News

Cum a falimentat Cătălin Cherecheș fotbalul în Baia Mare. Echipa-pușculiță a primarului din Baia Mare, în motivarea instanței

Cătălin Cherecheș a folosit clubul de fotbal FCM Baia Mare pe post de pușculiță, în care vira bani de la bugetul local și scotea diverse sume prin celebra metodă ”parandărăt”.
27.11.2023 | 17:22
Cum a falimentat Catalin Chereches fotbalul in Baia Mare Echipapusculita a primarului din Baia Mare in motivarea instantei
Cătălin Cherecheș a susținut echipa de fotbal din Baia Mare pentru a putea face rost de bani pentru campania electorală, susțin judecătorii / Foto: Cătălin Cherecheș Facebook
ADVERTISEMENT

Motivarea instanței în cazul condamnării primarului municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, scoate la iveală un mod de operare cu totul inedit, care explică într-o bună măsură pasiunea edililor pentru sportul-rege. Cum fotbalul este un domeniu în care se învârt mulți bani, acest lucru îl face extrem de atractiv pentru cei care au acces la aceste sume.

Echipa din Baia Mare, mai veche decât Steaua sau Rapid

FC Minaur Baia Mare este unul dintre cele mai vechi cluburi din România, înființat în 1896, atunci când austriacul Carl Freund, fondatorul Școlii de Pictură din Baia Mare, a venit de la Munchen, aducând cu el o minge de fotbal. În 2010, echipa s-a desființat din cauza unor probleme financiare, însă a revenit pe teren doi ani mai târziu. În 2016, la câteva luni după ce a pierdut cu greu în fața Stelei, la loviturile de departajare, în optimile Cupei României, președintele Cristian Șpan a declarat falimentul clubului (ulterior, la un an distanță, echipa s-a reînființat în Liga IV).

ADVERTISEMENT

În perioada 2012-2016, clubul FCM Baia Mare a fost controlat, după bunul plac, de primarul Cătălin Cherecheș, arată judecătorii în motivarea sentinței de cinci ani de închisoare.

Cătălin Cherecheș controla toată activitatea clubului

”În ceea ce priveşte clubul de fotbal, acesta a fost înfiinţat de martorul Onciu Ioan Gheorghe în cursul anului 2012, la solicitarea inculpatului Cherecheş Cătălin. Martorul s-a ocupat de partea tehnică a activităţii clubului, fiind antrenor pe o durată de aproximativ 2 ani (la debutul activităţii), iar ulterior, până la desfiinţarea clubului, a deţinut calitatea de director tehnic. Iniţial, preşedintele clubului a fost martorul Ţolaş Radu Ciprian, iar vicepreşedinte era numitul Filip Cosmin.

ADVERTISEMENT

În luna iulie 2014, martorul Şpan Cristian a fost susţinut de inculpatul Cherecheş Cătălin să preia conducerea clubului de fotbal, martorul fiind numit în funcţia de preşedinte executiv al acestuia în cursul lunii iulie 2014. În aceeaşi perioadă, preşedinte a fost numit Şpan Ilie Vasile, tatăl martorului Şpan Cristian, întrucât acesta din urmă figura cu cazier fiscal.

Martorul Ţolaş Radu Ciprian a arătat, în esenţă, că inculpatul i-a solicitat să se retragă din funcţia de preşedinte al clubului, comunicându-i că intenţionează să numească la conducerea clubului o persoană capabilă să gestioneze activitatea acestuia, prilej cu care inculpatul şi-ar fi exprimat iniţial dezacordul cu privire la numirea martorului Şpan Cristian în funcţia de conducere.

ADVERTISEMENT

Până la desfiinţarea clubului în anul 2016, principalul finanţator al acestuia a fost Primăria mun. Baia Mare, la iniţiativa inculpatului Cherecheş Cătălin, fiind adoptate în acest sens hotărâri ale Consiliului Local al mun. Baia Mare”, arată judecătorii, pe baza materialului probatoriu pus la dispoziție de procurorii DNA.

FCM Baia Mare, pușculița primarului

Cristian Șpan, președintele clubului, este persoana-cheie în dosarul lui Cherecheș, respectiv omul care l-a denunțat și l-a înregistrat pe primar în timp ce primea mită. Șpan era interesant pentru Cătălin Cherecheș și din alt punct de vedere: acesta deținea unul dintre cele mai puternice trusturi de presă din Maramureș, cu o televiziune, un post de radio, un ziar și un website, pe care edilul pusese ochii, în perspectiva alegerilor locale din anul 2016.

ADVERTISEMENT

Omul de afaceri a căzut relativ ușor în capcana primarului Cherecheș. Pe de-o parte, Șpan a început să garanteze cu averea personală pentru împrumuturi bancare ale echipei, în timp ce Cherecheș și consiliul local decideau când să dea drumul sau să oprească ”robinetul cu bani” al finanțării.

La dosar apar cel puțin patru episoade în care Cătălin Cherecheș a condiționat sprijinul financiar față de clubul de fotbal în schimbul unor sume de bani sau a unor alte servicii.

De exemplu, în martie 2015, Cherecheș i-a arătat lui Șpan un bilețel ”pe care era scrisă suma de 50.000 de lei, ocazie cu care i-a transmis că îi plătește (în contul ACS FCM Baia Mare), avansul de 150.000 de lei din suma aprobată prin Hotărâre de Consiliu Local”. În septembrie și octombrie, primăria a virat suma de 600.000 de lei, ocazie cu care edilul a primit, prin aceeași metodă, suma de 10.000 de lei. Plata s-a făcut ”în anexa biroului primarului, banii fiind așezați pe un raft”.

Cum îl strângea Cherecheș cu ușa pe șeful clubului

În noiembrie 2015, președintele clubului a solicitat o finanțare din partea Consiliului Local în valoare de 1.000.000 – 1.200.000 de lei. Cherecheș i-a transmis lui Șpan că-l ajută, însă doar dacă numește în conducerea trustului său de presă o persoană pe care el și-o dorea. Potrivit motivării, primarul era foarte interesat de cele două licențe audio-vizuale pe care trustul lui Șpan le deținea. Obiectivul edilului era să controleze presa locală prin interpuși.

Problema a apărut în momentul în care CNA a decis să retragă licențele de emisie deținute de firma lui Șpan, moment în care interesul lui Cherecheș pentru trustul de presă a scăzut. Așa că s-a gândit să mai ceară niște bani.

Procurorii susțin că primarul din Baia Mare a cerut suma de 400.000 de lei dintr-o sponsorizare de 600.000 de lei pe care clubul de fotbal o primise de la două societăți comerciale. În caz contrar, Șpan putea să-și ia adio de la finanțarea de 1,2 milioane de lei din partea autorității locale. În aprilie 2016, Șpan i-a adus lui Cherecheș sumele de 5.000 de euro și 30.000 de lei, ocazie cu care s-a realizat și flagrantul care l-a avut ca subiect pe Cătălin Cherecheș.

Motivarea mai arată faptul că primarul Cherecheș a purtat, în tot acest timp, ”negocieri” cu aparatul de specialitate din cadrul instituției, inclusiv cu departamentul juridic, pentru a se asigura sprijinul financiar pentru club. Nu din dragoste pentru sport ci ”prin raportare la necesitatea de a se asigura finanțarea campaniei electorale din anul 2016, pentru un nou mandat de primar”, așa cum se arată în dosar.

Mobilul infracțiunii, ”strâns legat de considerente electorale”

Cătălin Cherecheș avea obiceiul de a solicita doar bani în numerar, și în sume mici, astfel încât să nu atragă atenția. Astfel, președintele clubului de fotbal retrăgea sumele respective din bancă și întocmea documente fictive pentru a justifica deconturile.

”Mobilul comiterii infracţiunii este strâns legat de considerente de ordin politic şi electoral”, concluzionează judecătorii. În motivare, aceștia spun că edilul ”este străin de principiile, reperele de onoare, corectitudine, responsabilitate, de valorile sociale și morale, toate validate de legea penală care este aplicabilă tuturor cetățenior statului român și de comunitatea din care face parte, și care i-a acordat mandatul în exercițiul căruia a săvârșit faptele ilicite”, spun judecătorii.

Acesta este și motivul pentru care Curtea de Apel Cluj a prelungit durata pedepsei complementare de interzicere a dreptului de a ocupa funcția de primar, de la 4 la 7 ani. ”Curtea reține, consens deplin cu cele statuate pe fond, că inculpatul a devenit nedemn să ocupe funcția de primar, în virtutea căreia a comis infracțiunea în cauză”, se mai arată în motivare.

Cherecheș a dat dovadă de ”un profund dispreț față de autoritățile judiciare”

La pronunțarea sentinței, judecătorii au mai avut în vedere ”întreaga conduită a inculpatului pe durata procedurilor judiciare derulate împotriva sa în prezenta cauză denotă un profund dispreţ faţă de autorităţile judiciare, inculpatul erijându-se în postura de victimă a sistemului judiciar şi a serviciilor române de informaţii, apelând la simpatia publicului şi a comunităţii din care face parte, scop pentru care a şi exploatat presa locală şi notorietatea sa la nivelul unităţii administrativ-teritoriale pe care o administra”.

Cătălin Cherecheș a fugit din țară cu doar câteva ore înainte de pronunțarea sentinței în dosarul său. Pentru că se afla sub control judiciar, el a folosit actele de identitate ale unei rude, și a trecut fraudulos frontiera. Potrivit unor informații neoficiale, Cherecheș ar fi ajuns în Italia.

ADVERTISEMENT
Tags: