Life

8 Martie, adevărata semnificație. Ziua Mamei sau Ziua Femeii?

Care este adevărata semnificație a zilei de 8 Martie? Mulți români se întreabă dacă atunci este sărbătorită Ziua Mamei sau Ziua Femeii. De ce se face această confuzie?
07.03.2022 | 20:33
8 Martie adevarata semnificatie Ziua Mamei sau Ziua Femeii
Ce semnifică ziua de 8 Martie? Sursa foto: pixabay.com
ADVERTISEMENT

Ziua Internațională a Femeii este sărbătorită anual pe 8 martie, însă mulți o confundă cu Ziua Mamei. Cele două nu pică în același timp, întrucât ziua dedicată celebrării mamelor este în luna mai.

Adevărata semnificație a zilei de 8 Martie

Ziua Femeii se sărbătorește pe 8 martie la nivel mondial. Această sărbătoare celebrează realizările femeilor din întreaga lume.

ADVERTISEMENT

Totul a început în 1908, atunci când 15.000 de femei din New York au mărșăluit, cerând condiții mai bune de lucru și dreptul la vot. În anul următor, pe 28 februarie 1909, conform unei declarații a Partidului Socialist din America, a fost declarată Ziua Internațională a Femeii.

În 1910, în urma Conferinței Muncitoarelor de la Copenhaga, unde au participat peste 100 de femei din 17 țări, s-a decis ca Ziua Femeii să fie celebrată la aceeași dată în toată lumea, adică pe 8 martie.

ADVERTISEMENT

În Antichitate, Ziua Femeii era sinonimă cu Ziua Mamei, care avea loc primăvara, când era sărbătorită zeița Rhea, mama tuturor zeilor, potrivit historia.ro. De altfel, la începutul secolului 19, în Anglia, a fost menționată “Duminica Mamei”, adică a doua duminică din Postul Mare.

Când este sărbătorită, de fapt, Ziua Mamei în România

În România, Ziua Mamei este sărbătorită în prima duminică a lunii mai. A fost declarată sărbătoare publică începând din 2010, ca urmare a unei inițiative a Alianței Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor (TATA), precum și a unui grup de parlamentari român, printre care Ludovic Orban, Mircia Giurgiu și Liana Dumitrescu.

ADVERTISEMENT

Legea a fost dezbătută și aprobată în Camera Deputaților pe 29 septembrie 2009. Din moment ce în România nu a fost o sărbătoare distinctă pentru a celebra mamele, Ziua Femeii a fost asociată până atunci cu Ziua Mamei. În același an a fost recunoscută ca sărbătoare și Ziua Tatălui, celebrată în a doua duminică din luna mai.

În 2022, Ziua Mamei pică pe 1 mai, aceasta fiind prima duminică a lunii, când este sărbătorită și Ziua Muncii. Alte țări care sărbătoresc în aceeași zi sunt Lituania, Portugalia, Spania și Ungaria.

ADVERTISEMENT

Cele mai multe țări sărbătoresc ziua dedicată mamelor în a doua duminică a lunii mai. Printre acestea se numără Belgia, Croația, Germania, Grecia, Olanda, SUA sau Canada.

ADVERTISEMENT