Life

Creatura din România care poate ucide un om pe loc. Are venin la fel ca vipera sau cobra și a fost văzută pe litoral și în deltă

Creatura din România care poate ucide un om pe loc. A fost văzută, în trecut, pe litoral sau în zona Deltei, acolo unde a găsit habitatul perfect
16.07.2023 | 09:00
Creatura din Romania care poate ucide un om pe loc Are venin la fel ca vipera sau cobra si a fost vazuta pe litoral si in delta
Creatura din România capabilă să ucidă un om. Veninul său este unul devastator. Sursa foto - hepta.ro
ADVERTISEMENT

Știați că în România trăiește o creatură care poate ucide un om pe loc? Este vorba despre un păianjen cu un venin similar cu cel al unei vipere sau cobre. A fost văzută pe litoral, în urmă cu mai mulți ani, dar și în deltă și chiar lângă Dunăre

Creatura din România cu venin mortal

Păianjenul Văduva Neagră, căci despre el este vorba, o creatură atâta de mică, dar cu un potențial ucigaș imens. Într-adevăr, ne aflăm în prezența unui adversar redutabil și de temut.

ADVERTISEMENT

În mod oficial, această mică fiară a reușit să trimită câțiva oameni din România direct în spital. Un număr mic, dar semnificativ, având în vedere dimensiunile sale minuscule. Dar ce mănâncă această creatură terifiantă? Cum poate fi evitată? Și mai ales, ce ar trebui să faci dacă te confrunți cu ea?

Unde își face casa văduva neagră?

Mai precis, văduva neagră a fost văzută pe litoralul Mării Negre, în Delta Dunării și pe malurile Dunării. Acest păianjen nu se teme de umezeală sau căldură, preferând zonele în care poate să-și ascundă în siguranță pânza.

ADVERTISEMENT

Cât de periculos este?

Văduva neagră nu este doar un simplu păianjen. Este o creatură cu un venin atât de puternic, încât a reușit să ucidă în trecut. Un sfert de miligram de venin este suficient pentru a omorî un om adult.

Unde trăieşte paianjenul văduva neagră în România

Păianjenul văduva neagră, una dintre cele mai temute creaturi din lume, și-a făcut apariția și în România. De altfel, în urmă cu puțin timp, presa a relatat pe larg. Și nu oriunde a apărut, ci în locuri foarte frecventate de oameni: pe litoral, în Delta Dunării și pe malurile Dunării. Acest păianjen periculos, cunoscut pentru veninul său puternic, s-a adaptat la climatul nostru și a început să își facă cuib în aceste regiuni.

ADVERTISEMENT

De ce a ales aceste locuri? Este simplu. Păianjenul văduva neagră preferă zonele calde și uscate, cu mult soare, unde se poate ascunde în crăpăturile pământului sau sub pietre. Litoralul, Delta Dunării și Dunărea îndeplinesc toate aceste condiții, oferindu-le un habitat ideal.

Deși este posibil ca acești păianjeni să trăiască și în alte părți ale țării, la ora actuală nu există rapoarte confirmate despre prezența lor în alte zone decât cele menționate.

ADVERTISEMENT

Văduva neagră a atacat de-a lungul timpului mai mulți oameni în România. Cum s-a întâmplat

Fiind unul dintre cele mai temute creaturi din România, văduva neagră a atacat mai multe persoane în țara noastră. Deși este rară, în cazul în care văduva neagră își alege victima, urmările pot fi devastatoare.

În toate cazurile, victimele nu și-au dat seama imediat de pericolul în care se aflau. Simptomele inițiale ale mușcăturii pot părea neimportante, un disconfort minor și o umflătură nesemnificativă.

Cu toate acestea, în orele ce urmează, victimele au început să resimtă dureri intense, tulburări cardiace și paralizie, urmate de deces. Cu un venin extrem de puternic, văduva neagră nu este de ignorat.

De exemplu, în 2004, un bărbat pe numele de Bebe Tudorică, din localitatea Ovidiu, a povestit cum un păianjen i s-a urcat pe mână și l-a mușcat de braț. Un alt bărbat, în vârstă de 26 de ani, din localitatea Lumina a pățit-o într-un mod asemănător. Acesta a fost mușcat de un păianjen de spate. O adolescentă de 16 ani s-a prezentat la spital după ce a simțit o înțepătură puternică. Speriați de faptul că piciorul fetei s-a înroșit și a început să doară, părinții au adus-o de urgență la cea mai apropiată unitate medicală.

Ce mănâncă, de fapt, paianjenul văduva neagră

Adesea numită “ucigașa tăcută”, văduva neagră este un prădător înfiorător. Această creatură se hrănește în principal cu o varietate de insecte și arahnide mici, dar a fost observată hrănindu-se și cu șopârle și șoareci mici.

Văduva neagră, așa cum sugerează și numele, este o “văduvă” în sensul că după împerechere, ea își ucide și mănâncă partenerul. Acest comportament macabru contribuie la reputația sa înfricoșătoare.

Când vine vorba de vânătoare, văduva neagră își țese o pânză așteptând ca prada să cadă în capcană. Odată ce prada este prinsă, păianjenul o înfășoară cu grijă în mătase, înainte de a injecta enzime digestive care dizolvă țesuturile interne ale prăzii.

Cum să te aperi de păianjenul văduva neagră dacă îl întâlneşti

Poate vei fi surprins să afli că păianjenul văduva neagră, deși periculos, nu e în mod necesar agresiv. Cu toate acestea, dacă te întâlnești cu unul, este esențial să știi ce ai de făcut.

Primul lucru de reținut este să îți păstrezi calmul. Păianjenul văduva neagră nu va ataca decât dacă se simte amenințat. Atunci când îl întâlnești, menține o distanță sigură. Nu încerca să îl atingi sau să te joci cu el. Chiar și cel mai mic contact poate fi interpretat ca o amenințare.

Pentru a preveni întâlnirea cu un păianjen văduva neagră, iată câteva sfaturi:

  • Poartă mănuși când lucrezi în grădină sau în alte zone unde acestea ar putea trăi
  • Verifică încălțămintea înainte de a o încălța, mai ales dacă a fost lăsată afară peste noapte
  • Evitați zonele cunoscute ca fiind locuite de văduva neagră, cum ar fi grămezi de lemne și anexe.
  • Ține minte, cunoașterea este cea mai bună apărare împotriva oricărui pericol. Cu precauție și respect pentru natură, e puțin probabil să ai o întâlnire neplăcută cu paianjenul văduva neagră.

Ce să faci în cazul în care te mușcă paianjenul văduva neagră?

Dacă te mușcă, e important să acționezi imediat. Cu toate că veninul său este foarte toxic, șansele de supraviețuire sunt foarte mari dacă primești tratament adecvat cât mai curând posibil. În cazul în care te mușcă, urmează acești pași:

  • stai calm. Panica poate accelera răspândirea veninului
  • încearcă să memorezi aspectul păianjenului pentru a-l descrie doctorului
  • curăță rana cu apă și săpun, dar nu aplica gheață
  • menține zona mușcată la un nivel mai jos decât inima
  • contactează o unitate de prim-ajutor imediat.

Păianjenul văduva neagră în România. Ce trebuie să ştii pentru a te proteja

Considerat unul dintre cei mai periculoși păianjeni din lume, văduva neagră dispune de un venin cu o forță comparabilă cu cea a unei vipere sau cobre. O singură înțepătură poate fi fatală pentru om, în special pentru copii, vârstnici sau persoane cu sistem imunitar slăbit.

Pentru a te proteja de păianjenul văduva neagră, este esențial să porți îmbrăcăminte adecvată atunci când te afli în zonele în care acestea trăiesc. În plus, verifică-ți încălțămintea înainte de a o utiliza, deoarece acestea sunt locuri în care acest păianjen își face adesea cuibul.

Alte specii de păianjeni otrăvitori întâlniți în România

Dacă te gândești la păianjeni otrăvitori în România, probabil că primul care îți vine în minte este temutul păianjen Văduva Neagră. Dar țara noastră este de fapt gazda unei varietăți de păianjeni periculoși, fiecare cu propriile lor caracteristici unice.

De exemplu, păianjenul cu cruce este unul dintre cele mai populare specii de păianjeni din România. Acesta poartă o cruce albă pe corp, de unde și numele. Mușcătura sa nu este mortală pentru oameni, totuși, poate cauza simptome neplăcute, precum febră, greață și vărsături.

ADVERTISEMENT