News

Cristian Rizea s-a îmbolnăvit deja în închisoare și cere să fie eliberat. Ce răspuns i-a dat judecătorul

Fostul deputat Cristian Rizea, extrădat din Republica Moldova și trimis în spatele gratiilor pentru trafic de influență, a aflat că este bolnav și a cerut să fie eliberat.
13.07.2023 | 11:47
Cristian Rizea sa imbolnavit deja in inchisoare si cere sa fie eliberat Ce raspuns ia dat judecatorul
Cu două săptămâni înainte să fie extrădat, Cristian Rizea posta fotografii cu tatuajele, de la sala de fitness / Colaj foto: fanatik / Surse Foto: Liviu Florin Albei / Inquam Photos / Cristian Rizea Instagram
ADVERTISEMENT

Cristian Rizea, condamnat definitiv, în 2019, la patru ani și opt luni de închisoare pentru trafic de influență, a depus, prin avocatul său, o cerere de întrerupere a executării pedepsei, la câteva zile după ce a fost transferat din penitenciarul Vaslui.

Cristian Rizea are documente medicale și a cerut întreruperea pedepsei

Cristian Rizea se află, în prezent, la penitenciarul Rahova, după o perioadă petrecută în carantină. Deși anterior extrădării sale, fostul deputat posta pe conturile sociale imagini de la sala de fitness și afișa o formă fizică foarte bună, luna trecută, el a invocat motive medicale în susținerea cererii sale.

ADVERTISEMENT

În timpul unui termen administrativ, la Tribunalul București, judecătorul delegat cu executarea a constatat că la dosar există și înscrisuri medicale atașate cererii, iar acest lucru a determinat reținerea cauzei în pronunțare cu privire la necesitatea efectuării unei expertize medico-legale.

”Constatând că la dosar există înscrisurile necesare şi că Tribunalul Bucureşti este competent să soluţioneze prezenta cauză, în baza art. 591 alin.2 C.p.p., va dispune efectuarea unei expertize medico-legale care să stabilească dacă bolile de care suferă petentul-condamnat pot fi tratate în reţeaua sanitară a Administrației Naţionale a Penitenciarelor, dacă aceste afecţiuni fac imposibilă executarea imediată a pedepsei sau dacă specificul bolilor permite tratarea acestora, cu asigurarea pazei permanente, în rețeaua sanitară a Ministerului Sănătăţii”, se arată în motivarea dispusă de judecătorul delegat cu executarea.

ADVERTISEMENT

Rizea se temea că, dacă va ajunge la Jilava, ar putea fi violat

Anterior, avocatul lui Cristian Rizea a solicitat autorităților ca fostul deputat să nu fie trimis la penitenciarul Jilava, după ce acesta ar fi primit amenințări din partea unor interlopi, că ar putea fi abuzat sexual. Cu puțin timp înainte să fie extrădat, Rizea avusese un conflict deschis cu doi cunoscuți vloggeri, din care nu au respins amenințările cu iz mafiot.

Cristian Rizea a fost adus în țară la sfârșitul lunii aprilie, la mai bine de trei ani și jumătate de la condamnarea sa definitivă. În tot acest timp, pe numele său a fost emis un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, care nu a putut fi pus în aplicare deși lui Rizea îi fusese retrasă cetățenia încă din noiembrie 2020, lună în care a fost și reținut de autoritățile de la Chișinău.

ADVERTISEMENT

Fostul deputat a fost eliberat în februarie 2021, pe motiv că perioada maximă de reținere a expirat, iar acesta a început să pozeze într-un veritabil justițiar în mediul online, unde s-a războit cu diferiți lideri politici locali. În paralel, Rizea epata cu viața de lux pe care o ducea în Republica Moldova.

Cum a ajuns fostul deputat spaima VIP-urilor locale

În primăvara acestui an, autoritățile moldovene au decis să-l declare persoană indezirabilă pe Cristian Rizea, care a fost condus sub escortă până la graniță și predat poliției române.

ADVERTISEMENT

Rizea a mai fost trimis în judecată și la Chișinău, pentru fals în declarații, după ce a fost acuzat că a mințit în cererea de acordare a cetățeniei, omițând faptul că era cercetat penal într-un dosar penal, la București. De asemenea, lui Rizea i s-a respins și cererea de acordare a azilului politic în Republica Moldova, printr-o decizie definitivă a Curții Supreme de Justiție de la Chișinău.

În timp ce era fugit din țară, fostul politician a publicat și o carte, ”Spovedania lui Rizea”, în care aduce acuzații extrem de grave unor VIP-uri locale: lideri politici, afaceriști, jurnaliști sau ofițeri de informații, despre care susține că au condus România după modelul unei organizații mafiote.

ADVERTISEMENT
Tags: