News

Vladimir Putin schimbă din nou generalii. Cine e Serghei Surovikin, cel care trebuie să câștige războiul din Ucraina

Vladimir Putin schimbă din nou generalii, dezamăgit de modul în care decurge războiul din Ucraina, potrivit presei din Rusia.
08.10.2022 | 17:58
Vladimir Putin schimba din nou generalii Cine e Serghei Surovikin cel care trebuie sa castige razboiul din Ucraina
Serghei Surovikin, numit responsabil de războiul din Ucraina. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Noul responsabil pentru soarta ”operațiunii speciale” a fost desemnat Serghei Surovikin, cel care ar trebui să schimbe soarta războiului în favoarea Rusiei.

Vladimir Putin a numit un nou general în Ucraina

Născut pe 11 octombrie 1966 în Novosibirsk, Surovikin a absolvit Școala Militară din Omsk în 1987. Generalul a fost detașat în acel moment într-o unitate Spetznaz și a luptat inclusiv în războiul sovieto-afgan.

ADVERTISEMENT

În 1991 a fost promovat la gradul de căpitan și a ajuns comandant al Batalionului 1 Infenterie și Divizia Tamanskaya. A fost arestat timp de șapte luni în acel an, însă președintele Boris Yeltsin l-a iertat de orice acuzații și l-a promovat în grad de maior.

În 2008, Surovikin a ajuns șef al Departamentului de Operațiuni principale ale Statului Major, iar în 2010 a ajuns la conducerea districtului militar Volga. A devenit cunoscut în Rusia mai ales dupa 9 iunie 2017, când a fost numit comandant al trupelor rusești trimise în Siria. Numele său a fost vehiculat drept un posibil succesor al lui Viktor Bondarev, cel care pierduse funcția de Comandant al Forțelor Aerospațiale.

ADVERTISEMENT

Rușii consideră că Surovikin a avut rol decisiv în războiul din Siria, mai ales că guvernul sirian a preluat controlul a peste 50% din țară până la finele anului 2017. Considerat succesorul lui Valery Gerasimov, Surovikin a fost promovat la gradul de General de armată în 2021.

În 2022, Surovikin a ajuns pe lista sancțiunilor UE pentru că e ”responsabil de susţinerea şi implementarea unor acţiuni şi politici care subminează şi ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei, precum şi stabilitatea şi siguranţa din Ucraina”

ADVERTISEMENT

Jurnaliștii de la AFP au remarcat numirea Surovikin este prima anunțată oficial de Rusia în ultimele luni, un lucru rar pentru Kremlin.

Anunțul a fost făcut în ziua în care o explozie a avariat Podul Kerci din Crimeea, singurul care leagă Crimeea de Rusia. Momentan nu se știe de cât timp va avea nevoie Rusia pentru a repara această porțiune avariată de pod, însă daunele s-ar ridica la aproximativ opt milioane de euro, o sumă mică pentru bugetul Rusiei, în condițiile în care podul a costat 5 miliarde de dolari.

ADVERTISEMENT