News

Crește numărul victimelor în rândul adepților cultului apocaliptic din Kenya. Cine este Paul Mackenzie, ”pastorul” care promitea ”întâlnirea cu Isus”

Bilanțul morților adepți ai unui cult apocaliptic din Kenya a ajuns la cel puțin 318, pe măsură ce anchetatorii cercetează gropile comune.
18.06.2023 | 18:35
Creste numarul victimelor in randul adeptilor cultului apocaliptic din Kenya Cine este Paul Mackenzie pastorul care promitea intalnirea cu Isus
Paul Mackenzie Nthenge (st) le cerea adepților săi să se sacrificie pentru a-l întâlni pe Isus Sursa foto: mbaitufm.com, Reuters / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Anchetatorii își extinseseră săptămâna trecută căutările la o zonă mai largă din pădurea Shakahola, în sud-estul Kenyei, unde se stabilise cultul apocaliptic ”biserica internațională Good News”, al cărui lider, Paul Nthenge Mackenzie, este acuzat că le-a ordonat adepților să postească pentru a se “întâlni cu Iisus”.

Crește numărul adepților unui cult apocaliptic din Kenya, morți de foame

Aproximativ 65 de adepți ai lui Paul Nthenge Mackenzie, salvați de autorități, au fost acuzați luni de tentativă de sinucidere după ce au refuzat hrana în timp ce se aflau în custodie la un centru de salvare. Emaciați, supraviețuitorii au apărut joi în fața instanței, în cea mai recentă evoluție a uneia dintre cele mai grave tragedii legate de un cult din istoria recentă. Cel puțin 613 persoane sunt în continuare date dispărute în legătură cu acest cult, au declarat autoritățile locale, în timp ce 95 de persoane au fost salvate, relatează TIME.

ADVERTISEMENT

Însă sunt voci care au criticat răspunsul guvernului kenyan la tragedie, inclusiv decizia de a urmări în justiție supraviețuitorii pentru tentativă de sinucidere. “Acuzarea supraviețuitorilor de tentativă de sinucidere este nepotrivită și îi va re-traumatiza pe supraviețuitori într-un moment în care au nevoie cu disperare de empatie, de asistență psihosocială intensă, de reabilitare și de sprijin comunitar”, a declarat Roseline Odede, președinta Comisiei Naționale pentru Drepturile Omului din Kenya (KNCHR), pentru un ziar kenyan important.

Se crede că teama de acuzații penale i-a determinat pe unii supraviețuitori să se retragă și să se ascundă în pădure, potrivit comunicatului de presă al KNCHR. Sistemul juridic kenyan clasifică sinuciderea ca fiind o infracțiune și se pedepsește cu până la doi ani de închisoare.

ADVERTISEMENT

Cine este Paul Nthenge Mackenzie?

Paul Nthenge Mackenzie a fost șofer de taxi înainte de a fonda ”Biserica internațională Good News”. Autoritățile îl acuză că le-a ordonat adepților săi să moară de foame pentru a putea merge în Rai înainte de data prezisă de el pentru sfârșitul lumii. Autoritățile au declarat că unele victime au murit prin asfixiere și strangulare. Mackenzie, împreună cu alte 30 de persoane, sunt reținute în custodia poliției sub acuzații care includ crimă și terorism.

Pastorul evanghelic avea un istoric de încălcare a legii, potrivit relatărilor din presa locală. Din 1997 până în 2003, el a fost arestat de patru ori, deși a fost achitat din lipsă de probe. Într-un incident, Mackenzie a fost arestat după ce i-a îndemnat pe copii să nu meargă la școală, spunând că educația nu era încurajată de Biblie. De asemenea, el avea un canal YouTube unde își încuraja adepții să respingă aspectele moderne ale vieții, cum utilizarea serviciilor de plată digitală. Mackenzie a fost arestat de două ori, atât în 2019, cât și în martie 2023, când a fost suspectat de moartea unor copii, dar a fost eliberat pe cauțiune.

ADVERTISEMENT

Un membru al publicului a informat poliția locală cu privire la practicile de înfometare ale pastorului în aprilie. Mackenzie s-a predat poliției în acea lună, unde a rămas în custodie de atunci. Guvernul kenyan a declarat că intenționează să transforme pădurea Shakahola într-un memorial pentru a-i onora pe cei care au murit în cultul lui Mackenzie.

“Acesta nu este un loc care poate fi redat agriculturii, creșterii animalelor și altor activități umane, deoarece sufletele fraților și surorilor noastre, ale adulților și copiilor pe care i-am pierdut aici au nevoie de mult mai multă demnitate decât atât”, a declarat secretarul de cabinet pentru Interne și Administrație, Kithure Kindiki.

ADVERTISEMENT

Președintele Kenyei, William Ruto, l-a descris pe pastor ca fiind un “criminal teribil”, ale cărui acțiuni sunt “asemănătoare cu cele ale teroriștilor”. Este posibil ca Mackenzie “să fi comis o crimă”, precum și să fi sfătuit și ajutat persoane să “se sinucidă” prin “promovarea unor convingeri radicale”, a declarat anterior procuratura publică din Kenya. Cazul cultului condus de Mackenzie a provocat o undă de șoc în Kenya și în alte părți ale lumii. Guvernul a promis că va înăspri reglementările privind organizațiile religioase și bisericile și cultele.

Ce predică liderul de cult apocaliptic din Kenya?

Biserica Good News International Church ar fi funcționat în Kenya timp de două decenii înainte de a se închide în urmă cu patru ani, susține Mackenzie. BBC scrie că a descoperit sute de predici ale sale încă disponibile online, dintre care unele par să fi fost înregistrate după această dată.

Într-una din aceste înregistrări se poate vedea cum pastorul Mackenzie își ține predicile în fața unor congregații numeroase, captivate de temele sale apocaliptice. “Suntem pe cale să câștigăm bătălia… să nu se întoarcă nimeni înapoi… călătoria este pe cale să se împlinească”, apare pe un banner pe ecran.

O serie de videoclipuri de pe canalul de YouTube al bisericii sale are ca legendă: “End Time Kids” și arată grupuri de copii mici care transmit mesaje în fața camerei. Altele culminează cu exorcizări în care adepții – adesea femei – se răsucesc pe jos în timp ce el “chinuie” forțele demonice din ei. Aceste canale de YouTube au mii de abonați, iar o pagină de Facebook creată de biserica conține linkuri către multe dintre videoclipuri.

Canalele, pe care BBC le-a semnalat pe YouTube după arestarea pastorului Mackenzie, rămân active. Publicația britanică a observat mai multe videoclipuri monetizate pe aceste canale, ceea ce înseamnă că YouTube face bani din videoclipuri prin intermediul anunțurilor online.

Nu este clar când au fost filmate predicile, dar există referiri la un viitor eveniment al pastorului Mackenzie în Nairobi în ianuarie 2020, ceea ce contrazice afirmația acestuia de a-și fi încheiat activitățile în anul precedent.

”Copiii plâng pentru că sunt flămânzi. Lăsați-i să moară”

Foști membri ai bisericii au susținut că au fost forțați să postească ca parte a aderării la învățăturile acesteia. Nu există nicio dovadă directă în zecile de videoclipuri că pastorul Mackenzie le-ar fi ordonat direct oamenilor să postească, dar există multe referiri la adepții care sacrifică ceea ce le este drag, inclusiv viața. “Sunt oameni care nici măcar nu vor să predice despre Isus. Ei spun că copiii lor plâng pentru că sunt flămânzi. Lăsați-i să moară! Este vreo problemă acolo?”

Într-un interviu acordat ziarului kenyan Nation în urmă cu câteva săptămâni, pastorul Mackenzie a negat că și-a forțat adepții să postească. “Există poate o casă sau o incintă sau un gard undeva care a fost găsit [la fermă] și în care oamenii ar fi putut fi închiși?”, a răspuns el când reporterul l-a întrebat despre acest lucru.

O altă temă a predicilor pastorului Mackenzie a fost ideea că educația formală este satanică și este folosită pentru a extorca bani. “Ei știu că educația este malefică. Dar ei o folosesc pentru propriile lor câștiguri”, spune el într-o predică. “Cei care vând uniforme, scriu cărți… cei care fac stilouri… tot felul de prostii. Ei folosesc banii voștri pentru a se îmbogăți, în timp ce voi deveniți săraci.”

În 2017 și din nou în 2018, el a fost arestat pentru că a încurajat copiii să nu meargă la școală, deoarece susținea că educația “nu este recunoscută în Biblie”. Pastorul Mackenzie a condamnat, de asemenea, educația pentru promovarea homosexualității prin programe de educație sexuală. “Le-am spus oamenilor că educația este malefică…. Copiii sunt învățați homosexualismul și lesbianismul”, a declarat el pentru ziarul Nation.

Medicii ”slujesc unui Dumnezeu diferit”

De asemenea, el a încurajat mamele să evite să apeleze la asistență medicală în timpul nașterii și să nu-și vaccineze copiii. Într-unul dintre videoclipuri, o femeie povestește cum a ajutat la nașterea unui copil prin rugăciune și fără a fi nevoie de o operație de cezariană, adăugând că ulterior a primit un “îndemn” din partea spiritului sfânt de a o avertiza pe vecina ei să nu-și vaccineze copilul.

Pastorul susține apoi că vaccinurile nu sunt necesare, susținând că medicii “slujesc un alt Dumnezeu”. De asemenea, el le descurajează pe femei să își împletească părul, să poarte peruci și să poarte podoabe.

O mare parte dintre predicile pastorului Mackenzie se referă la împlinirea profețiilor biblice despre Ziua Judecății. Conținutul online al bisericii cuprinde, de asemenea, postări despre sfârșitul lumii, osânda iminentă și presupusele pericole ale științei.

Și există avertismente frecvente cu privire la o forță satanică omnipotentă care se presupune că s-a infiltrat în cele mai înalte eșaloane ale puterii din întreaga lume. El se referă în mod repetat la “Noua Ordine Mondială” – o teorie a conspirației despre un complot al elitelor globale pentru a instaura un guvern mondial autoritar, care să înlocuiască statele naționale – susținând în mod fals că Biserica Catolică, ONU și SUA se află în spatele acestei teorii.

De asemenea, este extrem de sceptic în ceea ce privește tehnologia modernă, afirmând anterior că un plan al guvernului kenyan de a stabili un număr unic de identitate pentru ca cetățenii să aibă acces la serviciile guvernamentale era “semnul fiarei”.

ADVERTISEMENT