News

Medicamentele au devenit un lux pentru mii de români: “Șocul a fost major”

Rețetele au devenit mai scumpe. Mulți români nu-și mai permit să-și cumpere medicamentele necesare și renunță la pastilele prescrise de medici.
17.08.2023 | 15:30
Medicamentele au devenit un lux pentru mii de romani Socul a fost major
Creștere alarmantă a prețurilor la medicamente, în farmaciile din țară. Foto: Hepta.
ADVERTISEMENT

Începând cu 1 august, Ministerul Sănătății a implementat o serie de ajustări de prețuri la medicamente în România, însă impactul asupra populației este mult mai mare decât se aștepta. Potrivit zf.ro, tratamentele medicale costă acum de două sau chiar de trei ori mai mult în farmaciile din țară, în comparație cu luna anterioară.

S-au scumpit medicamentele

Această creștere semnificativă a prețurilor a pus presiune pe buzunarele românilor, forțându-i să aloce mai mulți bani pentru a-și achiziționa medicamentele necesare.

ADVERTISEMENT

“Media de creștere este de la 40 de lei la 90 de lei pe rețetele normale. Reglări de preț au mai fost, însă o creștere masivă cum este acum nu a mai fost. Șocul inițial a fost major. Impactul se simte, am avut oameni care au plecat din farmacie”, a remarcat Paul Negoiță, managerul unui lanț de farmacii din Buzău.

Un aspect îngrijorător este reprezentat de faptul că mulți români au ales să părăsească farmaciile în loc să-și cumpere medicamentele de care au nevoie de care au nevoie. Pentru unii, aceasta a devenit o alegere dificilă între îngrijirea medicală și gestionarea cheltuielilor.

ADVERTISEMENT

Cu toate că guvernul a adoptat o ordonanță de urgență pentru reducerea prețurilor la alimente de bază, oamenii se confruntă acum cu o creștere semnificativă a costurilor pentru medicamentele esențiale.

Farmacistul Mihai Trofin din Bacău a subliniat că, deși scumpirea era inevitabilă pentru anumite medicamente, aceasta poate avea consecințe negative, cum ar fi reducerea sau chiar întreruperea tratamentelor necesare.

ADVERTISEMENT

“Era inevitabilă scumpirea pentru că nu e normal să dai 7 lei pe Sintrom, care e anticoagulant şi te ţine în viaţă. Nu e nici cât o sticlă de suc. Doar că unele s-au scumpit foarte mult. Riscul este ca pacienții să taie medicamente de pe listă, a afirmat farmacistul Mihai Trofin din Bacău.

Datele recente dintr-un raport al unei companii de cercetare de piață arată că piața medicamentelor a înregistrat o creștere semnificativă în valoare, atingând 27.8 miliarde de lei în perioada iulie 2022 – iunie 2023, în creștere cu 18% față de perioada anterioară.

ADVERTISEMENT

Cum a reacționat Ministerul Sănătății

Ministerul Sănătății a răspuns acuzațiilor de creștere a prețurilor, afirmând că ajustările au fost necesare pentru a asigura disponibilitatea medicamentelor cu costuri de producție ridicate, iar majorarea tarifelor a afectat în principal medicamentele cu prețuri sub 50 de lei. Oficialul a menționat că aceste măsuri sunt esențiale pentru menținerea stabilității pieței farmaceutice.

“Prețul a trei mii de medicamente a fost majorat cu până la 14%, adică jumătate din medicamentele aprobate în Romania. Sunt cele cu preț sub 50 de lei, care, în lipsa unei majorări, riscau să dispară de pe piață, deoarece costurile de producție sunt mari, iar producătorii spun încă de la începutul acestui an că nu mai fac față”, a explicat Ministerul Sănătății.

Într-un context în care accesul la medicamente de calitate este crucial pentru sănătatea publică, noile ajustări ale prețurilor la medicamente generează dezbateri privind impactul asupra cetățenilor și necesitatea unei abordări echilibrate pentru a asigura accesul la tratamente esențiale.

Printre medicamentele care au suferit creșteri semnificative de preț la farmaciile din București se numără: Acifol, un medicament utilizat pentru tratarea anemiei, a crescut de la 35 lei la 67 lei; siropul Ketof, folosit pentru tuse, a înregistrat o creștere de preț de la 37 lei la 56 lei; medicamentul Diclofenac cp 50mg, un antiinflamator, a avut o creștere de la 2,5 lei la 12,5 lei.

ADVERTISEMENT