News

Salariile profesorilor, brancardierilor și infirmierelor cresc din ianuarie 2022. Anunțul ministrului Finanțelor

Conform unei ordonanțe adoptate vineri de Guvernul Ciucă, salariile profesorilor, brancardierilor și infirmierelor cresc din ianuarie 2022. Anunțul a fost făcut de ministrul Finanțelor.
17.12.2021 | 20:00
Salariile profesorilor brancardierilor si infirmierelor cresc din ianuarie 2022 Anuntul ministrului Finantelor
Salariile profesorilor, brancardierilor și infirmierelor cresc cu câteva procente din ianuarie. Sursa foto: Guvernul României
ADVERTISEMENT

Guvernul de coaliție PNL-PSD-UDMR a adoptat, vineri seara, Ordonanța ”trenuleț”. Printre multe măsuri importante, aceasta prevede și majorarea salariilor profesorilor, brancardierilor și infirmierelor începând din ianuarie 2022.

Anunțul a fost făcut de ministrul Finanțelor, Adrian Câciu. Acesta a recunoscut că această creștere ”nu este ceea ce trebuia” și admite că Executivul nu poate să ofere mai mult în acest moment.

ADVERTISEMENT

Salariile profesorilor, brancardierilor și infirmierelor cresc cu câteva procente din ianuarie: ”Nu este ceea ce trebuia”

Într-o conferință de presă susținută la sediul Guvernului, ministrul Finanțelor a anunțat, vineri, principalele măsuri fiscal-bugetare adoptate.

Astfel, legea salarizării va fi prorogată, cu excepția salariilor din sănătate și educație, care vor continua să crească conform legislației.

ADVERTISEMENT

”Brancardierii, infirmierele, salariile lor trebuiau aduse într-o zonă de recuperare. Nu este ceea ce trebuia.

Nu putem mai mult pentru că suntem într-o procedură de deficit excesiv. Zic că începem să recuperăm. Mărim salariile în educație și sănătate. Știu că trebuiau mai multe categorii, sunt convins că vom găsi soluții.

ADVERTISEMENT

E o creștere medie de aproape 7%, e o recuperare din diferență, ceea ce rămăsese restant pentru a ajunge în grila anului 2022. Va fi un efort de 900 de milioane de lei la Educație și de 687 de milioane de lei la Sănătate”, a declarat Câciu, conform Știripesurse.

Tot în ședința de vineri autoritățile au mai stabilit ca de la 1 ianuarie 2022, pe perioada iernii, TVA la energia termică să fie de 5%.

ADVERTISEMENT

”O altă măsură a fost tva redus la 5% pentru locuințele care ajung la 140.000 euro, pentru o locuință.

Am luat și alte măsuri care vor duce la transparentizare și la creșterea colectării veniturilor. S-au introdus o serie de măsuri care vor conduce nu numai la transparentizarea veniturilor publice, dar mai ales la creșterea colectării”, a mai spus Câciu.

Profesorii cer majorări salariale de 17%

Majorarea anunțată vineri de ministrul Câciu ar putea să nu fie pe placul profesorilor. Tot azi, sindicatele din educație au anunțat că ar putea declanșa greva generală din ianuarie dacă nu li se aplică majorările prevăzute de lege.

Preşedintele federației ”Spiru Haret” a declarat, vineri, că Executivul intenţionează să majoreze salariile angajaţilor din educaţie cu 4%, însă aceştia ar trebui să primească aproximativ 17%.

Cele trei organizaţii sindicale din învăţământ, Spiru Haret, FSLI şi Alma Mater , vor face front comun în ceea ce priveşte acţiunile de protest împotriva Guvernului.

ADVERTISEMENT