News

Criză majoră în spitalele din România: nu mai există medicamente pentru bolnavii cronici

Spitalele din România trec printr-o criză majoră de medicamente pentru bolnavii cronici. Care este explicația acestei situații grave.
11.10.2023 | 23:33
Criza majora in spitalele din Romania nu mai exista medicamente pentru bolnavii cronici
Spitalele din România se confruntă cu o criză de medicamente pentru bolnavii cronici. Unitățile nu mai au bani. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Este criză majoră de medicamente destinate bolnavilor cronici în spitalele din România. Unitățile medicale se plâng că nu au bani și nu au mai făcut achiziții de mai multe luni.

Spitalele din România se confruntă cu o criză de medicamente pentru bolnavii cronici. Unitățile nu mai au bani

La finalul lunii trecute, ​se părea că problema medicamentelor pentru bolnavii cronici din spitale se va rezolva. Pe 22 septembrie, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) anunța că va primi bani de la Ministerul Finanțelor pentru deblocarea programelor de sănătate.

ADVERTISEMENT

În urma solicitărilor Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Ministerul Finanțelor a transmis CNAS aprobarea suplimentării prevederilor bugetare aferente trimestrului III, prin diminuarea corespunzătoare a prevederilor trimestrului IV, cu încadrarea în fondurile anuale aprobate prin Legea Bugetului de Stat”, au transmis, la acea vreme, reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, într-o reacție pentru HotNews.ro.

Dar promisiunile CNAS nu s-au adeverit. Într-o apariție televizată, directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente, Dan Zaharescu, a avertizat că România încă se confruntă cu o adevărată criză a medicamentelor pentru pacienții cronici din spitale.

ADVERTISEMENT

El spune că unităţile medicale nu pot achiziţiona aceste medicamente pentru că nu au bani. Motivul: la nivel naţional nu s-a făcut rectificarea bugetară. Zaharescu spune că spitalele nu au mai făcut achiziţii de medicamente de câteva luni.

Cel mai mult au de suferit pacienții cu boli cronice. ”Pe de-o parte sunt întârzierile la plată pentru medicamente în farmacii. Deja s-a depăşit cu mult perioada de 120 de zile. Asta să zicem că ar fi fost perioada maximă care ar fi putut fi acceptată ca întârziere la plăţi. Pe de altă parte, avem nişte blocaje la nivelul spitalelor care nu au mai făcut achiziţii de câteva luni bune, deoarece nu au primit filele de buget.

ADVERTISEMENT

Cu toţii ştim că procedurile de achiziţie în spitale sunt laborioase, durează destul de mult. Dacă spitalele nu au avut bani, nu au putut să completeze. Şi sunt categorii variate de pacienţi cu boli cronice care sunt afectaţi de această situaţie, din păcate”, a spus Zaharescu, conform news.ro.

Zaharescu: ”Medicamentele sunt în depozite, pe piaţă, dar ele nu pot să ajungă la pacienți”

În acest moment, spune același Dan Zaharescu, medicamentele sunt în depozite, sunt pe piaţă. Problema e că nu pot să ajungă la pacienţi din lipsei de finanţări. La finalul lunii septembrie, a existat o tentativă nereușită de deblocare a situației.

ADVERTISEMENT

Din păcate fără o rectificare bugetară care, în mod normal, ar fi trebuit să aibă loc la sfârşitul lunii august, din cauza situaţiei economice cu care se confruntă România şi datorită faptului că bugetul naţional trebuie să fie cumva echilibrat, s-a produs această întârziere în rectificarea bugetului naţional şi fără o rectificare nu se poate ieşi din acest blocaj. E vorba că spitalele nu au linii de finanţare ca să organizeze licitaţii ca să cumpere medicamentele”, a precizat Dan Zaharescu.

ADVERTISEMENT