News

Cum a ajuns un azil din clandestin să fie administrat de un pastor. Motivul pentru care nu poate fi desființat, deși s-au primit reclamații

AJPIS Alba a dat în judecată un azil clandestin, administrat de un pastor. Deși persoanele cazate ar fi în pericol, instanța a decis că nu poate fi desființat
04.12.2023 | 20:02
Cum a ajuns un azil din clandestin sa fie administrat de un pastor Motivul pentru care nu poate fi desfiintat desi sau primit reclamatii
Dintre cele 18 persoane, 14 au handicap sever sau grav Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

Azilul a fost descoperit în orașul Abrud. În mai multe imobile, aflate în proprietatea unui pastor penticostal, ar fi îngrijite 18 persoane, patru vârstnici, respectiv 14 persoane cu handicap.

Un azil clandestin, administrat de un pastor, reclamat în instanță de AJPIS Alba

Instanța a decis că așa-zisul centru de îngrijire nu poate fi desființat pentru că pastorul a încheiat, pe persoană fizică, contracte individuale de îngrijire, cu fiecare dintre cele 18 persoane, contracte care prevăd și plata unor sume de bani.

ADVERTISEMENT

Pastorul îngrijește 14 persoane adulte cu dizabilități și patru persoane vârstnice. Din cele 14 persoane cu dizabilități, șapte sunt încadrate în grad de handicap grav, șase cu grad de handicap accentuat și unul cu încadrare în grad de handicap mediu, acestea necesitând asistență medicală specializată.

Aceste persoane au fost identificate în urma unui control al Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Alba din data de 13 iulie 2023, când s-a dat un termen de conformare, relatează Adevărul. Ulterior, pentru că nu au fost respectate condițiile impuse, a fost aplicată o amendă de 5.000 de lei.

ADVERTISEMENT

Inspectorii au constatat că ”accesul în una dintre locații se face doar cu acordul pârâtului, poarta fiind încuiată cu cheia”, dar și ”lipsa lenjeriilor de pat în anumite dormitoare, mizerie în anumite dormitoare, spații neigienizate”.

În acțiunea introdusă de AJPIS Alba se precizează că unitatea desfășoară activități specifice de servicii sociale, mascate sub forma unor contracte de întreținere.

ADVERTISEMENT

”Unitatea oferă servicii de cazare, masă și asistență socială fără a deține licență de funcționare, fiind sancționată cu avertisment scris și efectuarea demersurilor pentru intrarea in legalitate.

Asociația funcționează clandestin, desfășurând activități specifice de servicii sociale, mascate sub forma unor contracte întreținere”, se arată în acțiunea celor de la AJPIS.

ADVERTISEMENT

Locații fără nicio autorizație

Agenția a prezentat pericolul în care se află persoanele cazate în locațiile verificate, din cauză că acestea nu dețin avize si autorizații de funcționare de la nicio instituție abilitată, Direcția de Sănătate Publică, Direcția Sanitar-Veterinară, Inspectoratul pentru Situații de Urgență.

”Nerespectarea legislaţiei şi implicit a standardelor de calitate de către asociaţie transformă aceste aşezăminte sociale, în locuinţe insalubre, care pun în pericol viaţa şi integritatea fizică a beneficiarilor, care în loc să se bucure de tihnă şi respect la vârsta senectuţii, sunt trataţi în mod cu totul necorespunzător.

Văzând starea de pericol care persistă la imobilele indicate mai sus, în care sunt cazate atât persoane în vârsta cât şi persoane cu dizabilităţi, care locuiesc în condiţii improprii şi fără tratamente medicale corespunzătoare, fapt ce poate pune în pericol viața, sănătatea sau interesele economice ale beneficiarilor, considerăm că sunt îndeplinite condiţiile speciale cumulative pentru emiterea ordonanței preşedinţiale”, au mai susținut cei de la AJPIS Alba.

Instanța a decis că  vorba de contracte civile valabile

Pastorul s-a apărat în fața acuzațiilor AJPIS Alba susținând că ”activitatea are o motivaţie pur creştină, caritabilă”. Acesta a dus în instanță doi dintre bătrânii pe care îi îngrijește, care au spus că sunt ”condiții de locuit foarte bune, iar camerele sunt curate”.

Judecătorul a constatat că asociația care a fost chemată în instanță (Împreună Suntem Biruitori) nu are nicio obligație juridică față de bătrâni și că pastorul este cel care a încheiat contracte cu vârstnicii.

”Chiar reclamanta este cea care recunoaște implicit faptul că cel care are obligația îngrijirii de persoane este pârâtul, care desfășoară îngrijirea persoanelor în baza unor contracte de întreținere, încheiate cu aceste persoane, contracte care produc efecte juridice și care până în prezent nu au fost desființate, nu s-a constatat nulitatea lor și nici nu s-a dispus rezilierea acestora.

Aceste contracte sunt în circuitul civil și produc efecte, respectiv consecințele juridice care decurg din aceste înțelegeri. De asemenea, contractele nu reprezintă altceva decât voința părților”, se arată în hotărârea pronunțată de instanță în 17 noiembrie 2023.

Instanța a respins cererea AJPIS Alba de intrare de urgență în locuință și de relocare a oamenilor în centre cu licență. AJPIS Alba nu a contestat hotărârea instanței.

ADVERTISEMENT
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de...
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de la FC Brașov: „A înșela înseamnă să fii cu sufletul în altă direcție”
"N-am crezut asta!" Cum arată Maria Sharapova, la 4 ani de la retragere
Un cuplu din Cluj a rămas fără niciun ban și fără mașină după...
Un cuplu din Cluj a rămas fără niciun ban și fără mașină după ce a dat click pe un anunț de pe internet
„Așa am scăpat de retenția de apă”. Amna are un obicei simplu după...
„Așa am scăpat de retenția de apă”. Amna are un obicei simplu după fiecare masă
Cine lucrează cele mai multe ore pe săptămână în Europa
Cine lucrează cele mai multe ore pe săptămână în Europa
"Trebuie să coborâm că murim. Băi, deschide ușa!" Filmul incidentului de la metrou, după ce două trenuri s-au ciocnit la Timpuri Noi
După cât timp poți urca la volan dacă ai băut un pahar de...
După cât timp poți urca la volan dacă ai băut un pahar de țuică de 40 de grade. Experiment inedit cu etilotestul VIDEO
O mamă indignată a scris un bilet pentru educatoarea fiicei sale și l-a...
O mamă indignată a scris un bilet pentru educatoarea fiicei sale și l-a lipit pe caserola de mâncare. Ce o învățase dascălul
Primele acuzații de blat la Survivor All Stars. Jador face declarații explozive: "Păi...
Primele acuzații de blat la Survivor All Stars. Jador face declarații explozive: "Păi noi suntem proști?"
Trăistariu își scrie testamentul. Cui îi lasă toată averea
Trăistariu își scrie testamentul. Cui îi lasă toată averea
Oana Roman, mesaj pentru familia lui Pepe, după înmormântarea Mioarei Roman. 'Fără voi..'
Oana Roman, mesaj pentru familia lui Pepe, după înmormântarea Mioarei Roman. 'Fără voi..'
Românii care au dreptul la al 13-lea și al 14-lea salariu. Prima leafă...
Românii care au dreptul la al 13-lea și al 14-lea salariu. Prima leafă se dă înainte de vacanţa de vară
O teroristă germană din Facțiunea Armata Roșie, căutată de 30 de ani și...
O teroristă germană din Facțiunea Armata Roșie, căutată de 30 de ani și acuzată atacuri cu bombă și jafuri armate, a fost arestată la Berlin
Zodiile din horoscop care renasc în martie 2024. Vor aduce fericire, noroc și...
Zodiile din horoscop care renasc în martie 2024. Vor aduce fericire, noroc și bani pentru persoanele dragi