News

Reprezentanții părinților, nemulțumiți de oferta Guvernului pentru profesori: „Daruri care mai mult agită”

Guvernul nu a reușit să convingă sindicaliștii din educație să reia lucrul și nici reprezentanții părinților nu sunt mulțumiți de noua ofertă făcută de la Palatul Victoria.
28.05.2023 | 16:36
Reprezentantii parintilor nemultumiti de oferta Guvernului pentru profesori Daruri care mai mult agita
Părinții și elevii, prinși la mijloc în disputa dintre Guvern și profesori/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

În afară de Guvern și sindicatele din educație, direct interesați în deznodământul grevei profesorilor sunt și părinții care încă nu știu dacă copiii lor vor avea mediile încheiate sau vor putea intra în examentele de la final de ciclu de învățământ. Iar ultima ofertă făcută de către guvernanți greviștilor nu mulțumește nici asociațiile părinților.

Nu înțeleg modul de comunicare al Guvernului. Sunt convins că domnul Cărbunaru nu iese de bună voie să declare ce dorește domnia sa. De cine este împins? De PNL, de PSD? Dacă ar fi de amândouă, la pachet, este grav, înseamnă că sunt șanse mici să vorbim de o înțelegere rapidă. Cum să faci astfel de “daruri”, care mai mult agită, înaintea unei noi întâlniri?”, a scris, pe Facebook, Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Părinților.

ADVERTISEMENT

Cristache este nemulțumit și de faptul că profesorii și-au sporit pretențiile, însă ținta nemulțumirii sale este îndeosebi Guvernul pe care îl suspectează că nu dorește cu adevărat să dialogheze cu sindicatele din învățământ pentru soluționarea rapidă a crizei generate de greva generală.

Se pare că nu se vrea dialog. Adevărat că și sindicatele și-au schimbat cererea, de la 15% la 25%, dar se pot găsi soluții la jumătate. Practic, vorbim de acoperirea inflației, nu de altceva. Stopați jocul ăsta de șah, devine periculos!”, a conchis Iulian Cristache.

ADVERTISEMENT

Guvernul a promis mai mulți bani pentru profesori

Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a anunțat, duminică, o ordonanță de urgență prin care profesorii vor beneficia de o primă de 2.500 de lei în următoarele șase luni, până când creșterile salariale vor putea fi stabilite prin noua lege a salarizării în sectorul public.

Prima va fi acordată personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic din sistemul de învățământ, numărul beneficiarilor fiind estimat la peste 273.000 de persoane. Cei 2.500 de lei se vor acorda ca prime, în două tranșe, până la finele acestui an.

ADVERTISEMENT

Practic, toţi angajaţii din sistemul de învăţământ, care vor primi în mod diferenţiat – mă voi referi aici la ceea ce se va aloca personalului didactic şi didactic auxiliar, respectiv personalului nedidactic – următoarele sume: cei 2.500 de lei, care reprezintă măsuri de susţinere, fie sub formă de primă de carieră didactică, fie sub formă de primă de compensare salarială, care va asigura un regim tranzitoriu până la adoptarea noii grile de salarizare, acoperirea parţială a costurilor generate de rata inflaţiei şi tranziţia spre noua grilă de salarizare; pentru personalul didactic şi didactic auxiliar şi alte sume, în total, 1.000 de lei pentru personalul nedidactic, care vor primi aceşti aceşti bani în iunie şi în septembrie, în timp ce personalul didactic şi didactic auxiliar va primi 1.000 de lei în luna iunie şi, practic, în săptămânile care urmează şi 1.500 de lei în luna octombrie”, a declarat Dan Cărbunaru, într-un briefing de presă susținut la Palatul Victoria.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor europene și Ministerul Educației vor afișa pe site-urile proprii proiectul de ordonanță, MIPE fiind implicat în elaborarea ei întrucât o parte dintre banii astfel alocați provin din fonduri venite de la Uniunea Europeană.

ADVERTISEMENT

Este un efort bugetar care depăşeşte suma de 700 de milioane de lei, cu resurse europene 410 milioane de lei, bani europeni prin Programul Educaţiei şi Ocupare, respectiv 313 milioane de lei din bugetul naţional. În total 723 de milioane de lei care se vor adăuga la cele 300 de milioane de lei alocate pentru majorarea veniturilor personalului nedidactic din Anexa 8, lucru care s-a întâmplat deja vineri. Împreună sunt 1,23 de miliarde de lei pe care Guvernul le alocă în acest zile pentru majorările veniturilor personalului din sistemul educaţional. Sunt 273.532 de beneficiari”, a conchis Cărbunaru.

ADVERTISEMENT