Life

Un nou animal descoperit în România: “Fauna țării a devenit acum mai bogată cu o specie”

A fost descoperit un nou animal în România. Specia nu a mai fost observată până acum la noi în țară. Cum arată și unde se găsește.
12.08.2023 | 17:52
Un nou animal descoperit in Romania Fauna tarii a devenit acum mai bogata cu o specie
S-a descoperit un nou animal în România. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Cercetătorii au descoperit un nou animal în România. Este o specie de pasăre care nu a mai fost observată până în acest moment. Cum arată și prin ce se distinge?

Un nou animal a fost descoperit în România

O nouă specie de pasăre a fost descoperită la noi în țară, la stațiunea de cercetare a Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC). Specia a fost descoperită de către specialiștii din cadrul Rezervației “Dunele Marine de la Agigea” și Agigea Bird Observatory.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre o specie numită Frunzăriță balcanică (Hippolais olivetorum). Pasărea cuibărește în Peninsula Balcanică și în Turcia. Toamna, aceasta migrează spre Africa Subsahariană, acolo unde își petrece iarna.

Pasărea este una de talie mică, care are în jur de 16 – 18 cm. În grupa frunzărițelor, este cea mai mare pasăre din Europa. E o specia dinamică, gri, iar partea ventrală este de un alb, alb-murdar.

ADVERTISEMENT

Frunzărița balcanică se hrănește cu insecte, pe care le prinde coronamentul arborilor și al tufișurilor. Până acum, nu a mai fost observată această specie pe teritoriul țării noastre.

“Prezența acestei specii pe teritoriul României nu a fost atestată până în prezent, ceea ce ne determină să afirmăm că fauna României a devenit acum mai bogată cu o specie de pasăre”, se arată în comunicatul Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

ADVERTISEMENT

Aria naturală protejată Dunele Marine de la Agigea este în incinta Stațiunii biologice marine “Prof. Dr. Ioan Borcea”. Aceasta aparține Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Începând din aprilie 2022, Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, alături de UAIC, desfășoară un proiect de conservare. În cadrul proiectului, cele două ș-au propus să pună la punct o strategie de educare a publicului larg. Astfel, s-a propus existența unui punct de informare privind structura, funcționarea și importanța ecosistemelor litorale de la Marea Neagră.

ADVERTISEMENT

Rezervația “Dunele Marine de la Agigea” este deschisă publicului și poate fi vizitată zilnic. Aceasta este deschisă între orele 8.00 – 18.00, potrivit comunicatului.

Descoperirea noii specii de păsări demonstrează că este necesar să existe și să se mențină intacte zonele protejate din România. Cu cât există mai multe specii și mai diverse, cu atât habitatul trebuie păstrat într-o stare cât mai bună.

ADVERTISEMENT