News

Cum a ajuns Crăciunul spaima medicilor! Mii de români în spitale în ultimii ani de zile

Cum a ajuns Crăciunul spaima medicilor! Mii de români în spitale în ultimii ani de zile din cauza petardelor sau a consumului exagerat de alcool și, culmea, mâncare
25.12.2021 | 15:03
Cum a ajuns Craciunul spaima medicilor Mii de romani in spitale in ultimii ani de zile
ADVERTISEMENT

Crăciunul trebuie să fie, în mod normal, o perioadă petrecută în liniște în sânul familiei. Copiii îl așteaptă visători pe Moș Crăciun, acesta urmându-și drumul, deja cunoscut, de la Polul Nord către fiecare casă, încărcat cu cadouri, în timp ce adulții se bucură de clipele de respiro.

Nu toată lumea înțelege lucrul acesta și, din nefericire, mii de români au sfârșit în spitale în ultimii ani de zile. Mai toți au ajuns acolo cu diferite forme de intoxicație sau cu probleme serioase cauzate de petarde.

ADVERTISEMENT

Cum a ajuns Crăciunul o spaimă a medicilor!

Anul trecut românii au părut că fac o adevărată întrecere. Concret, dacă s-ar fi organizat un campionat mondial de mâncat sarmale, piftie și cârnați, n-am fi avut adversari. La fel s-ar fi întâmplat și în cazul paharelor de vin și țuică.

Doar că, în loc să culeagă laurii, mulți nu și-au mai știut măsura și au ajuns direct la spital. În prima zi de Crăciun, în Bucureşti şi judeţul Ilfov, peste 1.600 de oameni au sunat la 112.

ADVERTISEMENT

Vorbim despre persoane cu afecţiuni cronice pre-existente, persoane care de multe ori uită de regimul pe care îl au în zilele Crăciunului şi atunci apar, în mod evident, acutizări.

Există şi un număr limitat de persoane care au solicitat ajutor medical pentru colici biliare din cauza excesului alimentar. De asemenea, în 2020, în judeţul Constanța, 28 persoane au sunat la 112, cele mai frecvente simptome fiind cefaleea, dureri abdominale, vărsături şi ameţeală.

ADVERTISEMENT

Acum doi ani, la Crăciunul din 2019, alte câteva sute de pacienți cu boli cronice, dar și români perfect sănătoși au ajuns la urgențe. Nu a fost deloc o experiență frumoasă pentru ei. Interesant este că unii au venit la spital cu ambulanța, în timp ce pe alții i-au adus direct echipajele de poliție.

Aproape incredibil, dar peste două sute de apeluri de urgenţă au fost în Bucureşti, în prima zi de Crăciun, de la diabetici. Aceștia nu s-au mai abţinut și au trecut la fapte, adică la cozonaci și alte dulciuri. Bolnavi de stomac sau ficat au avut și ei un rol aparte, mai ales atunci când au vrut să mănânce tot ce era pe masă.

ADVERTISEMENT

Medicii spun că au avut parte și de episoade aparte. Mai multe persoane au ajuns la spital la limita comei etilice. Erau atât de beți încât nici măcar nu mai puteau să stea în picioare.

Cei din spitale atrag atenția și spun că alcoolul acţionează şi pe un plan secundar. Într-adevăr, acesta poate dezinhiba inițial, dar următorii pași nu mai sunt deloc raționali.

Medicii cred că femeile ar trebui să reziste unui pahar băut la 5 ore, în timp ce un bărbat poate să bea o halbă de bere la fiecare 4 ore fără să aibă vreo problemă.

De asemenea, consum moderat înseamnă maximum două pahare de vin. Apoi, în mod normal, trebuie să urmeze o pauză, o odihnă a ficatului.

La o unitate alcoolică, indiferent că discutăm despre tărie, un pahar de vin sau o halbă de bere, alcoolemia atinge cota maximă în 30 de minute în cazul în care acesta se ia pe stomacul e gol.

Totodată, proteinele şi lipidele încetinesc absorbţia alcoolului, aşa că ar trebui să mâncaţi şi înainte, dar şi în timpul petrecerii. Moderat, vă readucem aminte, cuvântul de bază, moderat.

Medicii mai transmit că o oală de sarmale „stinsă” cu 3 sticle de vin te apropie de spital, nicidecum de o stare de bine.

ADVERTISEMENT