Simona Halep

Cum a întors Simona Halep partida cu Shuai Zhang! Punctele cheie ale victoriei care a adus calificarea în semifinale la Wimbledon 2019

09.07.2019 | 17:30
Cum a intors Simona Halep partida cu Shuai Zhang Punctele cheie ale victoriei care a adus calificarea in semifinale la Wimbledon 2019
ADVERTISEMENT

Simona Halep este prima jucătoare care a obținut calificarea în semifinalele Wimbledon 2019, după o victorie impresionantă în fața chinezoaicei Shaui Zhang, scor 7-6 (4), 6-1. În semifinalele turneului de Grand Slam din Marea Britanie, Simona o va înfrunta pe învingătoarea partidei Elina Svitolina – Karolina Muchova.

Halep – Zhang nu a avut deloc startul dorit de româncă. Asiatica a fost jucătoarea care a preluat repede rolul de “agresoare”. Simona nu dădea semne că este capabilă să găsească soluții la jocul foarte precis al lui Zhang, care a avut două mingi de break consecutive pentru a se distanța la 5-1 în primul set. Românca a întors acel game și raportul de forțe a balansat treptat în favoarea ei. Au fost câteva schimbări tactice care au ajutat-o pe Simona, dar și câteva momente psihologice care au mers în favoarea ei.

ADVERTISEMENT

Simona Halep și-a păstrat luciditatea și a ales momentul în care să o lase pe Zhang să joace

Simona Halep a pornit meciul cu intenții ofensive, dar s-a lovit de fiecare dată de contrele extrem de tăioase ale adversarei. Zhang profita de fiecare unghi deschis de Simona și trimitea lovituri decisive. În plus, românca nu era ajutată de serviciu, iar mingile cu mai multe schimburi nu mai mergeau în contul ei, așa cum se întâmplă contra altor adversare.

În mod evident, game-ul șase din primul set a fost cel mai important al partidei. Zhang avea deja 4-1, iar un alt break ar fi putut însemna pierderea primului set. Alteori, asemenea situații o făceau pe Simona să își piardă calmul și, chiar mai grav, combativitatea. Nu a fost cazul acum. După șase situații de egalitate, Simona a reușit să își adjudece primul set.

ADVERTISEMENT

Simona Halep, imediat după ce a revenit cu Zhang: “Dă în teren!”

Zhang a avut o cădere după acel game în care a ratat nu mai puțin de patru șanse de a face 5-1. Simona Halep a profitat și a dus repede scorul la 4-4. În startul game-ului 9, Simona a încercat un retur pretențios, care ar fi însemnat și o minge direct câștigătoare. S-a dus un pic afară, iar românca a avut o ieșire nervoasă. “Dă în teren!”, și-a strigat românca, imediat după ce a ratat acea lovitură.

Simona simțise că loviturile lui Zhang nu mai intră și și-a dat seama că trebuie să dea mingea în teren, să pună presiune pe jocul chinezoaicei. Nu a reușit asta în acel game, iar Zhang a trecut din nou în avantaj, 5-4. Doar că reglajele la serviciu pe care le-a reușit Simona au contat enorm, astfel că setul unu a ajuns în tiebreak. Avea să fie un nou moment psihologic.

ADVERTISEMENT

Ajustarea serviciului, schimbarea care a adus victoria

“Dă în teren!” Asta și-a cerut Simona Halep în startul game-ului 9, după ce a ratat un retur pretențios. Aceeași strategie a adoptat-o românca și la nivelul serviciului. Și-a dat seama că Zhang nu este o jucătoare care să atace decisiv la retur, astfel că a încercat să își ridice procentajele la primul serviciu. A pus prima minge în teren, iar această strategie a dat roade. Practic, după ce a salvat acel important game 6, Simona nu a mai avut de apărat nici măcar o minge de break în restul partidei.

De altfel, pentru Zhang au fost două momente psihologice importante pe parcursul primei manșe. Modul dureros în care a pierdut game-ul șase, iar căderea s-a văzut imediat, cu acea serie de trei game-uri pierdute. Apoi, când Zhang credea că a reușit să domolească furtuna, mai ales că a reușit să își facă serviciul fără probleme de două ori la rând, a venit acel tiebreak pierdut. O nouă cădere pentru asiatică, din care nu și-a mai revenit. Setul doi nu a avut istoric.

ADVERTISEMENT