News

Schimbare uriașă pentru șoferii cu permis categoria B. Ce vehicule mai pot conduce, legea promulgată de președinte

Schimbare legislativă importantă care îi vizează pe șoferii cu permis categoria B. Ce vehicule pot aceștia să conducă grație licenței de care beneficiază.
29.04.2024 | 16:52
Schimbare uriasa pentru soferii cu permis categoria B Ce vehicule mai pot conduce legea promulgata de presedinte
Vești importante pentru șoferii cu permis categoria B. Klaus Iohannis a promulgat legea. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Șoferii din România care dispun de permis auto categoria B primesc vești importante din partea autorităților. Luni, 29 aprilie, Klaus Iohannis a promulgat o lege care aduce schimbări majore.

Vești importante pentru șoferii cu permis categoria B. Klaus Iohannis a promulgat legea

Odată cu decizia luată de șeful statului se schimbă legea în ceea ce îi privește pe șoferii care dețin permis de conducere categoria B. Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul.

ADVERTISEMENT

Conform unui comunicat emis de Administrația Prezidențială, președintele a semnat legea pentru completarea art. 24 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Actul normativ vine cu modificări semnificative pentru șoferii deținători de permis categoria B. Mai exact, conform noilor prevederi, aceștia vor putea conduce și motociclete cu transmisie automată cu capacitate cilindrică maximă de 125 cmc, cu puterea maximă de 11 kW și cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg, categoria A1.

ADVERTISEMENT

FOARTE IMPORTANT! Cetățenii din România care vor să conducă o astfel de motocicletă trebuie să aibă o experiență de cel puțin 2 ani la volan. În plus, trebuie să mai prezinte o adeverință care să ateste că au făcut un curs de pregătire practică de cel puțin 10 ore, scrie Mediafax.

Această lege are ca scop facilitarea accesului la conducerea motocicletelor, oferind mai multă flexibilitate și opțiuni în ceea ce privește tipurile de vehicule pe care aceștia le pot conduce legal.

ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis sesizase Curtea Constituțională în legătură cu această lege

În ianuarie 2024, într-o sesizare la Curtea Constituțională a României, Klaus Iohannis a reclamat faptul că parlamentarii au adoptat legea cu modificări care depășesc limitele cererii de reexaminare formulată de el în vara anului trecut.

”Parlamentul a intervenit asupra condiţiei de a deţine de minium 3 ani permisul pentru categoria de vehicule B astfel încât acest tip de permis să poată fi utilizat şi pentru motocicletele cu transmisie automată cu cilindree maximă de 125 cmc, cu puterea maximă de 11 kW şi cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg, categoria A1 şi a redus această perioadă la 2 ani.

ADVERTISEMENT

Astfel, deşi Parlamentul trebuia să îşi limiteze intervenţia la cadrul trasat de cererea de reexaminare a Preşedintelui, acesta a reconfigurat condiţiile în care deţinătorul unui permis pentru categoria de vehicule B ar putea utiliza permisul şi pentru motocicletele cu transmisie automată cu cilindree maximă de 125 cmc, excedând acestor limite şi a adoptat legea criticată cu încălcarea art. 77 alin. (2), prin raportare la art. 1 alin. (4) şi (5) şi art. 147 alin. (4) din Constituţie”, argumenta şeful statului, în textul sesizării de neconstituţionalitate.

Pe 20 martie, CCR a respins sesizarea făcută de către președintele României. Judecătorii au decis că actul normativ este constituțional.

ADVERTISEMENT