News

Medicamentele au devenit un lux pentru mii de români: “Șocul a fost major”

Rețetele au devenit mai scumpe. Mulți români nu-și mai permit să-și cumpere medicamentele necesare și renunță la pastilele prescrise de medici.
17.08.2023 | 15:30
Medicamentele au devenit un lux pentru mii de romani Socul a fost major
Creștere alarmantă a prețurilor la medicamente, în farmaciile din țară. Foto: Hepta.
ADVERTISEMENT

Începând cu 1 august, Ministerul Sănătății a implementat o serie de ajustări de prețuri la medicamente în România, însă impactul asupra populației este mult mai mare decât se aștepta. Potrivit zf.ro, tratamentele medicale costă acum de două sau chiar de trei ori mai mult în farmaciile din țară, în comparație cu luna anterioară.

S-au scumpit medicamentele

Această creștere semnificativă a prețurilor a pus presiune pe buzunarele românilor, forțându-i să aloce mai mulți bani pentru a-și achiziționa medicamentele necesare.

ADVERTISEMENT

“Media de creștere este de la 40 de lei la 90 de lei pe rețetele normale. Reglări de preț au mai fost, însă o creștere masivă cum este acum nu a mai fost. Șocul inițial a fost major. Impactul se simte, am avut oameni care au plecat din farmacie”, a remarcat Paul Negoiță, managerul unui lanț de farmacii din Buzău.

Un aspect îngrijorător este reprezentat de faptul că mulți români au ales să părăsească farmaciile în loc să-și cumpere medicamentele de care au nevoie de care au nevoie. Pentru unii, aceasta a devenit o alegere dificilă între îngrijirea medicală și gestionarea cheltuielilor.

ADVERTISEMENT

Cu toate că guvernul a adoptat o ordonanță de urgență pentru reducerea prețurilor la alimente de bază, oamenii se confruntă acum cu o creștere semnificativă a costurilor pentru medicamentele esențiale.

Farmacistul Mihai Trofin din Bacău a subliniat că, deși scumpirea era inevitabilă pentru anumite medicamente, aceasta poate avea consecințe negative, cum ar fi reducerea sau chiar întreruperea tratamentelor necesare.

ADVERTISEMENT

“Era inevitabilă scumpirea pentru că nu e normal să dai 7 lei pe Sintrom, care e anticoagulant şi te ţine în viaţă. Nu e nici cât o sticlă de suc. Doar că unele s-au scumpit foarte mult. Riscul este ca pacienții să taie medicamente de pe listă, a afirmat farmacistul Mihai Trofin din Bacău.

Datele recente dintr-un raport al unei companii de cercetare de piață arată că piața medicamentelor a înregistrat o creștere semnificativă în valoare, atingând 27.8 miliarde de lei în perioada iulie 2022 – iunie 2023, în creștere cu 18% față de perioada anterioară.

ADVERTISEMENT

Cum a reacționat Ministerul Sănătății

Ministerul Sănătății a răspuns acuzațiilor de creștere a prețurilor, afirmând că ajustările au fost necesare pentru a asigura disponibilitatea medicamentelor cu costuri de producție ridicate, iar majorarea tarifelor a afectat în principal medicamentele cu prețuri sub 50 de lei. Oficialul a menționat că aceste măsuri sunt esențiale pentru menținerea stabilității pieței farmaceutice.

“Prețul a trei mii de medicamente a fost majorat cu până la 14%, adică jumătate din medicamentele aprobate în Romania. Sunt cele cu preț sub 50 de lei, care, în lipsa unei majorări, riscau să dispară de pe piață, deoarece costurile de producție sunt mari, iar producătorii spun încă de la începutul acestui an că nu mai fac față”, a explicat Ministerul Sănătății.

Într-un context în care accesul la medicamente de calitate este crucial pentru sănătatea publică, noile ajustări ale prețurilor la medicamente generează dezbateri privind impactul asupra cetățenilor și necesitatea unei abordări echilibrate pentru a asigura accesul la tratamente esențiale.

Printre medicamentele care au suferit creșteri semnificative de preț la farmaciile din București se numără: Acifol, un medicament utilizat pentru tratarea anemiei, a crescut de la 35 lei la 67 lei; siropul Ketof, folosit pentru tuse, a înregistrat o creștere de preț de la 37 lei la 56 lei; medicamentul Diclofenac cp 50mg, un antiinflamator, a avut o creștere de la 2,5 lei la 12,5 lei.

ADVERTISEMENT
Cum negociază părinţii darul pentru profesoară pe WhatsApp. Cei care nu dau bani...
Cum negociază părinţii darul pentru profesoară pe WhatsApp. Cei care nu dau bani sunt pârâţi la doamna
FOTO Transformarea fizică a lui Pep Guardiola
FOTO Transformarea fizică a lui Pep Guardiola
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Ce obicei săptămânal au Cristi Borcea și milionarul care și-a înșelat 16 ani...
Ce obicei săptămânal au Cristi Borcea și milionarul care și-a înșelat 16 ani soția cu cea mai cunoscută amantă din România
Ce se întâmplă în timpul unei circumcizii. Care sunt riscurile și beneficiile procedurii
Ce se întâmplă în timpul unei circumcizii. Care sunt riscurile și beneficiile procedurii
Cum a reacționat Aspazia, bunica lui Cătălin Bordea, când a aflat că nepotul...
Cum a reacționat Aspazia, bunica lui Cătălin Bordea, când a aflat că nepotul ei a fost înșelat de soție. 𝐑𝐄𝐀𝐂𝐓̦𝐈𝐀 𝐀𝐌𝐔𝐙𝐀𝐍𝐓𝐀̆
Vestea nopții despre Dan Voiculescu! Anunțul la care nimeni nu se aştepta: Frica...
Vestea nopții despre Dan Voiculescu! Anunțul la care nimeni nu se aştepta: Frica de moarte...
Marica, probleme cu poliția. A scăpat miraculos
Marica, probleme cu poliția. A scăpat miraculos
Gheorge Turda tună și fulgeră! Artistul l-a făcut PRAF pe Grigore Leșe: „A...
Gheorge Turda tună și fulgeră! Artistul l-a făcut PRAF pe Grigore Leșe: „A rămas corigent de șapte ori la Conservator și face pe marele dascăl”
Scandal după moartea Ronei Hartner! Detaliul uluitor care s-a aflat despre testamentul ei:...
Scandal după moartea Ronei Hartner! Detaliul uluitor care s-a aflat despre testamentul ei: ”O să-i respectăm dorința! Nu vrem război...”
TAROM, reacție după ce fostul rugbist imobilizat în scaun cu rotile afirmă că...
TAROM, reacție după ce fostul rugbist imobilizat în scaun cu rotile afirmă că nu i s-a permis îmbarcarea într-un avion
Rona Hartner, chinuită în emisiunea Ferma Vedetelor de la Pro TV: „Eu cred...
Rona Hartner, chinuită în emisiunea Ferma Vedetelor de la Pro TV: „Eu cred că acolo mi s-a declanșat boala. E un sadism incredibil”
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română