Valoarea în bani a tichetelor pentru donatorii de sânge din România se va majora substanțial începând cu prima zi a anului viitor. Ministrul finanțelor, Marcel Boloș, este cel care a făcut un anunț important în acest sens.
De la 1 ianuarie 2024, valoarea tichetelor de masă pentru donatorii de sânge va crește substanțial. Încă din luna noiembrie, Ministerul Sănătății a aprobat un proiect referitor la acordarea tichetelor de masă pentru donatorii de sânge.
În prezent, potrivit legislației în vigoare, cetățenii din România care donează sânge primesc tichete de masă. Acestea au o valoare totală de circa 67 de lei. Peste doar câteva zile, situația se va schimba, anunță Marcel Boloș, ministru finanțelor.
”Valoarea tichetelor pentru donatorii de sânge – 280 de le 1 ianuarie 2024. Este anunţul cu care am încheiat ultima ediţie a Fidelis de anul acesta. Concret, în bugetul pe 2024 va fi cuprinsă finanţare pentru ca valoare tichetelor de care beneficiază donatorii de sânge să crească de patru ori, de la 67 lei la 280”, a dezvăluit, marţi seară, ministrul finanţelor, potrivit News.ro.
În opinia lui Boloș, această măsură ”poate fi văzută ca formă de stimulare pentru cei care salvează vieţi”. ”Eu o văd ca formă de apreciere pentru că aleg să dăruiască viaţă celor aflaţi în nevoie.
Bilanţul impresionant realizat de donatorii-investitori care s-au alăturat campaniei ‘România are sânge de rocker, acum şi de investitor’ în 2023 arată aşa: 15.000 vieţi salvate şi peste 522 milioane lei investiţi”, a mai transmis ministrul finanțelor.
În țara noastră, intervalul minim între donări este de 8 săptămâni. Din punct de vedere al recomandărilor medicale, numărul de donări nu trebuie să depășească 3 donări / an la femei și 4 – 5 donări / an la bărbați.
În ultimii ani, autoritățile române au încercat să găsească fel și fel de mijloace pentru a încuraja creșterea numărului de donatori de sânge. Medicii spun că, la nivelul întregii țări, aceasta este o problemă pentru sectorul de sănătate. Mai puțin de 2% din populație se implică în această acțiune, de donare de sânge.
Un studiu realizat în 2023 de Societatea Română de Marketing și Cercetarea Opiniei Publice (SORMA) arată că 46% dintre români au foarte puține informații despre donarea de sânge, iar 7% spun ca nu ar dona indiferent de situație.