News

Exclusiv. Criminalul de la Săpoca își așteaptă sentința chiar în “spitalul groazei”! Miza ascunsă a procesului în care Nicolae Lungu a ucis 7 pacienți cu un stativ

În august 2019, Nicolae Lungu, un pacient internat la spitalul Săpoca, și-a atacat colegii de salon cu un stativ, omorând 7 persoane și rănind grav alte 6.
28.07.2021 | 20:14
Nicolae Lungu a ucis 7 pacienți într-un moment de rătăcire
ADVERTISEMENT

În dimineața zilei de 18 august 2019, puțin înainte de ora 4, Nicolae Lungu, un pacient internat în spitalul Săpoca (județul Buzău), a suferit o cădere nervoasă și a omorât 7 colegi de salon, pe care i-a lovit cu un stativ. Atacul a durat mai puțin de două minute, alte 6 victime alegându-se cu răni grave.

Atacatorul s-a dovedit a fi Nicolae Lungu (38 de ani), din comuna Săgeata, care fusese internat cu două zile mai devreme, după ce aproape că intrase în comă alcoolică, potrivit mărturiilor familiei. După ce a făcut prăpăd în jurul lui,  criminalul a încercat să fugă pe geam, dar a fost reținut de un echipaj de poliție, aflat întâmplător în incintă, după ce aduseseră un pacient în miez de noapte.

ADVERTISEMENT

Atacul criminal al lui Nicolae Lungu a durat mai puțin de două minute

Cercetările ulterioare au arătat că bărbatul, poreclit ”Roiban”, era epileptic, iar tratamentul administrat de doctori este posibil să-i fi declanșat starea necontrolată de furie. Surse din rândul anchetatorilor au declarat că Lungu a realizat ce a făcut doar atunci când a văzut sânge în jurul lui.

Din informațiile pe care le am înclin să cred că așa s-a întâmplat. Era epileptic. Unii sunt foarte periculoși. Sunt crime oribile produse de-a lungul timpului în toată lumea de epileptici. De care n-au habar atunci când își revin. Se numește aură, în limbajul de specialitate. Perioada în care discernământul este redus. Poate dura câteva secunde, dar și ore, poate fi mai intens sau mai redus. În cazul nostru, la Săpoca s-au conexat mai mulți factori care au format acest mix exploziv”, a comentat situația, la acel moment, Maria Cristache, medic psihiatru și fost director al spitalului din Săpoca.

ADVERTISEMENT

Criminalul a fost considerat fără discernământ

Considerat fără discernământ în momentul atacului, Nicolae Lungu este cercetat și adus periodic la adieri, la Tribunalul Buzău. Paradoxul face ca, în lipsa altei soluții viabile, autoritățile să fie nevoite să-l ”cazeze” pe Lungu chiar la Spitalul Săpoca, practic locul crimelor.

La această soluție de compromis s-a ajuns după ce varianta mutării lui Lungu la un alt centru specializat din țară s-a dovedit greu de pus în practică. Spre exemplu, dacă Lungu ar fi fost mutat la Timișoara sau Iași, ar fi fost dificil pentru procurorii buzoieni să-l audieze foarte des, în contextul în care aceștia ar fi trebuit să se deplaseze de fiecare dată pe ruta Buzău-Timișoara sau Iași.

ADVERTISEMENT

Declarațiile luate familiei de către procurori au fost contradictorii. Pe de o parte, mama lui Daniel Lungu a recunoscut că băiatul ei bea uneori foarte mult, pe de altă parte, fratele lui Daniel a declarat că Daniel bea, dar cu măsură, și că nu mai făcuse niciodată o criză de așa anvergură, pentru care și fusese internat.

Care este miza ascunsă a procesului lui Nicolae Lungu?

Un fost manager al spitalului Săpoca a declarat în exclusivitate pentru FANATIK și care mai este miza ascunsă a procesului lui Daniel Lungu, dezvăluind aspecte neștiute de publicul larg din România.

ADVERTISEMENT

”Există rude ale pacienților decedați în atac care nu se interesau cu anii de aceștia, efectiv nu le păsa. După tragedie, însă, au venit și au început să pună întrebări, că ei sunt foarte afectați și că vor să dea în judecată instituția și statul, de unde speră să obține sume de bani consistente pe post de despăgubiri! De aceea, aceste persoane abia așteaptă să se încheie procesul, pentru a demara acțiunea în justiție”, a declarat un fost manager al spitalului Săpoca pentru FANATIK.

De remarcat și faptul că, în ciuda dramei petrecute la Săpoca, în august 2019, la spitalul din județul Buzău se poate întâmpla oricând o nouă tragedie, pentru că numărul de paznici este oricum insuficient, raportat la numărul total de pacienți.

”E complicat și greu de scos la capăt, pentru că degeaba angajezi oameni care să aibă grijă de bolnavii cu potențial periculos dacă pacientul supravegheat are 120 de kilograme și 2 metri, iar paznicul e cu un cap mai mic decât el! Ce să facă omul, cum să-l stăpânească pe bolnavul care are o criză?”, a completat fosta directore a spitalului din Săpoca.

 

ADVERTISEMENT