nivelul bolilor preexistente, cum ar fi boli de inimă, boli pulmonare sau cancer. Acestea au un impact imens asupra rezultatelor cauzate de infecții precum coronavirus. Diferența de sex în fumat este marcată în special în unele țări precum China, unde 50% dintre bărbați fumează, comparativ cu 5% dintre femei”, spune Goulder.

ADVERTISEMENT

Însă, în acest stagiu al pandemiei nu există suficiente dovezi nici pentru diferențele biologice sau cele care țin de comportament.

Cum afectează virusul din punct de vedere economic bărbații și femeile!

Există dovezi despre un alt mod în care virusul afectează diferit bărbații și femeile. Michele Tertilt, economistă la Universitatea Mannheim din Germania, a evidențiat dovezi cu privire la modul în care pandemia a afectat bărbații în raport cu femeile din SUA. Și totul ține de partea financiară.

Pandemia a dus la pierderea de locuri de muncă pe scară largă și multe economii vor intra în scurt timp în recesiune. Șomajul nu afectează la fel ambele părți: “Este destul de neobișnuit și diferit de o recesiune tipică”, susține Tertilt.

În SUA, 1,4 milioane de oameni și-au pierdut job-urile în luna martie, cel mai mare număr din 1975 până acum. Femeile au fost lovite mai rău decât bărbații, cu 0,9% creștere a ratei de șomaj, față de 0,7% la bărbați.

Într-o recesiune, bărbații sunt adesea mai afectați decât femeile din punctul de vedere al șomajului. Acest lucru se datorează faptului că mai mulți bărbați lucrează în industrii strâns legate de ciclurile economice, cum ar fi construcții sau fabricații. De cealaltă parte, femeile sunt mai mult în industrii care nu sunt legate de cicluri: medicină sau educație.

Mai mulți bărbați pot munci de acasă decât femeile

Dar, de această dată alți factori au un impact mai mare pe job-ul oamenilor. Echipa codusă de Tertilt a clasat lucrătorii din domeniul sănătății, al transporturilor, al serviciilor de protecție (poliția), agricultură, pescuit, silvicultură drept “muncitori critici”. Prin această clasificare, 17% dintre femeile angajate lucrează în ocupații critice, comparativ cu 24% dintre toți bărbații angajați.

Al doilea factor important este dacă oamenii sunt capabili să își facă treaba de la distanță prin telecomunicații. Tertilt și colegii au selectat lucrul care se poate face de acasă și care nu: un analist poate să lucreze de acasă, un barman nu poate.

Mai mulți bărbați aveau locuri de muncă în care se poate munci de acasă decât femeile: 28%, față de 22% dintre femei: “Am fost surprinsă puțin de această statistică. Mă așteptam ca mai multe femei să aibă jobul care poate fi realizat de la distanță. Dar în momentul în care începi să te gândești, totul are sens. Foarte multe femei lucrează în restaurante, în industria călătoriilor. La nivel global, restaurantele și barurile sunt închise și călătoriile sunt limitate”, spune Tertilt.

Femeile fac mai puțini bani decât bărbații și pe timp de pandemie

Diferența de remunerația între femei și bărbați compun această inegalitate: nu numai că femeile pierd locuri de muncă mai multe, dar fac și mai puțini bani: “Pentru fiecare dolar pe care un bărbat îl poate cheltui pe necesități în timpul acestei crize, o femeie poate cheltui 82 de cenți”, spune Natasha Mudhar, fondatoare a fundației The World We Want.

În SUA, diferența de remunerație între femei și bărbați este importantă: femeile câștigă 85% din cât câștigă bărbații, în Australia este 86%, iar în India este 75%. Iar când în calcul intră și rasa sau alte etnii, diferențele se adâncesc: în SUA femeile de culoare câștigă cu 21% mai puțin.

Părinții singuri au fost loviți și mai rău. Tertilt estimează că sunt 20 de milioane de părinți singuri în SUA, trei sferturi fiind femei: “Gândiți-vă, ei nu vor avea posibilitatea de a munci. Chiar dacă sunt asistente medicale sau doctori, dacă au joburi critice în această perioadă, s-ar putea să aibă copii acasă și nu pot să îi lase singuri”

Chiar și pentru părinții singuri care ar putea avea job la distanță, nu este realist să continui să muncești având copii mici care au nevoie constant de atenție: “În special pentru mamele singure, nu există soluții. Nu pot angaja bone și nici nu pot chema bunica să aibă grijă. De multe ori își pierd jobul”. 

A crescut mult violența în familie: “Nu trebuie să fii expert în fizică cuantică să înțelegi de ce”

COVID-19 este doar ultimul exemplu dintr-o lungă listă de pandemii care aduc o inegalitate economică, inclusiv în ceea ce privește genul: “Toate epidemiile au efecte de gen. Despre problema asta nu a vorbit nimeni, iar factorii de decizie nu au fost conștienți”, susține Clare Wenham, profesor la London School of Economics and Political Science.

În urma pandemiei au apărut și cazuri de violență în familie. În Franța, cazurile au crescut cu aproape o treime în prima săptămână de izolare, în timp ce în Australia numărul a crescut cu 75%, iar cazurile s-au dublat în Liban. Violența în familie poate afecta bărbați sau femei, însă cele predispuse să sufere mai mult sunt tot femeile: în SUA, există de două ori mai multe șanse ca o femeie să fie bătută de partenerul intim și este de 14 ori mai probabil să fie violată, se arată în exemplul dat de BBC.

“Știm că violența domestică se întâmplă de obicei în casă. Când închizi oamenii în casă într-o perioadă de stres în care nu au bani și nu pot merge la muncă, nu trebuie să fii expert în fizică cuantică să înțelegi de ce poate avea ca rezultat creșterea violenței domestice”

Pentru bărbați, în special cei din grupele de vârstă mai înaintată, riscul de deces din cauza bolii este cea mai mare îngrijorare. În cazul femeilor care au mai multe șanse să se recupereze de la virus, alte repercusiuni ale COVID-19 pot dura ani de zile.

Virusul nu discriminează! El doar evidențiază problemele discriminatorii ale sistemului medical

Există o mulțime de lucruri care ar putea fi făcute acum pentru a se asigura că cei mai afectați din punct de vedere economic sunt capabili să se recupereze, susțin experții: “Ar trebui să ne asigurăm că există un stimulent economic pentru femei pentru a le readuce la muncă. Există prevederi de îngrijire a copiilor când femeile încercă să facă acest lucru?”, se întreabă Wenham.

O criză de sănătate ca și cea a coronavirusului accentuează inegalitățile de tot felul și cea de gen este una dintre ele: “Toate acestea se intersectează cu alte zone ale inegalității”, susține Wenham.

Virusul a demonstrat până acum că oamenii care au și alte afecțiuni precum diabet sau boli de inimă sunt afectați mult mai mult decât cei sănătoși: “Știm că genul, rasa, religia, dizabilitățile se intersectează cu alte domenii de sănătate. Și nu există motive să credem că nu este valabil și în acest caz”

Virusul nu face discriminări, însă asta nu înseamnă că toată părțile societății sunt afectate la fel. De fapt, este chiar invers, noul coronavirus ilustrează discriminările din sistemul de sănătate global, în care categoriile defavorizate sunt lovite primele.

  • 1.925.811 de oameni sunt infectați de coronavirus în lume
  • 119.818 de decese s-au înregistrat din cauza COVID-19

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: