News

Criză de apă în Europa. Va fi prea cald pentru producerea hranei. “Nu doar schimbările climatice provoacă această penurie”

Criza de apă și securitatea alimentară și energetică în Europa. Vechiul continent va fi dependent de hrana din alte părți ale lumii
21.10.2023 | 14:20
Criza de apa in Europa Va fi prea cald pentru producerea hranei Nu doar schimbarile climatice provoaca aceasta penurie
Scăderea resurselor de apă va afecta nu numai agricultura ci și sectorul energetic / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

În ultimii ani, 30% din populația Uniunii Europene a fost afectată de probleme de aprovizionare cu apă. Mulți cetățeni europeni își permit luxul de a nu-și face griji cu privire la modul în care vor avea acces la apă. Cu toate acestea, pe măsură ce planeta devine din ce în ce mai populată și cererea de apă crește, o criză se prefigurează la orizont.

Prea cald în Europa

Ce înseamnă acest lucru și cum poate Europa să gestioneze această resursă prețioasă? Doi litri de apă sunt suficienți pentru a satisface nevoile zilnice de băut ale unei persoane, dar sunt necesari 3.000 de litri pentru producerea hranei.

ADVERTISEMENT

Satisfacerea acestei cereri va deveni din ce în ce mai dificilă pentru irigațiile agricole, care utilizează 70% din apa dulce din lume. „Importăm multă hrană, așa că suntem dependenți de modul în care este gestionată apa în alte părți ale lumii”, a declarat, pentru Euronews, Naho Mirumachi, profesor de politică de mediu la King’s College London.

Aproximativ 3,6 miliarde de oameni din lume au deja un acces insuficient la apă, iar Orientul Mijlociu și Africa sunt regiunile cele mai afectate de penuria de apă. „Alimentele pe care le consumăm vor trebui probabil să provină din ce în ce mai mult din alte părți ale lumii, nu vom mai putea produce anumite produse în Europa pentru că este prea cald”, a declarat Jippe Hoogeveen, șeful departamentului pentru terenuri și apă din cadrul Agenției ONU pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

ADVERTISEMENT

Secetă peste tot

Spania este una dintre țările europene cele mai afectate de această situație. După trei ani de precipitații scăzute și temperaturi foarte ridicate, serviciul național de meteorologie al țării a declarat la începutul anului o „secetă pe termen lung”. Coordonatorul spaniol al organizațiilor de agricultori și crescători de animale a avertizat chiar că unele culturi ar putea fi abandonate.

Dar și țările din nordul și estul Europei sunt din ce în ce mai afectate de presiunea asupra rezervelor de apă. „Oamenii se gândesc la Marea Britanie ca la o țară ploioasă, dar, în realitate, am avut parte și de secete în locuri care asigură o agricultură importantă pentru noi”, a declarat Naho Mirumachi.

ADVERTISEMENT

Impactul asupra sectorului energetic

Scăderea tot mai mare a resurselor de apă nu reprezintă o amenințare doar pentru agricultură, ci și pentru sectorul energetic. „Pe măsură ce ne îndreptăm spre era energiei nepoluante, cu emisii zero net, ne îndreptăm spre domenii precum energia hidroelectrică”, a explicat Naho Mirumachi. „Dar dacă avem mai puțină apă în râurile noastre, înseamnă că nu ne vom putea baza pe energia hidroelectrică”.

Centralele hidroelectrice – care folosesc apa pentru a genera electricitate sau pentru a alimenta utilaje – sunt considerate o alternativă energetică durabilă la instalațiile alimentate cu combustibili fosili.

ADVERTISEMENT

Creșterea demografică și presiunea asupra resurselor

Se preconizează că populația lumii va ajunge la 8,5 miliarde de locuitori până în 2030, ceea ce va exercita o presiune tot mai mare asupra resurselor de apă. O populație care nu numai că este în creștere, dar și care și consumă mai mult.

„Clasa de mijloc și consumatorii diversificați sunt din ce în ce mai numeroși. Aceștia vor avea nevoie de mai multe bunuri materiale, nu doar alimente, ci și lucruri precum telefoanele, care consumă multă apă. Așadar, nu doar schimbările climatice provoacă aceste penurii de apă”, explică Naho Mirumachi.

Reducerea presiunii asupra resurselor de apă înseamnă garantarea unei aprovizionări sigure  pentru oameni, respectând în același timp mediul înconjurător. „Va exista un efect în lanț asupra ecosistemelor și a sănătății râurilor. Așadar, dacă există mai puțină apă, este posibil ca biodiversitatea să scadă, ceea ce reprezintă un aspect important pentru menținerea sănătății mediului înconjurător”, a declarat Mirumachi.

Ce face UE pentru a preveni deficitul de apă?

Organizația Meteorologică Mondială (OMM) a avertizat asupra unui dezechilibru în ciclul global al apei, solicitând o „schimbare fundamentală de politică” în Raportul său privind resursele mondiale de apă 2022. Începând cu anul 2000, Uniunea Europeană a depus eforturi pentru a aborda această problemă prin intermediul Directivei-cadru privind apa, care vizează asigurarea calității apelor europene.

Cu toate acestea, 90% dintre bazinele hidrografice din mai multe țări ale UE vor fi în continuare insalubre în 2027, potrivit concluziilor unui raport publicat de WWF și de Coaliția „Living Rivers Europe”. Potrivit lui Nihat Zal, manager de proiect la Agenția Europeană de Mediu, răspunsul Europei a fost eficient, dar trebuie accelerat „la diferite niveluri, local, național, UE, astfel încât să se îmbunătățească și nivelul de pregătire pentru incertitudinile riscului”.

ADVERTISEMENT
Tags: