News

Cu ce anvelope all season ai voie să circuli iarna, de fapt. Mulți șoferi nu știu că nu toate pot fi folosite când ninge

În curând, șoferii vor fi nevoiți să își schimbe cauciucurile de vară cu cele de iarnă sau să își monteze unele all season.
21.10.2023 | 18:33
Cu ce anvelope all season ai voie sa circuli iarna de fapt Multi soferi nu stiu ca nu toate pot fi folosite cand ninge
Cu ce anvelope all season ai voie să circuli iarna. Foto Unsplash.com
ADVERTISEMENT

Cu ce anvelope all season ai voie să circuli iarna. Deși temperaturile sunt încă prietenoase pentru luna octombrie, sezonul rece își va intra în drepturi, pe deplin, cât de curând. În mai multe regiuni ale țării a nins deja.

Cu ce anvelope all season ai voie să circuli iarna

Prin urmare, șoferii vor fi nevoiți să își monteze cauciucurile de iarnă pentru a putea ieși pe șosele. Mulți dintre ei aleg o altă variantă, cu scopul de a face economii. Aceștia optează pentru anvelopele all seson.

ADVERTISEMENT

Deși cauciucurile de acest gen nu oferă aceeași performanță, totuși au un nivel de siguranță ridicat, mai ales în cazul autoturismelor mai ușoare. Însă, șoferii trebuie să știe că nu toate anvelopele „all seson” pot fi utilizate atunci când ninge.

Reprezenanții RAR (Registrul Auto Român) atrag atenția asupra faptului că unele cauciucuri „all seasons” au doar o denumire comercială. Ele nu sunt legale în România, deși sunt vândute conductătorilor auto.

ADVERTISEMENT

Astfel, șoferii trebuie să verifice cu foarte mare atenție anvelopele all season atunci când le achiziționează. Totodată, RAR precizează că anvelopele marcate cu M şi S sunt conforme. Dar, vechimea acestora poate reprezenta o problemă atunci când ieșim cu ele pe străzi, notează Observator.

Când ar trebui montate cauciucurile de iarnă

Cauciucurile de iarnă sau all season sunt necesare atunci când șoseaua este acoperită cu zăpadă, gheață sau polei, potrivit legii. Nu este specificată o dată exactă privind momentul în care acestea ar trebui schimbate.

ADVERTISEMENT

Totuși, specialiștii recomandă ca anvelopele să fie montate atunci când valorile termice sunt sub 7 grade. Conform acestora, de la temperatura de 6 grade Celsius, cauciucurile de vară nu oferă un nivel de siguranță ridicat atunci când frânăm brusc.

Indiferent de anotimp, anvelopele de iarnă ar trebui să fie montate dacă drumul este acoperit cu gheață, zăpadă ori polei. Cei care nu respectă legea, riscă amenzi cuprinse între 1.305 şi 2.900 de lei (9-20 de puncte de amendă), dar pot rămâne și fără certificatul de înmatriculare al vehiculului.

ADVERTISEMENT

Șoferii sunt obligați să folosească anvelope de iarnă, potrivit Ordonanței de Guvern nr.5/2011 de modificare și completare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.195/2002, referitoare la circulația pe drumurile publice.

 

ADVERTISEMENT
Tags: