News

Cozile la Sf. Parascheva au început să se formeze cu o săptămână înainte de sărbătoare. Sute de oameni așteaptă la rând la Catedrala Mitropolitană

Pelerinii așteaptă la rând, vineri, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi pentru a se închina la moaştele Sfintei Parascheva.
06.10.2023 | 18:08
Cozile la Sf Parascheva au inceput sa se formeze cu o saptamana inainte de sarbatoare Sute de oameni asteapta la rand la Catedrala Mitropolitana
Cozile la Sf. Parascheva au început să se formeze. Colasj Fanatik/ Foto News.ro
ADVERTISEMENT

Cozile la Sf. Parascheva au început să se formeze, în acest an, cu o săptămână înainte de sărbătoare. Deși pelerinajul încă nu a început, credincioșii se află deja la Catedrala Mitropolitană din Iaşi.

Cozile la Sf. Parascheva au început să se formeze cu o săptămână înainte de sărbătoare

Pelerinii stau la rând pentru a se închina la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, depuse în lăcașul de cult. Mulți dintre ei spun că au ales să vină la racla Sfintei înainte de pelerinaj, pentru a evita aglomerația.

ADVERTISEMENT

Pentru că autoritățile se așteaptă la un număr de aproximativ 350.000 de participanți la pelerinaj, foarte multe persoane au preferat să vină deja la Iași. Cei prezenți nu așteaptă mai mult de două ore pentru a intra în catedrală.

„Am venit din judeţul Neamţ, suntem mai mulţi. Ne închinăm şi ne rugăm să ne ajute Sfânta să fim sănătoşi. Și să ne meargă bine tot anul”, a declarat Maria, o credincioasă care a venit deja la Iași cu familia, potrivit News.ro.

ADVERTISEMENT

Femeia spune că în fiecare an vine la Sfânta Parascheva, dar vârsta își spune cuvântul, iar acum nu mai poate aștepta la coada mare, care se poate întinde și pe trei kilometri. „În fiecare an venim aici. Dar nu mai putem sta la coadă mare, că suntem în vârstă. De asta noi venim mai repede”.

Moaştele Sfântului Andrei Criteanul, aduse la Iași

Pelerinajul începe în dimineața zilei de sâmbătă. Racla cu moaște va fi scoasă din Catedrala Mitropolitană și pusă pe baldachinul special împodobit de o familie din București, de 20 de ani.

ADVERTISEMENT

“Mâine dimineaţă, la ora 06:00 se va citi Acatistul Cuvioasei Parascheva apoi se va ieşi în tradiționala procesiunea în jurul Catedralei” a transmis preot Lucian Apopei, director de comunicare al Arhiepiscopiei Iaşilor, pentru Antena 3.

Racla cu moaște va rămâne aici până pe data de 15 octombrie. În acest an, alături de moaștele Cuvioasei Parascheva vor fi aduse de la Catedrala Mitropolitană din Arkalochori (Creta), şi moaştele Sfântului Andrei Criteanul.

ADVERTISEMENT

Aproximativ 350.000 de oameni vor participa la pelerinaj. Autoritățile se așteaptă ca cei mai mulți dintre credincioși să vină în perioada 13-14 octombrie, „ceea ce va genera un şir de oameni de peste trei kilometri lungime şi un timp de aşteptare cuprins între 16 şi 20 de ore”.

ADVERTISEMENT
Tags: