News

Criză în Kosovo. Zeci de sârbi înarmați au ucis un polițist și s-au baricadat într-o mănăstire

Zeci de sârbi înarmați au ucis un polițist în Kosovo, după care s-au baricadat într-o mănăstire, fiind acum vânați de polițiștii kosovari.
25.09.2023 | 10:07
Criza in Kosovo Zeci de sarbi inarmati au ucis un politist si sau baricadat intro manastire
Zeci de sârbi înarmați au ucis un polițist și s-au baricadat într-o mănăstire. Foto: vajiramandravi.com
ADVERTISEMENT

Autoritățile de la Priștina au transmis că până acum au fost uciși trei suspecți, iar șase dintre ei au fost arestați. Președintele sârb Alexandar Vucici dă vina pe autoritățile din Kosovo și spune că ciocnirile au fost cauzate de presiunea ”brutală” exercitată de guvernul din Kosovo asupra sârbilor.

Zeci de sârbi înarmați au ucis un polițist

Forțele de ordine din Kosovo au transmis că patru persoane au fost arestate pentru că ar fi colaborat cu atacatorii. Mai mult, exceptând atacul de la mănăstire a mai avut loc o confruntare armată între sârbi și poliția din kosovară, astfel că zona pare că este din nou pe un butoi de pulbere.

ADVERTISEMENT

Autoritățile au transmis că două vehicule mari, fără numere de înmatriculare, au blocat un pod și au tras asupra polițiștilor, după care atacatorii au fugit la o mănăstire. Preoții și credincioșii aflat în mănăstire s-au încuiat atunci în altar, după care au auzit focuri de armă, în timp ce atacatorii se deplasau prin curte.

Situația din Kosovo pare mai tensionată ca oricând, mai ales după ciocnirile din luna mai când 90 de soldați NATO și 50 de protestatari sârbi au fost răniți. Într-o intervenție recentă, președintele sârb Alexandar Vucic a acuzat NATO și Occidentul de ipocrizie, pentru că recunoașterea independenței Kosovo se bazează pe aceeași justificare pe care o folosesc și rușii în Ucraina.

ADVERTISEMENT

Într-o adresă făcută în fața Adunării Generale a ONU, Vucic a transmis că țările occidentale au folosit principii precum suveranitatea și drepturile omului pentru a accepta independența statului Kosovo, începând cu 2008. Sârbii au fost alungați din regiune de forțele NATO într-un război brutal plin de crime împotriva umanității.

Statele Unite ale Americii și majoritatea țărilor din Europa recunosc Kosovo, mai puțin țări ca Spania și România, care nu pot accepta un astfel de precedent care să deschidă ușa spre noi state independente cum ar fi Ținutul Secuiesc sau Catalonia. Vucic a subliniat ipocrizia vesticilor, care judecă total diferit cazuri identice, cum ar fi Kosovo sau Ucraina.

ADVERTISEMENT

”Ei nu au râs când președintele rus a folosit aceleași cuvinte pentru a-și justifica atacul asupra Ucrainei. Au uitat că ei înșiși au folosit aceeași retorică, aceleași cuvinte și aceleași explicații. Cel mai rău lucru este că toți cei care au comis o agresiune împotriva Republicii Serbia dau acum lecții despre integritatea teritorială a Ucrainei”, a completat președintele sârb, cu mențiunea că ”principiile nu se schimbă de la o circumstanță la alta”.

Aliații de soi ai Belgradului, mai exact China și Rusia, nu recunosc independența statului Kosovo, însă din nou interesele acestor țări sunt direct legate de anexarea unor țări precum Taiwan sau Ucraina. În Kosovo trăiesc în proporție covârșitoare cetățeni de etnie albaneză, alături de o minoritate de sârbi.

ADVERTISEMENT

Conform celui mai recent recensământ, Kosovo are o populație de 1.964.327 oameni, dintre care 95% sunt albanezi. 2% din populație sunt cetățeni bosniaci, în timp ce sârbii reprezintă doar 1.5% din totalul populației, adică puțin peste 30.000. Cu toate acestea Serbia nu a renunțat niciodată la gândul de a recupera această provincie.

ADVERTISEMENT
Tags: