News

Ce reprezintă crucea de pe tricoul purtat de Volodimir Zelenski în timpul videoconferinței cu Congresul SUA

Ce reprezintă crucea de pe tricoul purtat de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în timpul videoconferinței cu Congresul SUA. Nu este un însemn nazist.
19.03.2022 | 00:34
Ce reprezinta crucea de pe tricoul purtat de Volodimir Zelenski in timpul videoconferintei cu Congresul SUA
Ce reprezintă crucea de pe tricoul lui Volodimir Zelenski. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Volodimir Zelenski a purtat un tricou verde, militar, în timpul intervenției sale video în Congresul Statelor Unite ale Americii, iar crucea de pe obiectul vestimentar a devenit motiv de speculații la Kremlin. Această cruce nu este un simbol nazist, așa cum s-a speculat.

Ce reprezintă crucea de pe tricoul purtat de Volodimir Zelenski

Miercuri, președintele Ucrainei s-a adresat Congresului Statelor Unite ale Americii. Acesta a încercat să solicite mai mult sprijin pentru a respinge invadatorii ruși pe teritoriul țării sale.

ADVERTISEMENT

Pe parcursul intervenției video, Volodimir Zelenski a purtat un tricou verde, militar, în aceeași notă cu stilul vestimentar pe care l-a adoptat încă din primele zile ale războiului cu Rusia.

Tricoul purtat în timpul videoconferinței avea și un simbol inedit, și anume o cruce, în zona inimii. Potrivit publicației spaniole Mundo Deportiva, simbolul respectiv, Crucea de Fier cu stema Ucrainei în centru, nu este unul nazist.

ADVERTISEMENT

Crucea de pe tricou reprezintă emblema Forţelor Armate ale Ucrainei. Prin afișarea acesteia, președintele a transmis un mesaj de solidaritate cu toți militarii ucraineni care se află pe front, punându-și viețile în pericol încercând să-i respingă pe invadatorii ruși.

Reprezentanții regimului de la Kremlin au încercat să speculeze acest însemn, susținând că respectiva cruce ar fi un simbol nazist. Speculațiile au pornit de la faptul că această Cruce de Fier, cu o zvastică în centru, a reprezentat un însemn nazist în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

ADVERTISEMENT

În cazul lui Zelenski nu este vorba de vreun simbol nazist. Președintele a transmis un mesaj de susținere pentru Forţele Armate ale Ucrainei, fiind comandant şef suprem al acestora.

Volodimir Zelenski, propus la Premiul Nobel pentru Pace

Mai mulți foști miniștri, europarlamentari și diplomați l-au propus pe Volodimir Zelenski la Premiul Nobel pentru Pace.

ADVERTISEMENT

Un grup de politicieni europeni a făcut apel la Comitetul de decernare a Premiilor Nobel. Aceștia au cerut ca Zelenski și poporul Ucrainei să fie înscriși în cursa pentru Premiul Nobel pentru Pace, iar solicitarea a fost făcută prin intermediul unei scrisori deschise.

Aceasta a fost semnată de zeci de politicieni europeni, scrie Ukrinform. Procedura de nominalizare a expirat pe 31 ianuarie, iar politicienii consideră că cei de la Comitetul de organizare pentru Premiul Nobel ar trebui să o prelungească până la 31 martie 2022.

Vlad Marius Botoș, europarlamentar al USR, se numără printre cei 36 de politicieni care au semnat documentul.

Mai mulți politicieni din Olanda, Marea Britanie, Germania, Suedia, Estonia, Bulgaria și Slovacia au semnat această scrisoare. Documentul este deschis pentru a fi semnat de către liderii politici din întreaga lume până pe 30 martie.

ADVERTISEMENT