News

ONU avertizează că ar putea urma o criză alimentară mondială. ”Situația va fi mai gravă, prețurile vor crește și mai mult”

Maximo Torero, lider în cadrul Organizației pentru Alimentație și Agricultură de la ONU, avertizează că războiul din Ucraina ar putea duce la o criză alimentară în toată lumea.
14.03.2022 | 19:04
ONU avertizeaza ca ar putea urma o criza alimentara mondiala Situatia va fi mai grava preturile vor creste si mai mult
ONU avertizează cu privire la o posibilă criză alimentară. Sursa foto: hepta.ro.
ADVERTISEMENT

Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO) din cadrul ONU avertizează că lumea riscă să se expună unei crize alimentare, din cauza războiului din Ucraina, ce amenință recolte importante din țară.

ONU, avertisment ferm pentru toate țările lumii

Maximo Torero, economist-șef al FAO, spune că prețurile alimentelor erau deja ridicate la momentul invaziei, asta din cauza pandemiei. Problemele cauzate de război ar putea afecta întregul sistem global de alimentație.

ADVERTISEMENT

”Avem deja probleme cu prețurile la mâncare”, a declarat acesta, ”ceea ce țările fac acum este o exacerbare a problemelor, iar războiul ne poate duce foarte aproape de o criză alimentară.”

În ultimele zile, prețul la grâu a doborât noi recorduri, cu toate că ulterior a scăzut ușor. Încă din a doua jumătate a lui 2020, prețurile alimentelor sunt în creștere, conform FAO, iar acestea au atins valori maxime chiar luna trecută, în februarie. Asta după ce prețul grâului și orzului a crescut cu aproape o treime, iar cel al uleiului de floarea-soarelui sau de rapiță a crescut cu 60% în cursul anului trecut. De asemenea, prețul ureei, un fertilizator important în agricultură, s-a triplat în ultimul an, din cauza tarifelor tot mai mari la energie.

ADVERTISEMENT

Mai bine de 50 de state sunt dependente în proporție de cel puțin 30% de grâul rusesc și ucrainean. Țări în curs de dezvoltare, precum cele din nordul Africii, din Asia sau din orientul apropiat se bazează și mai mult pe aceste cereale.

”Cea mai mare teamă este că, dacă va continua conflictul, prețurile alimentelor vor crește semnificativ în țările sărace, care erau oricum într-o situație precară din cauza Covid-19”, a afirmat Torero, care avertizează că ”numărul de persoane care suferă de foamete cronică va crește semnificativ, dacă acest scenariu se adeverește.”

ADVERTISEMENT

Ucraina și Rusia, între marii exportatori de cereale și ulei din lume

Pandemia a redus capacitatea de reziliență a statelor sărace. Durata acesteia, desfășurată pe doi ani de zile, a slăbit sistemele alimentare din întreaga lume, țările cu mai puține posibilități având cel mai mult de tras.

Războiul din Ucraina prezintă riscuri alimentare pe mai multe paliere. Cele două țări beligerante sunt importante exportatoare de grâu, porumb și ulei, printre altele.

ADVERTISEMENT

Ucraina oferă 12% din grâul folosit la nivel mondial și înainte de război, era cel mai mare producător de ulei de floarea-soarelui. Cam două treimi din exporturile de grâu au fost finalizate înainte de conflict, însă restul este acum blocat. Mai rău, fermierii ar putea avea probleme în privința semănării din primăvară sau când va veni momentul recoltării.

Problemele sunt și mai complexe de atât, însă: ambele țări sunt importante producătoare de fertilizator, care e din ce în ce mai scump din cauza crizei energetice. Războiul contribuie și el la scumpirea gazului și a curentului electric, iar acestea duc la noi scumpiri alimentare.

Paralele între posibila criză din prezent și cele de acum 10-15 ani

Există și pericolul țărilor care își închid bursele de cereale, însă miniștrii agriculturii din țările G7 au cerut statelor să păstreze aceste piețe deschise. Cea mai recentă criză alimentară a avut loc în 2007-2008 și 2010-2012, când prețurile mari la energie, combinate cu vremea nefavorabilă, au dus la creșteri importante ale tarifelor materiilor prime. Importante frământări sociale și revolte au avut loc în mai multe țări din lume.

Rusia a avut un rol cheie în criza de acum aproximativ un deceniu. În 2010, Vladimir Putin interzicea exporturile de grâu, din cauza secetei care lovise mai multe regiuni-cheie ale țării. O nouă restricție similară ar putea cauza probleme în întreaga lume.

”În prezent, nu putem afirma că prețurile sunt mai mari decât în 2007-2008, dar situația poate deveni mai gravă. Dacă situația energiei și a fertilizatorului nu se rezolvă, va fi mai rău ca data trecută. Dacă adăugăm în ecuație și potențialul restricțiilor la export, situația va fi clar mai gravă”, arată Torero.

”Sigur, Rusia poate face orice dorește cu producția proprie. Dacă opresc exporturile, situația va fi mai gravă. Prețurile vor crește și mai mult. De aceea, îndemnăm toate țările, nu doar pe Rusia, să nu impună restricții la export”, mai afirmă Torero, conform theguardian.com.

Șeful FAO îndeamnă statele nu doar să păstreze bursele de cereale deschise, dar și să colaboreze cu informații despre stocuri, recolte și disponibilitate, pentru a găsi un numitor comun în problema alimentației. Țările care pot produce mai mult ar trebui să facă asta.

”Acum, problema pe termen scurt este disponibilitatea. Trebuie să găsim metode pentru a umple golul lăsat în domeniul producției de către război. Credem că acest gol poate fi umplut, dar nu 100%. Țările ar trebui să își diversifice și furnizorii.”

Chiar și dacă acest conflict s-ar rezolva curând, impactul tot ar fi resimțit o bună perioadă de timp. Prețul fertilizatorului, de exemplu, va avea un impact întârziat și se va resimți abia în recoltele următoare. ”Acestea sunt probleme pe care le vom vedea anul viitor”, a afirmat Torero.

ADVERTISEMENT