News

COVID-19 e doar începutul! OMS se pregătește deja pentru o nouă pandemie

27.07.2020 | 15:48
COVID19 e doar inceputul OMS se pregateste deja pentru o noua pandemie
ADVERTISEMENT

Chiar dacă pandemia de coronavirus încă afectează întreaga lume și face milioane de victime pe zi ce trece, Organizația Mondială a Sănătății se teme că în următoarea perioadă omenirea va fi lovită de o nouă boală periculoasă. Temerile sunt cu atât mai mari cu cât aceasta rămâne, precum COVID-19, învăluită în mister.

Cu câteva luni în urmă, experții au plasat așa-numita „boală X” în lista sa de condiții de „pericol internațional”. Vorbim astfel despre un întreg proces de focalizare a cercetării și supravegherii asupra unei maladii care nu a apărut încă, demarat cu scopul accelerării diagnosticului diagnosticul și dezvoltării unui tratament.

ADVERTISEMENT

„Întrebarea de acum nu este dacă va exista un agent patogen următor, ci când?”, a explicat epidemiologul Maria Van Kherkove în cadrul unei conferințe de presă susţinute în urmă cu o lună. Potrivit acesteia, este vital ca viitoarea pandemie „să nu ne mai ia prin surprindere”.

OMS se așteaptă ca omenirea să se confrunte în viitor cu o boală mult mai periculoasă

Această boală X, nu o știm. Incertitudinea este întotdeauna însoțită de frică, dar nu este un consilier bun atunci când vine vorba de luarea deciziilor.

ADVERTISEMENT

Deci trebuie să reducem aceste incertitudini. Pentru asta, încercăm să reunim scenariile pentru a ști ce s-ar putea întâmpla“, a explicat Sylvie Briand, directorul managementului de urgență a sănătăţii din cadrul OMS.

Prin întocmirea unei astfel de liste, specialiștii  încearcă, pe baza experienței acumulate în epidemiile anterioare să se pregătească mai bine pentru următoarele. La fel au procedat și în cazul unor boli precum Ebola, Zika, MERS, SARS, precum și celelalte două tipuri de coronavirus.

ADVERTISEMENT

Sistemele OMS și supravegherea epidemiologică nu au putut împiedica răspândirea COVID-19 la nivel global

În acest context, OMS apelează la sistemele sale de inteligență artificială EBS (Supraveghere bazată pe evenimente), care urmăresc constant publicațiile științifice online pentru a depista în timp util primele semne ale unei boli emergente.

Un studiu realizat la Montpellier și publicat în revista Transboundary and Emerging Diseases a pus la îndoială, însă, eficiența lor în cazul noului coronavirus.

ADVERTISEMENT

În timp ce unele sisteme se concentrează asupra bolilor care sunt deja cunoscute, altele caută, în schimb, „cuvinte cheie legate de simptome, fenomene misterioase sau sentimente de griji”. Prin urmare, potrivit cercetătorului Mathieu Roche, nu au putut împiedica răspândirea COVID-19 la nivel global.

ADVERTISEMENT
Fiica lui Ion Țiriac, vacanță exotică de Paște, pe proprietatea de 5,5 milioane...
Fiica lui Ion Țiriac, vacanță exotică de Paște, pe proprietatea de 5,5 milioane de euro a tatălui ei » Alături de cine a petrecut Ioana Țiriac
Norvegianul care mutila bărbați cărora le tăia organele sexuale, condamnat la 22 de...
Norvegianul care mutila bărbați cărora le tăia organele sexuale, condamnat la 22 de ani de închisoare. Un român, implicat în afacerea macabră
EXCLUSIV Scandal în primăria lui Nicușor Dan din cauza FCSB. Gigi Becali și-a...
EXCLUSIV Scandal în primăria lui Nicușor Dan din cauza FCSB. Gigi Becali și-a trimis „soldaţii” să facă presiuni uriașe pentru a-și impune regulile
Cât costă un burger cu carne de crocodil:
Cât costă un burger cu carne de crocodil: "Trebuie doar puţin rumenit. Românii au gusturi bune la mâncare"
Lovitură de milioane de euro dată, în București, de milionarul român care este...
Lovitură de milioane de euro dată, în București, de milionarul român care este coproprietar la cel mai tare restaurant din Dubai
Kanye West și-a filmat iubita în pat și a distribuit imaginile pe internet!...
Kanye West și-a filmat iubita în pat și a distribuit imaginile pe internet! Cum a pus-o să stea / FOTO
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția...
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Loc unic în România. Singurul lac unde crește nufărul termal
Loc unic în România. Singurul lac unde crește nufărul termal
Monica Tatoiu, dezvăluiri șocante. Abia a aflat că mai are doi frați rezultați...
Monica Tatoiu, dezvăluiri șocante. Abia a aflat că mai are doi frați rezultați din aventurile tatălui său: „I-a făcut un copil uneia, iar acum strănepotul ne-a găsit pe internet și vine în România”
Dacă va dori să beneficieze de pensie specială, Mara Mareș își va putea...
Dacă va dori să beneficieze de pensie specială, Mara Mareș își va putea depune documentele în 2055. Motivul
Aeroportul din România de unde avioanele zboară aproape goale. Deși s-a investit masiv,...
Aeroportul din România de unde avioanele zboară aproape goale. Deși s-a investit masiv, oamenii nu se înghesuie să cumpere bilete