News

Personajul Vladimir Putin, magnet pentru mituri și legende. Teorii fanteziste despre liderul de la Kremlin

În cei 22 de ani la putere, Putin s-a înconjurat de o aură de mister, ceea ce a dus la o serie de legende despre cel mai puternic om din Rusia
07.10.2022 | 16:44
Personajul Vladimir Putin magnet pentru mituri si legende Teorii fanteziste despre liderul de la Kremlin
Cele mai frecvente speculații au ca subiect sănătatea liderului de la Kremlin Foto: hepta, Mirror UK, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Teoriile conspirației, miturile și zvonurile au jucat un rol esențial în transformarea liderilor ruși în personaje misterioase. Cele mai recente speculații legate de Vladimir Putin susțin că liderul de la Kremlin ar vrea să distrugă lumea și că s-ar fi ascuns într-un buncăr în afara Moscovei.

Personajul Vladimir Putin, magnet pentru mituri și legende

Vladimir Putin vrea să ia lumea cu el atunci când va muri și a luat deja decizia de a folosi arme nucleare tactice în Ucraina, a declarat un ”expert” care a comentat şi despre ”sănătatea sa șubredă” a preşedintelui Rusiei.

ADVERTISEMENT

Politologul Valeri Solovei, fost profesor la Institutul de Relații Internaționale [MGIMO] din Moscova, a făcut aceste afirmații senzaționale cu o zi înainte ca liderul rus să împlinească vineri 70 de ani.

Afirmațiile vin în contextul în care bisericile ortodoxe rusești au primit ordin să organizeze sâmbătă slujbe speciale de rugăciune pentru sănătatea sa, în ciuda faptului că Kremlinul insistă că este sănătos.

ADVERTISEMENT

”Decizia de principiu cu privire la utilizarea sau testarea armelor nucleare tactice a fost luată”, a declarat Solovei, care a fost consultat de ambasadele occidentale din Moscova după ce a făcut afirmații despre starea de sănătate a lui Putin, relatează MailOnline.

”Întrebarea este cum, când și unde. Nu mă îndoiesc că vom ajunge în pragul morții, dar știu că vom fi capabili să ne retragem. Vom fi capabili să trecem prin asta.”

ADVERTISEMENT

Acesta a mai susținut că situația actuală este mai periculoasă și mai aproape de ”apocalipsa nucleară” decât în timpul crizei rachetelor din Cuba, în timpul Războiului Rece.

”Cauza este președintele rus Vladimir Putin, care intenționează în mod serios să demonstreze capacitățile armelor nucleare – arme nucleare tactice”, a continuat el. ”Putin nu se poate lăsa învins. El mai are două instrumente în mânecă – mobilizarea, pe care o folosește [și] armele nucleare.”

ADVERTISEMENT

Putin are ”o sănătate fiziologică foarte precară”

Solovei a mai susținut că Putin are o ”sănătate fiziologică foarte precară”. El susține de mult timp că liderul rus suferă de boli grave, inclusiv de cancer, boala Parkinson și o tulburare schizoafectivă.

Acest lucru a fost contestat de serviciile secrete occidentale, directorul CIA, William Burns, afirmând în iulie că Putin este ”absolut prea sănătos”, deși a recunoscut că aceasta a fost o evaluare informală a stării de sănătate a liderului rus.

Speculațiile în jurul sănătății lui Putin au fost numeroase în ultimii ani, în special în urma atenției sporite de care a beneficiat după ce a ordonat invazia Ucrainei.

În luna iulie, președintele rus a fost fotografiat îndepărtând cu stângăcie țânțari de pe față. În mod similar, la o mega paradă de Ziua Victoriei de la Moscova, în luna mai, el părea să meargă șchiopătând și avea o pătură în poală, în timp ce în aprilie a fost văzut ținându-se de o masă în timpul unei întâlniri televizate cu ministrul rus al apărării.

”Președintele nu este capabil să evalueze în mod adecvat situația și să ia decizii adecvate”, a declarat Solovei într-o nouă înregistrare video.

”Starea sa de sănătate este de așa natură încât are o dorință foarte puternică de a lua lumea cu el. El știe că va muri în scurtă vreme – și cum este posibil ca lumea să continue fără el? De ce ar trebui să existe lumea fără genialul său lider Vladimir Putin?”, a întrebat el cu sarcasm.

Putin este așteptat la Sankt Petersburg pentru a se întâlni cu liderii statelor ex-sovietice cu ocazia zilei sale de naștere. Kremlinul a declarat că Putin se află într-o stare de sănătate bună.

Putin, ascuns într-un buncăr în afara Moscovei

Putin și-ar fi avertizat familia cea mai apropiată, inclusiv pe partenera sa, gimnasta Alina Kabaeva, în vârstă de 40 de ani, cu privire la posibilitatea unei evacuări rapide.

El consideră că buncărul este “în siguranță” față de un atac occidental, iar în locația secretă vor fi mutați oficiali de top din aparatul său de securitate și din guvern, potrivit canalului de televiziune General SVR, citat de Metro UK.

Postul anti-Kremlin – care pretinde că are informații din interiorul cercului de apropiați ai lui Putin – susține de mult timp că acesta suferă de probleme acute de sănătate, dar nu oferă nicio dovadă a afirmațiilor sale.

Se crede că Putin ar avea mai multe buncăre în Siberia, unul legat de noul terminal masiv de gaz natural lichefiat de la Sabetta, în peninsula Yamal, iar celălalt în Munții Altai.

”Rudele și prietenii membrilor conducerii vor fi transportați în prealabil la buncăr”, se precizează într-un jurnal al canalului de televiziune.

”Alina Kabaeva cu copiii (cuplului) și cele două fiice mai mari cu copii și partenerii au fost avertizate despre posibilitatea unei evacuări urgente. Dar nu toată lumea din conducerea Rusiei a fost norocoasă. De exemplu, Putin a ordonat, în cazul unei amenințări nucleare, să fie evacuat ‘minimul necesar’ de oficiali ruși.”

Printre aceștia s-ar număra premierul Mihail Mișușin și președintele parlamentului Viaceslav Volodin.

Lista i-ar include pe procurorul general, conducerea Consiliului de Securitate – dar nu și pe fostul președinte Dmitri Medvedev – precum și oficiali cheie din administrația sa prezidențială și cele trei servicii de securitate și spionaj, FSB, FSO, SVR, cu familiile lor.

Ministerul rus al Apărării are diferite buncăre, inclusiv în Urali.

Copiii nelegitimi nu ar fi pe lista celor ce urmează a fi evacuați

Presupusa evacuare le include pe fiica sa cea mare, Maria Vorontsova, 36 de ani, genetician, și pe Katerina Tikhonova, 35 de ani, o dansatoare devenită matematician, împreună cu soții și copiii lor.

Dar un “copil nelegitim” nerecunoscut al lui Putin, Luiza Rozova, cunoscută și sub numele de Elizaveta Krivonogikh, în vârstă de 19 ani, nu este invitată în buncăr și nici un fiu misterios dintr-o relație anterioară, mai susține sursa citată.

La începutul războiului au circulat zvonuri potrivit cărora Putin s-ar fi retras într-un buncăr din Siberia. Se zvonește că într-un buncăr special încap până la 100.000 de persoane și este proiectat pentru ca acesta să conducă Rusia în cazul Armaghedonului.

Pe lângă locația din apropierea unei importante instalații Gazprom din nordul îndepărtat al Rusiei, se zvonește că ar exista și un buncăr de înaltă tehnologie în Munții Altai, ascuns sub o casă de vacanță.

Postul General SVR spune că Putin și-ar fi petrecut ultimele zile în Siberia de la anexarea ilegală a unor porțiuni din estul Ucrainei.

Biroul său a declarat că s-a întâlnit cu ministrul culturii Olga Liubimova la Kremlin, o ședință care, de fapt, a avut loc mai devreme, a precizat canalul.

”Întâlnire cu șamanii”

În schimb, președintele s-ar fi întâlnit cu șamanii care au efectuat pentru Putin un ”ritual” care implica o ”pasăre în flăcări” care ar putea însemna ”victorie și moarte”, lăsând interpretarea ”în seama fanteziei bolnave a președintelui”, a afirmat postl de televziune.

Se știe că ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, este interesat de șamani, care sunt populari în regiunea sa natală Tuva, la fel ca și alți membri ai elitei ruse.

”Indiferent de delirurile șamanice, pe care președintele le ia destul de în serios, Putin se pregătește să ia decizii-cheie privind lansarea unui atac nuclear tactic dintr-un buncăr aflat departe de Moscova și pe care îl crede în siguranță.”

”Este timpul ca Putin să fie trimis într-un spital de psihiatrie pentru tratament obligatoriu cu supraveghere strictă, dar se pare că toată lumea este interesată să participe la experimentul ‘ce se întâmplă dacă îi dai unui idiot posibilitatea de a distruge lumea?’”, mai susține postul General SVR.

Afirmațiile nu pot fi verificate, dar a fost printre primele voci care au raportat în avans forma recentei strategii de mobilizare a lui Putin. Se pare că este scrisă de un locotenent-general de la Kremlin aflat în exil, cunoscut sub pseudonimul Viktor Mihailovici. Canalul a afirmat că Kremlinul încearcă să îl interzică, dar până acum nu a reușit.

”Sosiile cu urechi diferite”

Șeful serviciilor de informații militare din Ucraina a afirmat că Vladimir Putin folosește o sosie pentru că urechile sale s-au schimbat în ultimele apariții.

Generalul-maior ucrainean Kirilo Budanov a adus în discuție teoria la canalul de știri 1+1.

“Imaginea, să spunem, a urechilor, este diferită… Și este ca o amprentă digitală, imaginea urechilor fiecărei persoane este unică. Nu poate fi repetată”, a spus el, citat de publicația LBC.

Generalul-maior Budanov a afirmat că președintele rus și presupusele dubluri au “obiceiuri diferite, maniere diferite, mers diferit, uneori chiar și înălțimi diferite dacă te uiți cu atenție”.

El a dat ca exemplu recenta vizită a lui Putin la Teheran, capitala iraniană, în care a sugerat că președintele a părut ciudat când a coborât din avion, mișcându-se rapid și părând mai alert decât înainte.

“Voi face doar o aluzie. Vă rog să vă uitați la momentul ieșirii lui Putin din avion. Este chiar Putin?”, a adăugat șeful serviciilor de informații de la Kiev.

Rămâne de văzut dacă afirmația este o convingere reală a spionilor ucraineni sau dacă este vorba de propagandă destinată unui public intern și rusesc.

Tema sosiilor nu este una nouă. În 2020, președintele rus Vladimir Putin a recunoscut că i s-a oferit șansa de a folosi o sosie în scopuri de securitate, dar a respins ideea.

Întrebarea a fost ridicată de Andrei Vandenko, un jurnalist care l-a intervievat pe Putin pentru agenția de știri rusă Tass. Intervievatorul l-a întrebat pe Putin: “Sunteți real?”.

În replică, Putin a confirmat că este real, înainte de a nega că a folosit sosii din motive de securitate. El a spus că ideea a fost respinsă în timpul războiului din 1999-2009, “în cel mai dificil moment al luptei împotriva terorismului”, relatează BBC.

ADVERTISEMENT