News

Au ajuns să mănânce gheare de găină pentru a nu muri de foame. Țara în care inflația și sărăcia sufocă populația

Au ajuns să mănânce gheare de găină pentru a nu muri de foame, situație valabilă pentru mulți locuitori ai Egiptului, țară care e sufocată de inflație.
19.03.2023 | 17:54
Au ajuns sa manance gheare de gaina pentru a nu muri de foame Tara in care inflatia si saracia sufoca populatia
Au ajuns să mănânce gheare de găină. Foto: simplyrecipes.com
ADVERTISEMENT

Au ajuns să mănânce gheare de găină pentru a nu muri de foame. Inflația e la cote nemaivăzute în Egipt, iar sărăcia sufocă populația. Puțini își mai permit să cumpere alimente de bază precum brânza, uleiul sau zahărul, iar carnea e o delicatesă rară pentru acești oameni.

Au ajuns să mănânce gheară de găină pentru a nu muri de foame

Egiptenii erau obișnuiți cu sărăcia, însă ultimul an a devenit o experiență de coșmar chiar și pentru cei mai pesimiști oameni. Conform BBC, oamenii au mari probleme în a se hrăni și privesc sfaturi din partea autorităților, care le transmit să mănânce ghearele de găini.

ADVERTISEMENT

Ghearele ar fi o parte plină de proteină care de obicei e aruncată la animale, însă acum oamenii se adaptează și se văd nevoiți să consume această parte a găinii. Oamenii sunt revoltați și furia față de Guvern e tot mai mare, după cum remarcă BBC. Inflația e ceva normal în majoritatea țărilor din lume, după pandemie și războiul din Ucraina, însă în Egipt situația e catastrofală, de peste 30%.

Prețurile s-au triplat deja în ultimele luni, iar oamenii au venituri foarte mici, astfel că nu mai știu cum să își hrănească familiile ”Mănânc carne o dată pe lună sau deloc. Cumpăr pui o dată pe săptămână”, s-a plâns mama a trei copii. Egiptul s-a bazat mereu pe importurile de alimente și mai puțin pe agricultura internă, astfel că războiul din Ucraina a afectat grav aceste importuri de grâu și alte alimente.

ADVERTISEMENT

În 2022, lira egipteană și-a pierdut 50% din valoare în raport cu dolarul american, iar în ianuarie Guvernul a devalorizat moneda, în tentativa de a salva economia țării. Măsura nu a fost de bun augur pentru că a dus implicit la creșterea semnificativă a costului importurilor de alimente, în special cerealele din Ucraina.

”O, Doamne, nu ne lăsa să ajungem în punctul în care trebuie să mâncăm picioare de pui”, se plânge un bărbat care cerșește alături de vânzătorii de păsări de curte din piața Giza. Un ou costă în Egipt 80 de bani, însă pentru egipteni acest preț e exagerat de mare, țară unde salariul minim e de 400 de lei. La o populație de 100 de milioane de locuitori, situația e cu adevărat disperată.

ADVERTISEMENT

Așa cum notează BBC, în urmă cu an Wedad, o femeie din Cairo, trăia dintr-o pensie lunară de aproximativ 800 de lei. ”Un vânzător mi-a spus că prețul pentru un kilogram de file de pui era de 160 lire (aproximativ 24 de lei n.r.)”, spune Wedad, în timp ce face cumpărături. ”Pulpele de pui sunt 90 de lire, dar chiar și oasele de pui se vând acum, iar picioarele costă doar 20”, adaugă ea, râzând sarcastic.

O altă problemă pentru Egipt e că turiștii ruși și ucraineni vizitau foarte mult această țară înainte de război, dar acele vremuri sunt demult apuse. Asta, pentru că turismul genera 5% din PIB, și era deja afectat de pandemie. Situația Egiptului au trimis această țară către Fondul Monetar Internațional (FMI) pentru a cere un ajutor de patru ori în ultimii șase ani. Aproape jumătate din veniturile statului sunt destinate rambursării acestor datorii, care se ridică la 90% din PIB.

ADVERTISEMENT

Țările din Golf, cum ar fi Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită, au cumpărat active de stat și ajută la sprijinirea Egiptului, dar și-au înăsprit și condițiile pentru investiții ulterioare. Atât vecinii din Vest, cât și din Golf se tem de consecințele în cazul în care celei mai populate țări din Orientul Mijlociu ar fi lăsat să eșueze. Dificultățile economice din trecut au dus la revolte și au contribuit la căderea ambilor foști președinți Hosni Mubarak și Mohammed Morsi. Și există deja semne că mânia în creștere a publicului față de economie va provoca din nou tulburări.

”Nu vă pot spune cum regretăm noi, femeile, ziua neagră în care am fost să vă votam”, îi spune președintelui Sisi o gospodină egipteană într-un videoclip care a devenit viral. ”Ne-ai făcut viața un Iad”, se plânge femeia. Între timp, înapoi la apartamentul ei, Wedad curăță fasole verde și toacă roșii pentru a pregăti fasouliya khadra, un fel de mâncare tradițională pentru nepoții ei.

Mintea ei se îndreaptă către luna sfântă islamică a Ramadanului, un moment special pentru musulmani, așa cum e Paștele pentru creștini. “Ce voi face anul acesta?”, se întreabă retoric Wedad, clătinând din cap. Femeia pare resemnată și crede că va scoate definitiv puiul din meniu, cel puțin în acest an. ”Abia îmi permit supa de linte”, concluzionează Wedad.

ADVERTISEMENT