News

Cu cât vor crește în realitate veniturile profesorilor după ultima ofertă a Guvernului. Creșterea, aproape insignifiantă în raport cu salariile actuale

Guvernul a propus sindicatelor, prin proiectul de OUG anunțat duminică, acordarea unor beneficii profesorilor de 2.500 de lei, însă suma reală este considerabil mai mică.
30.05.2023 | 14:01
Cu cat vor creste in realitate veniturile profesorilor dupa ultima oferta a Guvernului Cresterea aproape insignifianta in raport cu salariile actuale
Profesorii nu sunt mulțumiți de propunerile Guvernului/ Foto: Inquam Photos - Octav Ganea
ADVERTISEMENT

În încercarea de a-i convinge pe profesori să reia munca, Guvernul le-a promis duminică beneficii totale de 2.500 de lei pentru următoarele șase luni, însă suma reală care ar intra în buzunarele cadrelor didactice este mai mică cu peste 1.000 de lei. Practic, Executivul a prezentat ca beneficii pentru profesori unele sume care, în realitate, sunt destinate îmbunătățirii procesului didactic.

Doar 30% din prima didactică ajung în buzunarele profesorilor

Anunțul făcut duminică de către Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, privind sumele acordate profesorilor pot induce în eroare întrucât cele două prime – prima de carieră didactică și prima compensatorie – nu reprezintă în întregime creșteri de venituri pentru profesori. Ulterior, în cadrul negocierilor de luni, Guvernul ar fi promis ca suma de 2.500 de lei prevăzute în cele două prime să fie majorată la 4.000 de lei, însă nici în acest caz nu s-ar fi regăsit toți acești bani în buzunarele dascălilor.

ADVERTISEMENT

Textul propriu-zis al proiectului de ordonanță de urgență arată faptul că „prima de carieră didactică” în valoare de 1.500 de lei va duce la creșteri de venituri de numai 300 de lei pentru profesori. De altfel, fiind acordați din fonduri europene, banii nu puteau fi dați ca o majorarea salarială.

Aproape toți acești bani vor fi acordați pentru formarea profesională a cadrelor didactice și pentru materiale necesare în procesul de predare, pentru cheltuieli precum:
a) cheltuieli privind cursurile de pregătire profesională precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;
b) cheltuieli pentru echipamente IT și alte echipamente didactice de tehnologia informației asimilate;
c) cheltuieli privind cărți de specialitate precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;
d) un procent de până la 30% din valoarea nominală a primei de carieră didactică pentru acoperirea de nevoi personale ale cadrelor didactice.

ADVERTISEMENT

Astfel banii alocați prin Programul Educație și Ocupare 2021-2027 vor contribui la îmbunătățirea procesului didactic, nu neapărat la venituri mai mari pentru profesori. Cheltuielile prevăzute la literele a) – c) vor trebui justificate cu bonuri fiscale, iar cei 30% pentru nevoi personale înseamnă doar un venit suplimentar de 450 de lei.

Viitorii profesori nu vor primi nimic

Totodată, trebuie precizat că aceștia bani vor fi acordați, în luna octombrie, doar pentru cadrele didactice și didactice auxiliare care au activa în anul școlar 2022-2023. Profesorii care vor intra în sistem din această toamnă nu vor primi niciun leu, existând doar posibilitatea teoretică a acordării primei didactice și în anii următori, „în limita fondurilor disponibile existente”, după cum se spune proiectul de ordonanță.

ADVERTISEMENT

Totuși, ca un beneficiu net propus sindicaliștilor este prima de compensare salarială, de 1.000 de lei, de care va beneficia deopotrivă și personalul didactic și cel nedidactic, menită să acopere parțial creșterile de prețuri generate de evoluția ratei inflației. Însă și în acest caz, banii se dau doar celor care sunt deja angajați în sistemul de învățământ.

Combinând banii din cele două prime reiese că profesorii vor primi în plus doar 1.450 de lei față de ceea ce câștigă în momentul de față, fără să existe vreo diferențiere în funcție de vechime sau de gradul didactic. Aplicând această majorare la salariile actuale ale profesorilor, rezultă că majorarea veniturilor de care vor beneficia profesorii este foarte mică, între 5% și 9%.

ADVERTISEMENT

De exemplu, un profesor debutant, cu o leafă netă de 2.400 de lei pe lună, va câștiga în total în ultimele șapte luni ale anului 16.800 lei. Cei 1.450 de lei primiți de la Guvern reprezintă o majorare de numai 8,63%. Procentajul este și mai mic pentru profesorii cu vechime. De exemplu, un profesor care se apropie de pensionare are un salariu net în jur de 4.000 de lei. Pentru acesta, majorarea promisă de către Guvern este de numai 5,17%.

Prin comparație, sindicatele din învățământ au cerut creștere de salarii de 25%, până la finele anului, urmând ca viitoarea lege a salarizării, care ar trebui să intre în vigoare la 1 ianuarie 2024, să prevadă alte majorări. Însă primele promise de guvern nu sunt venituri de natură salarială, neexistând garanția că vor fi menținute și pe viitor.

Personalul nedidactic nu este îndreptățit la prima de carieră didactică, urmând să primească doar prima de compensare. Ce-i drept, ei au primit deja o majorare salarială prin ordonanța care a mărit salariile tuturor angajaților din administrație, menționați în Anexa VIII a Legii salarizării.

ADVERTISEMENT