News

Crater de dronă descoperit aproape de Brațul Chilia. Precizările MApN: ”Posibilă explozie la impact”

Un crater de dronă a fost descoperit aproape de Brațiul Chilia, reprezentanții MApN fiind de părere că această dronă ar fi putut exploda la impact.
12.10.2023 | 13:26
Crater de drona descoperit aproape de Bratul Chilia Precizarile MApN Posibila explozie la impact
Crater de dronă descoperit aproape de Brațul Chilia. Foto: Agerpres
ADVERTISEMENT

Potrivit datelor oficiale, craterul a fost descoperit într-o zonă cu vegetație aflată în apropiere de malul drept al Brațului Chilia, la aproximativ 3 kilometri vest de localitatea Plauru. Potrivit anunțului MApN au fost luate imediat măsuri de securizare a zonei, fiind totodată notificate structurile competente care pot ridica probe de la fața locului.

Crater de dronă descoperit aproape de Brațul Chilia

Conform Antena 3, MApN va continua misiunile de monitorizare a spațiului aerian pentru a preveni astfel de incidente. Cert e că oficialii MApN au condamnat cu fermitate atacurile executate de Rusia asupra unor obiective și elemente de infrastructură civilă din porturile ucrainene de la Dunăre.

ADVERTISEMENT

“Aceste atacuri sunt nejustificate şi în gravă contradicţie cu regulile dreptului internaţional umanitar. În jurul orei 5.00, echipele din teren au raportat descoperirea unui crater de dronă, cu posibilă explozie la impact, într-o zonă cu vegetaţie aflată în apropierea malului drept al Braţului Chilia, la aproximativ 3 km vest de localitatea Plauru.

Au fost luate măsuri de securizare a zonei şi au fost notificate structurile competente pentru ridicarea probelor şi desfăşurarea investigaţiilor, conform procedurilor”, a mai transmis MApN. În urmă cu 24 de ore, ministrul apărării Angel Tîlvăr prezenta un raport oficial care arăta că dronele care cad în România sunt lovite de apărarea antiaeriană a Ucrainei.

ADVERTISEMENT

”Informațiile din dosar duc la concluzia că dronele au fost lovite de apărarea antiaeriană a Ucrainei în atacuri asupra portului Izmail şi au intrat într-o evoluţie necontrolabilă în vecinătatea ţintei, ceea ce a determinat pătrunderea accidentală a spaţiului aerian naţional şi căderea acestora în proximitate, pe teritoriul României.

Nu am sesizat intenţii în niciuna din aceste situaţii, teritoriul României nu a fost vizat, impactul fiind de natură accidentală”, a declarat ministrul. Oficialii MApN au explicat că uneori dronele nu sunt vizibile pe radar din motive obiective, care țin de înălțimea mică la care zboară dronele, precum și mișcarea lor necontrolată.

ADVERTISEMENT

În urmă cu o lună, atunci când primele drone au căzut în țara noastră, premierul Marcel Ciolacu încerca să liniștească o parte a populației, care s-a panicat atunci. ”Nu a scăpat nimic de sub control. În al doilea rând, a fost o intervenție rapidă a MApN-ului cu Situațiile de urgență la o solicitare a cetățenilor care locuiesc în acea zonă. Nu e niciun pericol, dar e normal ca statul să ia anumite măsuri. E o intervenție provizorie, lucrurile vor fi foarte bine analizate și va fi o reacție foarte rapidă și pe zona militară pentru astfel de zone.

A fost totul o întâmplare, au fost niște resturi de drone care au trecut Dunărea, nu vorbim de un atac asupra României. S-a făcut Ro-Alert în toată zona, funcționează telefoanele, au acoperire mai mare. Nu ne atacă nimeni, oameni buni. Haideţi să liniştim populaţia, că o luăm razna cu toţii. Nu ne-a atacat nimeni şi nu ne atacă nimeni.

ADVERTISEMENT

Au sărit nişte rămăşiţe dintr-o dronă care a fost lovită de armata ucraineană. Nu a avut explozibil, nu a avut nimic care să dăuneze cetăţenilor, dar e normal, și e ca prim-ministru să am discuții cu Raed Arafat, cu ministrul Apărării, cu comandantul Armatei, să ne luăm toate asigurările”, declara Marcel Ciolacu, rugând televiziunile să nu mai isterizeze populația inutil.

ADVERTISEMENT