Life

Creatura rară care și-a făcut apariția în România. Se mută cu totul în vizuina animalului pe care îl ucide. E specie protejată în țara noastră

Această creatură rară și-a făcut apariția în România. E o specie protejată în țara noastră, dar puțini au văzut-o măcar o singură dată.
01.12.2023 | 16:06
Creatura rara care sia facut aparitia in Romania Se muta cu totul in vizuina animalului pe care il ucide E specie protejata in tara noastra
Creatura rară care și-a făcut apariția în România. Sursă foto: Pinterest, benny-photo.com / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

O creatură rară și-a făcut apariția în România. Se mută cu totul în vizuina animalului pe care îl ucide, iar în țara noastră este o specie protejată. Cum arată și unde a putut fi văzut?

Creatura rară care și-a făcut apariția în România

Dihorul de stepă este creatura rară care și-a făcut apariția în România.  Conform pasaridinromania.sor.ro, acest animal a fost văzut recent, în țara noastră, mai exact pe data de 23.10.2023, la ora 09:53.

ADVERTISEMENT

Sursa citată precizează că un singur exemplar a putut fi văzut în zona Salcia Tudor din județul Brăila. Ce trebuie să știm despre această creatură rară și de ce este o specie protejată în România?

Dihorul de stepă mai poartă și numele de Mustela Eversmanii. Denumirea științifică vine de la cuvântul în latină mustela, care înseamnă nevăstuică și eversmanni, care este genitivul de la numele naturalistului german Eversmann, ”unul dintre pionierii studierii florei și faunei silvostepei și stepei dintre Volga și Ural”.

ADVERTISEMENT

Această specie este întâlnită în general în Europa Centrală și de Est. Totuși, mai poate fi văzută și în Asia Centrală. În România, dihorul de stepă este o creatură rară. Cum arată această creatură rară din România?

Seamănă cu dihorul comun, dar culoarea blănii este diferită. Acesta are o culoare ceva mai deschisă pe spate și pe flancuri. În ceea ce privește zonele preferate, dihorul de stepă adoră câmpiile aride.

ADVERTISEMENT

Această creatură rară aleargă foarte bine, se deplasează prin salturi lungi de până la un metru și își schimbă rapid direcția de fugă. În ceea ce privește hrana, această constă în șoareci, șobolani, dar și ouă ori pui de păsări.

Dihorul de stepă se mută cu totul în vizuina animalului pe care îl ucide

Totuși, hrana principală o reprezintă popândăii. Dihorul de stepă ajunge să colonizeze viziunile de popândăi. Trebuie menționat faptul că aceștia nu au un teritoriu fix. Astfel, după ce termină prada dintr-o vizuină, caută alta, în alte zone.

ADVERTISEMENT

Prada cea mai bogată o reprezintă femelele și puii. Iar dihorul de stepă e în stare să migreze chiar și 18 km pe zi pentru a găsi zonele perfecte pentru hrană, dar și pentru odihnă.

Referitor la împerechere, sezonul este influențat și de vreme. În general însă, acesta durează din luna martie în zonele mai calde până la finalul lumii mai în zonele mai reci. Gestația durează între 36 și 43 de zile, iar în general se nasc între 3-6 pui.

ADVERTISEMENT