News

Judecătorii au decis ce se va întâmpla cu criminalul de la spitalul din Săpoca. Nicolae Lungu a omorât 7 pacienți folosind un stativ

La mai bine de doi ani de la crimele comise de Nicolae Lungu, care a ucis 7 pacienți la Spitalul Săpoca, într-un moment de rătăcire, magistrații buzoieni s-au pronunțat în privința inculpatului.
15.11.2021 | 19:20
Judecatorii au decis ce se va intampla cu criminalul de la spitalul din Sapoca Nicolae Lungu a omorat 7 pacienti folosind un stativ
Nicolae Lungu este internat acum chiar în spitalul în care a omorât 7 oameni
ADVERTISEMENT

Aflat sub supraveghere după ce intrase în comă alcoolică, Nicolae Lungu (38 de ani) a făcut prăpăd în dimineața zilei de 18 august 2019, atunci când a ucis șapte pacienți aflați în Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca (județul Buzău).

Într-un atac care a durat mai puțin de două minute, Nicolae Lungu, un bărbat originar din comuna buzoiană Săgeata, a lovit inconștient în oamenii care i-au ieșit în cale, omorând cu un stativ șapte colegi de salon și rănind grav alți șase pacienți.

ADVERTISEMENT

Prins de doi polițiști în momentul în care încerca să fugă pe geamul spitalului, Nicolae Lungu a fost trecut apoi sub supraveghere severă și medicație atentă. Suferind de epilepsie, Lungu era considerat în satul lui un bărbat mai retras, dar muncitor, fiind de altfel și cel care se ocupa de întreaga gospodărie a familiei.

Comisia a stabilit că Lungu a săvârşit fapta fără discernământ

Potrivit expertizelor medicale la care a fost supus Nicolae Lungu în ultimii doi ani, criminalul nu a avut discernământ în momentul săvârșirii faptei, pe fondul unei crize epileptice. În acest context, rudele victimelor nu mai pot aștepta plata unor eventuale despăgubiri de la Nicolae Lungu, care nu va răspunde penal pentru faptele sale.

ADVERTISEMENT

”Autorul faptelor nu răspunde penal, Parchetul a primit raportul de expertiză neuropsihiatrică, comisia a stabilit că acesta a săvârşit fapta fără discernământ, pe fondul unor crize epileptice şi a unor afecţiuni preexistente”, declarau acum un an și jumătate reprezentanții Parchetului.

Luni, 15 noiembrie, magistrații Tribunalului Buzău s-au pronunțat pentru prima dată în cazul lui Nicolae Lungu, într-un proces având ca obiect ”confirmare internare medicală”.

ADVERTISEMENT

Nicolae Lungu nu va răspunde penal pentru faptele sale

”Solutia pe scurt: Admite propunerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău. În baza art. 248 alin. 14 C.pr.pen. rap. la art. 246 alin. 13 C.pr.pen, confirmă măsura de siguranţă a internării medicale provizorii a bolnavului – suspect LUNGU Nicolae luată faţă de acesta prin încheierea nr. 36 din 18.08.2019 a judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Buzău .

În baza art.275 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat, inclusiv onorariul apărătorului din oficiu, în sumă de 313 lei, rămân în sarcina statului. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la pronunţare. Pronunţată în şedinţa camerei de consiliu, azi 15.11.2021.”, au decis judecătorii buzoieni.

ADVERTISEMENT

Asta înseamnă că Nicolae Lungu, bărbatul care a omorât șapte pacienți și a rănit grav alți șase, va rămâne la tratament într-o unitate ce ține de Spitalul Săpoca, până în momentul în care medicația își va face efectul.

Criminalul poate fi eliberat în următorii ani, dacă medicația își face efectul

În anii următori, în măsura în care criminalul de la Săpoca va înregistra progrese evidente privind starea lui de sănătate, acesta are toate șansele să fie eliberat cu condiția respectării medicației prescrise de specialiștii spitalului.

Rudele pacienților uciși de Nicolae Lungu se pot îndrepta cu cererile lor de acordare a unor despăgubiri morale către Ministerul Sănătății și către Spitalul din Săpoca, dar sunt șanse mici să obțină ceva, ținând cont de precedentele cazuri similare.

ADVERTISEMENT