News

Ce a spus Klaus Iohannis despre o eventuală criză alimentară în România. Președintele dă asigurări populației

La finalul participării sale în cadrul summit-ului Consiliului European, Klaus Iohannis a vorbit despre o eventuală criză alimentară în România. Șeful statului a transmis un mesaj liniștitor.
25.03.2022 | 00:23
Ce a spus Klaus Iohannis despre o eventuala criza alimentara in Romania Presedintele da asigurari populatiei
Klaus Iohannis liniștește populația din România în privința unei posibile crize alimentare: ”Avem o situație bună”. Sursa foto: Presidency.ro
ADVERTISEMENT

Președintele României, Klaus Iohannis a făcut declarații joi seară, la finalul unei zile extrem de încărcate la Bruxelles, în care au fost organizate 3 summit-uri: NATO, G7 și al Consiliului European.

Klaus Iohannis liniștește populația din România în privința unei posibile crize alimentare: ”Avem o situație bună”

Președintele SUA, Joe Biden, a anunțat, joi seara, că o posibilă criză alimentară va afecta mai multe state de pe glob, atât din Europa, cât și din alte zone.

ADVERTISEMENT

România nu se află, deocamdată, în acest pericol. De acest lucru ne-a asigurat Klaus Iohannis. Într-o declarație făcută după participarea la summit-ul Consiliului European, șeful statului a spus că ”România are o situație bună”.

”Nu credem că va exista o problemă semnificativă în România (nr. întrebat fiind de o posibilă criză alimentară). În plan mondial este clar că pot să apară situații în care aprovizionarea nu va fi la modul în care am fost obișnuiți.

ADVERTISEMENT

Trebuie să ne gândim că o mare parte din grâul consumat pe planetă se produce în Rusia și Ucraina.

România are o situație bună în ceea ce privește agricultura, dar este posibil ca sancțiunile să producă mișcări și la prețul pe alimente”, a spus Iohannis.

ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis, despre riscul ca Rusia să atace și alte state: ”Nu există niciun indiciu că au altă țintă decât Ucraina”

Joi, premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, și-a exprimat îngrijorarea în privința planurilor lui Putin. Oficialul de la Varșovia a afirmat că Rusia nu se va rezuma la Ucraina și ar putea avansa spre Helsinki și București în ofensiva militară.

Întrebat despre un astfel de scenariu, Klaus Iohannis a liniștit populația și a spus că ”în momentul de față nu există niciun indiciu că ar exista altă țintă decât Ucraina”.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, liderul de la Cotroceni admite că Flancul Estic de la Marea Neagră trebuie întărit.

”Noi suntem convinși că Flancul Estic trebuie întărit. De aceea, suntem mulțumiți că la NATO s-a aprobat decizia grupului de luptă care va staționa în România.

Este important pentru noi, fiindcă Flancul Estic este relativ mai puțin populat în zona Mării Negre. Acest grup de luptă va constitui o prezență permanentă. După părerea mea, nu trebuie să ne oprim aici, ci trebuie să facem un plan pe termen lung pentru a face un Flanc Estic și mai bine apărat”, a mai spus Iohannis.

Ce spune Iohannis de sancțiunile pentru Rusia

În ceea ce privește înăsprirea sancțiunilor pentru Rusia, Iohannis a spus că statele UE nu pot să aplice sancțiuni ”care sunt mai greu de dus pentru statele noastre decât pentru Rusia”.

”Nu a existat o propunere concretă, formală, pe un pachet de sancțiuni pe energie. În UE sunt state care depind relativ puțin de gazul rusesc și state care depind aproape integral și nu este realist să impunem sancțiuni în această zonă.

Dar am luat decizia la Versailles să renunțăm gradual la energia din Rusia. Va dura poate chiar ani de zile, dar suntem hotărâți să facem acest lucru, cum suntem hotărâți să renunțăm și la resursele fosile și să trecem la regenerabile”, a mai spus șeful statului.

ADVERTISEMENT