Life

Cum a apărut, de fapt, Ziua Femeii. De ce este sărbătorită pe 8 martie

Cum a apărut Ziua Femeii, una dintre cele mai importante sărbători de la nivel mondial. De ce este sărbătorită pe data de 8 martie.
08.03.2023 | 08:00
Cum a aparut de fapt Ziua Femeii De ce este sarbatorita pe 8 martie
Cum a apărut Ziua Femeii. De ce este sărbătorită pe 8 martie. Foto Pixabay
ADVERTISEMENT

Cum a apărut Ziua Femeii și de ce este sărbătorită, de fapt, pe data de 8 martie. Sărbătorim de ani de zile Ziua Internațională a Femeii, dar iată cum a apărut aceasta pentru prima dată în lume.

Cum a apărut Ziua Femeii. De ce este sărbătorită pe 8 martie

Originea Zilei Internaționale a Femeii este în anul 1857, când la New York muncitoarele de la fabrici au protestat împotriva salariilor extrem de mici și a condițiilor de muncă inumane.

ADVERTISEMENT

Ulterior, în 1908 a avut deloc din nou un protest, când 15.000 de femei au mărșăluit la New York pentru drepturile acestora, cerând ca ziua de muncă să fie micșorată și să le fie dat dreptul la vot.

Atunci, sloganul acestora era doar „pâine și trandafiri”, ele transmițând în acest fel că tot ceea ce își doresc să primească este o siguranță economică și o calitate mai bună a vieții.

ADVERTISEMENT

Ulterior, Partidul Socialist din America a stabilit ca urmare a acestei greve ca ultima duminica lunii februarie să devină ziua națională a femeii. Apoi, organizațiile din întreaga lume s-au întâlnit în anul 1910 la Copenhaga și a fost propusă o Zi Internațională a Femeii.

În Europa s-a celebrat pentru prima dată această sărbătoare pe 19 martie, iar ziua de 8 Martie a fost stabilită abia în anul 1913. Ziua de 8 Martie a fost importantă și aleasă ca moment de sărbătorire a Zilei Internaționale a Femeii pentru că atunci a avut loc un eveniment istoric extrem de tragic.

ADVERTISEMENT

La o fabrică din New York, pe 25 martie 1911, a murit într-un incendiu cauzat de condițiile improprii de muncă peste 140 de oameni, majoritatea fiind femei.

Lupta pentru drepturile femeilor a dus la stabilirea unei zi de celebrare

După ce două milioane de soldați ruși a murit în timpul războiului, mamele și soțiilor acestora au ieșit în stradă în 1917, în ultima duminică din luna februarie, solicitând dreptul la „pâine și pace”. Ca urmare a acestei greve a luat naștere revoluția bolșevică, țarul a fost obligat să abdice, și femeilor le-a fost dat dreptul la vot.

ADVERTISEMENT

În timpul Primului Război Mondial, Ziua Internațională a Femeii devenise și un mecanism de protest împotriva războiului și în această zi femeile mărșăluiau pentru pace.

Abia în anul 1977 a venit rândul Organizației Națiunilor Unite pentru a adopta o Zi Internațională a Femeii. Atunci, fiecare țară a fost invitată să stabilească orice zi din an în concordanță cu tradițiile sale pentru drepturile femeii și pacea internațională.

“Este o zi când femeile sunt recunoscute pentru realizările lor, neţinând cont de diviziuni naţionale, etnice, lingvistice, culturale, economice sau politice. Este o ocazie  când trebuie să ne amintim eforturile şi realizările din trecut şi, cel mai important, să privim în perspectiva la potenţialul neexploatat al femeilor şi la oportunităţile ce le astepata pe femeile viitoarelor generaţii”. (UN Womenwatch – organism ONU).

ADVERTISEMENT
Fiica lui Ilie Năstase s-a angajat în România! Cu ce se ocupă la...
Fiica lui Ilie Năstase s-a angajat în România! Cu ce se ocupă la 20 de ani frumoasa Alessia
Alimentele pe care ar trebui să le eviți cu orice preț și care...
Alimentele pe care ar trebui să le eviți cu orice preț și care îți „otrăvesc în mod activ” organismul, conform unui medic cardiolog VIDEO
Băiatul lui Gigi Becali s-a căsătorit în mare secret! Povestea de viață îngrozitoare...
Băiatul lui Gigi Becali s-a căsătorit în mare secret! Povestea de viață îngrozitoare a tânărului înfiat de patronal FCSB!
Rezultate admitere liceu 2024. Repartizarea computerizată, publicată azi
Rezultate admitere liceu 2024. Repartizarea computerizată, publicată azi
O campioană mondială şi europeană la gimnastică, noua cucerire a lui Denis Alibec....
O campioană mondială şi europeană la gimnastică, noua cucerire a lui Denis Alibec. Imagini de senzaţie de pe plaja din Santorini
Bianca Drăgușanu, atac fără precedent împotriva lui Victor Slav, la 10 ani de...
Bianca Drăgușanu, atac fără precedent împotriva lui Victor Slav, la 10 ani de la divorț: „E mai mult influencer decât tată. Și am făcut un ditamai copilul care..."
REGULI noi pentru TOȚI cei care stau la BLOC. Se SCHIMBĂ din 25 iulie
REGULI noi pentru TOȚI cei care stau la BLOC. Se SCHIMBĂ din 25 iulie
Alibec, îndrăgostit până peste cap. O campioană mondială la gimnastică i-a sucit mințile...
Alibec, îndrăgostit până peste cap. O campioană mondială la gimnastică i-a sucit mințile fotbalistului
Rețete rapide și ieftine. Două preparate pe bază de orez care sunt gata...
Rețete rapide și ieftine. Două preparate pe bază de orez care sunt gata în 20 de minute
Simona Halep, ANUNŢUL momentului. A ales o publicaţie străină
Simona Halep, ANUNŢUL momentului. A ales o publicaţie străină
Șef de companie de stat din Romania: 76.000 de lei pe lună. Cosmin...
Șef de companie de stat din Romania: 76.000 de lei pe lună. Cosmin Ghiță a fost numit director general pe 12 februarie 2023
Mara Bănică și Robert Turcescu, deranjați de profesorul de la Universitatea din București...
Mara Bănică și Robert Turcescu, deranjați de profesorul de la Universitatea din București care s-a îmbrăcat ca o femeie în fața studenților. „Cum să te prezinți în halul ăsta?”