News

Schimbare uriașă pentru șoferii cu permis categoria B. Ce vehicule mai pot conduce, legea promulgată de președinte

Schimbare legislativă importantă care îi vizează pe șoferii cu permis categoria B. Ce vehicule pot aceștia să conducă grație licenței de care beneficiază.
29.04.2024 | 16:52
Schimbare uriasa pentru soferii cu permis categoria B Ce vehicule mai pot conduce legea promulgata de presedinte
Vești importante pentru șoferii cu permis categoria B. Klaus Iohannis a promulgat legea. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Șoferii din România care dispun de permis auto categoria B primesc vești importante din partea autorităților. Luni, 29 aprilie, Klaus Iohannis a promulgat o lege care aduce schimbări majore.

Vești importante pentru șoferii cu permis categoria B. Klaus Iohannis a promulgat legea

Odată cu decizia luată de șeful statului se schimbă legea în ceea ce îi privește pe șoferii care dețin permis de conducere categoria B. Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul.

ADVERTISEMENT

Conform unui comunicat emis de Administrația Prezidențială, președintele a semnat legea pentru completarea art. 24 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Actul normativ vine cu modificări semnificative pentru șoferii deținători de permis categoria B. Mai exact, conform noilor prevederi, aceștia vor putea conduce și motociclete cu transmisie automată cu capacitate cilindrică maximă de 125 cmc, cu puterea maximă de 11 kW și cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg, categoria A1.

ADVERTISEMENT

FOARTE IMPORTANT! Cetățenii din România care vor să conducă o astfel de motocicletă trebuie să aibă o experiență de cel puțin 2 ani la volan. În plus, trebuie să mai prezinte o adeverință care să ateste că au făcut un curs de pregătire practică de cel puțin 10 ore, scrie Mediafax.

Această lege are ca scop facilitarea accesului la conducerea motocicletelor, oferind mai multă flexibilitate și opțiuni în ceea ce privește tipurile de vehicule pe care aceștia le pot conduce legal.

ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis sesizase Curtea Constituțională în legătură cu această lege

În ianuarie 2024, într-o sesizare la Curtea Constituțională a României, Klaus Iohannis a reclamat faptul că parlamentarii au adoptat legea cu modificări care depășesc limitele cererii de reexaminare formulată de el în vara anului trecut.

”Parlamentul a intervenit asupra condiţiei de a deţine de minium 3 ani permisul pentru categoria de vehicule B astfel încât acest tip de permis să poată fi utilizat şi pentru motocicletele cu transmisie automată cu cilindree maximă de 125 cmc, cu puterea maximă de 11 kW şi cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg, categoria A1 şi a redus această perioadă la 2 ani.

ADVERTISEMENT

Astfel, deşi Parlamentul trebuia să îşi limiteze intervenţia la cadrul trasat de cererea de reexaminare a Preşedintelui, acesta a reconfigurat condiţiile în care deţinătorul unui permis pentru categoria de vehicule B ar putea utiliza permisul şi pentru motocicletele cu transmisie automată cu cilindree maximă de 125 cmc, excedând acestor limite şi a adoptat legea criticată cu încălcarea art. 77 alin. (2), prin raportare la art. 1 alin. (4) şi (5) şi art. 147 alin. (4) din Constituţie”, argumenta şeful statului, în textul sesizării de neconstituţionalitate.

Pe 20 martie, CCR a respins sesizarea făcută de către președintele României. Judecătorii au decis că actul normativ este constituțional.

ADVERTISEMENT
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat...
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat imediat dintr-o pușcărie din Bogota când au aflat cum o cheamă
Povestea nespusă a zilei când Reagan a fost împușcat. La Casa Albă domnea...
Povestea nespusă a zilei când Reagan a fost împușcat. La Casa Albă domnea haosul, în timp ce submarine rusești se apropiau periculos de Washington
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge...
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge românii să plătească pentru un pahar
Mihai Neşu, dezvăluiri dureroase la 13 ani după divorţ. Marele regret de după...
Mihai Neşu, dezvăluiri dureroase la 13 ani după divorţ. Marele regret de după destrămarea căsniciei: Sper ca Maria să mă ierte!
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
VIRUSUL mortal care UCIDE precum COVID-UL! E ALERTĂ MAXIMĂ
VIRUSUL mortal care UCIDE precum COVID-UL! E ALERTĂ MAXIMĂ
O româncă, vedetă la cea mai mare televiziune din Italia după ce ar...
O româncă, vedetă la cea mai mare televiziune din Italia după ce ar fi sedus și înșelat un bătrân din Milano. Imagini incredibile cu femeia și jurnaliștii italieni
Final de sezon pentru serialul „Clanul”. Denis Hanganu dezvăluie câți bani a primit...
Final de sezon pentru serialul „Clanul”. Denis Hanganu dezvăluie câți bani a primit pentru rolul jucat
Iubitul Cristinei Cioran, ''show'' grotesc și clipe șocante în centrul Capitalei. Drogat, i-a...
Iubitul Cristinei Cioran, ''show'' grotesc și clipe șocante în centrul Capitalei. Drogat, i-a speriat pe trecători. Imagini cu un PUTERNIC IMPACT emoțional! VIDEO
Cuantumul despăgubirilor cerute de victimele lui Vlad Pascu în dosarul tragediei din 2...
Cuantumul despăgubirilor cerute de victimele lui Vlad Pascu în dosarul tragediei din 2 Mai: cel puțin 33 de milioane de euro. Cine va plăti
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a...
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a iubit la Palatul Peleș, chiar în fața angajaților