News

Cum a ajuns Islanda în topul vaccinărilor. Ce făceau autorităţile de la Reykjavik când Iohannis anunţa că a oprit pandemia

Cum a ajuns Islanda în topul vaccinărilor și ce făceau autoritățile din această țară la începutul verii
04.10.2021 | 18:42
Cum a ajuns Islanda in topul vaccinarilor Ce faceau autoritatile de la Reykjavik cand Iohannis anunta ca a oprit pandemia
Iohannis anunţa victoria asupra pandemiei când Islanda se pregătea serios pentru valul patru. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

România a avut o vară liniștită și nu a băgat prea mult în seamă avertismentele specialiștilor. De altfel, în decursul ultimelor luni și la adăpostul unei letargii politice, românii au părut mai degrabă interesați de situația epidemiologică din alte țări. Grecia, Bulgaria și Turcia și-au luat ca în fiecare an cota parte de turiști și valul patru era ca o sperietoare îndepărtată.

Culmea, președintele a dat și el o declarație îndelung contestată de medici. Acesta explica la finalul lunii iunie că România a depășit valul trei, unul destul de puternic și a reușit să oprească pandemia.

ADVERTISEMENT

Cum a ajuns Islanda în topul vaccinării!

În tot acest timp, țările care acum relaxează restricțiile se puneau la adăpost și rămâneau atunci închise. Mai mult decât atât, campania de vaccinare din Islanda, de exemplu, cunoștea un adevărat boom.

„Ştim din istoria pandemiilor că ele se produc în valuri şi, într-adevăr, noi am avut din păcate al treilea val destul de puternic, dar la noi campania de vaccinare a fost practic un succes. Noi practic am oprit pandemia.

ADVERTISEMENT

Acum însă sigur faptul că avem aşa puţine cazuri, nu mai avem un interes foarte mare pentru vaccinare. Deci avem un succes care cumva se vede într-o reducere a dorinţei de vaccinare.

Eu în continuare sunt de părere că vaccinarea este vitală. Cum ar fi să vaccinăm doar puţină lume şi să ne trezim în octombrie sau în noiembrie cu un al patrulea val, fiindcă virusul evoluează, vedem că apar la o lună, două, noi forme ale virusului, mai agresive şi care se răspândesc mai uşor?

ADVERTISEMENT

Părerea mea sinceră este că fiecare român ar face bine să se vaccineze, dacă nu vrea să ajungă la spital”, explica Klaus Iohannis atunci când a fost întrebat cum poate fi impulsionată campania de vaccinare, în contextul încetinirii ei şi ce părere are despre faptul că specialiştii vorbesc de un val patru al pandemiei în toamnă.

În aceeaşi perioadă, Islanda înţelegea riscurile şi autorităţile sfătuiau pe toată lumea să se testeze la intrarea în ţară, indiferent dacă erau sau nu asimptomatici.

ADVERTISEMENT

Cum a gestionat Islanda pandemia de coronavirus

Islanda a început să pună în aplicare pașaportul digital de vaccinare COVID-19 al UE la începutul lunii iunie și l-a finalizat la 1 iulie. Mai mult decât atât, țara și-a menținut măsurile la frontieră şi a testat fără să stea o clipă pe gânduri.

Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, Islanda a fost singura ţară din Europa care nu a mai raportat decese legate de implicațiile COVID-19 preţ de mai multe zile consecutive, în condițiile în care nici numărul cazurilor nu a crescut prea mult.

Vaccinarea COVID-19 a rămas opțională și gratuită în Islanda. Imunizarea a avut loc în funcție de grupurile prioritare definite de autoritățile sanitare, dar grupurile prioritare au fost scoase definitiv în iunie 2021 odată ce tuturor rezidenților cu vârsta de 16 ani și peste li s-a oferit posibilitatea de a se vaccina.

Ca răspuns la creșterea numărului de cazuri din iulie, epidemiologul șef al Islandei Þórólfur Guðnason a declarat că vaccinurile nu s-au dovedit la fel de eficiente în prevenirea transmiterii variantei Delta așa cum se spera. Cu toate acestea, el a subliniat că datele indică faptul că persoanele nevaccinate din Islanda au de trei ori mai multe șanse de a contracta COVID-19, de patru ori mai multe șanse de a fi spitalizate și de cinci ori mai multe șanse de a necesita îngrijiri intensive.

Declarații pe care oamenii le-au înțeles imediat și în scurt timp aproape nouă din 10 adulți au primit cel puțin o doză de vaccin COVID-19. De altfel, campania de imunizare s-a desfăşurat fără sincope, peste 85% din populația adultă fiind acum complet vaccinată.

Ce s-a întâmplat cu şcolile în Islanda

Pandemia COVID-19 a influențat funcționarea școlilor din Islanda la fel ca în multe alte țări. Aproape o treime (32,2%) dintre elevii din școlile obligatorii din Islanda în 2019-2020 nu au ratat nicio zi de predare din cauza pandemiei și peste 22.700 de elevi (49,1%) au pierdut, atenție, una sau două zile din cauza închiderii școlilor. Pe de altă parte, peste 250 de elevi au ratat peste 20 de zile de predare în 2019-2020 din cauza pandemiei, maximul fiind de 26 de zile.

Ca răspuns imediat, multe școli au răspuns la pandemie cu zile mai scurte şi frecvență redusă și au oferit învățământ la distanță, fie pentru toți elevii, fie pentru o parte a grupului de studenți. Aproape 37.600 de elevi au avut zile de participare reduse în timpul pandemiei, de la una la 43 de zile. Dintre acestea, zilele de participare reduse au fost mai mari de 10 pentru peste 32.500 de elevi.

Peste 16.500 de elevi au primit educație la distanță în timpul pandemiei, majoritatea de la 10 la 15 zile. Învățarea la distanță a fost mai frecventă în rândul elevilor mai în vârstă. În clasa a X-a, aproape 61% dintre elevi au avut o anumită educație la distanță, dar aproape 16% dintre elevii din clasa I. În medie, școlile au fost închise din cauza COVID-19 timp de 3 zile. Au fost 13,9 zile cu frecvență redusă și 5,5 zile de învățare la distanță în cursul anului școlar 2019-2020.

Școlile islandeze s-au deschis pentru predare în sistem normal. Școlile primare și grădinițele au rămas în mare parte deschise în Islanda pe tot parcursul pandemiei, deși operațiunile lor au fost uneori supuse restricțiilor. „Vom continua să acordăm prioritate operațiunilor școlare. Fie că trebuie să ținem cont de lucruri în ceea ce privește organizarea lor, este ceva ce vom discuta cu cei care lucrează în domeniu, iar o parte din pregătirea operațiunilor școlare pentru a continua cât mai normal este, desigur, revaccinarea de profesori”, a declarat Katrín Jakobsdóttir, premierul Islandei.

Vă readucem aminte că angajaţii din educaţie în Islanda au primit vaccinul Johnson & Johnson, dar acum li s-a oferit posibilitatea de a face o nouă doză cu Pfizer sau Moderna. Cu puţin timp înainte să înceapă şcolile, ministrul Sănătății Svandís Svavarsdóttir a subliniat că restricțiile interne actuale cauzate de COVID-19 afectează deloc activitățile școlare.

Câţi oameni au murit de COVID-19 în Islanda

Islanda raportează în medie 29 de noi infecții în fiecare zi, în condiţiile în care de la începutul pandemiei au fost anunţate 11.839 de infecții și 33 de decese legate de coronavirus.

De altfel, situația COVID-19 din Islanda este dovada faptului că vaccinurile funcționează, a declarat un expert din SUA în domeniul bolilor infecțioase. Islanda a raportat 2.847 de noi infecții în ultima lună, în mare parte din varianta Delta, una infecțioasă și la persoanele complet vaccinate.

Carlos del Rio, un distins profesor de medicină în Divizia de Boli Infecțioase de la Școala de Medicină Emory, a postatpe Twitter că „Islanda dovedește că vaccinurile funcționează”.

Brandon Guthrie, epidemiolog și profesor de sănătate globală la Universitatea din Washington, a declarat și el pentru The Washington Post că „a avea puține decese sau cazuri severe de boală în contextul unor creșteri mari ar trebui absolut privit ca cel puțin o victorie parțială”.

Islanda ocupă locul patru în lume în ceea ce privește campania de vaccinare, după ce a imunizat complet peste 85% din populația sa. Cele trei țări cu rate mai mari de vaccinare sunt Malta, Emiratele Arabe Unite și Singapore.

ADVERTISEMENT