News

Noi tensiuni între Serbia și Kosovo. Armata de la Belgrad, pusă în alertă de ministrul apărării

Situația în Balcani, între Serbia și Kosovo, e tot mai tensionată, mai ales după ce armata sârbă a fost pusă în alertă după ce a primit un ultimatum din partea NATO.
28.12.2022 | 07:40
Noi tensiuni intre Serbia si Kosovo Armata de la Belgrad pusa in alerta de ministrul apararii
Armata sârbă, gata de luptă. Foto: Meer.com
ADVERTISEMENT

Oficial, ministrul sârb al apărării Milos Vucevic a transmis că armata a fost pusă în alertă la ”cel mai înalt nivel al pregătirii de luptă”.

Armata Serbiei, pusă în alertă

Potrivit Stiripesurse, conflictul dintre Kosovo și Serbia pare unul mocnit, însă în orice moment lucrurile ar putea escalada. Sârbii nu acceptă independența Kosovo și așteaptă doar un moment de slăbiciune al NATO pentru a-și recupera teritoriul pierdut, însă acest moment pare departe de a se întâmpla.

ADVERTISEMENT

Între timp, Balcanii rămân conform specialiștilor butoiul de pulbere al Europei, mai ales că în zona Kosovo tensiunile persistă încă din noiembrie, când mai mulți sârbi, sute la număr, au refuzat să mai lucreze în sistemul judiciar și în Poliție drept semn de protest față de interzicerea numerele de înmatriculare sârbești în Kosovo.

Sârbii au continuat protestele în nordul Kosovo, după ce un polițist sârb a fost arestat pentru că și-ar fi atacat colegii albanezi. A fost nevoie inclusiv de intervenția armatei kosovare, iar lucrurile păreau să escaladeze spre un conflict armat între cele două state.

ADVERTISEMENT

Mai mult, într-un gest de sfidare totală față de Serbia, Kosovo și-a depus cererea de aderarea la UE pe 15 decembrie. În acel moment președintele sârb Alekansdar Vucic a cerut NATO permisiunea de a detașa 1000 de militari sârbi în Kosovo, invocând o rezoluție ONU care i-ar fi permis acest lucru ”în situația în care pacea și viața normală a localnicilor sunt amenințate”.

Răspunsul NATO nu a fost cel dorit de Serbia, care a primit un ultimatum. Kosovo, provincie unde majoritatea populației e de origine albaneză, și-a proclamat unilateral independența în 2008, după intervenția în forță a NATO.

ADVERTISEMENT

Pe lângă Serbia și Rusia, țări membre ale UE precum Spania, Grecia, România, Slovacia și Cipru nu recunosc independența Kosovo. Lesne de înțeles, în condițiile în care aceste țări se confruntă la rândul lor această problemă (Catalonia în Spania, Ținutul Secuiesc în România), iar acceptarea unui astfel de precedent ar fi o armă cu două tăișuri.

Între timp, Rusia dă târcoale acestei situații și e pregătită, cel puțin la nivel declarativ, să-și apere sora mai mică. În urmă cu doi ani, Vladimir Putin se întâlnea cu președintele sârb Alexsandar Vucic și semna un protocol prin care cele două țări se angajau să producă împreună sau să facă schimb de armament.

ADVERTISEMENT

”Președintele Putin nu a precizat nimic, dar probabil am putea face transportatoare blindate, vehicule de luptă pentru infanterie. Am putea colabora la realizarea unui vehicul complet sau anumite agregate, părți ale acestor vehicule. Ar putea exista loc pentru complementaritate. Cred că este vorba şi despre camioane grele care ar fi folosite în același timp şi de militari și de civili. Acesta este un lucru care a fost menționat de președintele Putin. Noi importăm camioane ‘Kamaz’ din Rusia ca vehicule care transportă obuziere autopropulsate Nora B-52.

Președintele Putin a subliniat că nu numai Rusia exportă arme în Serbia, ci și că Rusia importă muniție de artilerie de calibrul 155 mm din Serbia, pentru că avea în calibrul ei un standard de calibru de 152. Acela era calibrul armatei sovietice şi al Pactului de la Varșovia. Deci, rușii nu făceau 155, iar noi îl facem, și acum, probabil, au nevoie de acel calibru și îl cumpără din Serbia”, au transmis atunci reprezentanții guvernului de la Belgrad.

ADVERTISEMENT
Tags: